MOR TIL FIRE: – Folk skjønner ikke hvordan det er mulig. Men både mannen min og jeg ønsker at barna våre skal vokse opp i en stor søskenflokk, akkurat slik jeg selv gjorde, sier June-Maria. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
MOR TIL FIRE: – Folk skjønner ikke hvordan det er mulig. Men både mannen min og jeg ønsker at barna våre skal vokse opp i en stor søskenflokk, akkurat slik jeg selv gjorde, sier June-Maria. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØRVis mer

June-Maria (22) er mor til fire

Telemarksjenta vokste selv opp med 13 søsken.

SEOGHØR.NO: – Jeg kommer neppe til å føde 14 barn, slik som moren min – tror jeg, sier firebarnsmoren June-Maria Svendsen-Ruud (22) fra Opdal i Siljan i Telemark.

– Folk skjønner ikke hvordan det er mulig. Men både mannen min og jeg ønsker at barna våre skal vokse opp i en stor søskenflokk, akkurat slik jeg selv gjorde.

Hun har 13 søsken, og barna hennes har allerede rikelig med fettere og kusiner.

– Jeg var aldri alene i barndommen. Hadde alltid noen å snakke med, og vi søsknene har fremdeles veldig god kontakt, sier June-Marie, som først fikk kjenne på følelsen av å være ensom da hun flyttet hjemmefra som 17-åring.

Saken fortsetter under bildet.

LYKKEN ER MANGE: June-Maria Svendsen-Ruud fra Telemark blogger om livet som mor til fire barn, hest, hund og ektemann. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
LYKKEN ER MANGE: June-Maria Svendsen-Ruud fra Telemark blogger om livet som mor til fire barn, hest, hund og ektemann. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

– Det var virkelig uvant å være alene, minnes hun.

Gravid i bryllupet

June-Maria og ektemannen Niklas Svendsen-Ruud (29) ble raskt enige om å bli foreldre, så det var planlagt da June-Marie ble gravid som 17-åring.

– Jeg hadde ikke noe bestemt ønske om å bli en ung mor, men forholdene lå til rette. Jeg hadde gjort unna to år på videregående og trivdes i fast jobb med utsikter til forfremmelse. Dessuten har mannen min en god jobb, sier 22-åringen.

Hun giftet seg i Kjose kirke i Larvik på 19-årsdagen. Noah-Nathaniel (4 1/2)  var med i bryllupet.

– Vi hadde hele 80 gjester – de fleste fra vår nærmeste familie, ler June-Maria, som var gravid da hun gikk til alters.

Saken fortsetter under bildet.

GRAVID BRUD: June-Maria var gravid igjen da hun og Niklas giftet seg i Kjose kirke i Larvik på hennes 19-årsdag. Noah-Nathanial var åtte måneder da foreldrene giftet seg. Foto: PRIVAT/Halvor Pedersen
GRAVID BRUD: June-Maria var gravid igjen da hun og Niklas giftet seg i Kjose kirke i Larvik på hennes 19-årsdag. Noah-Nathanial var åtte måneder da foreldrene giftet seg. Foto: PRIVAT/Halvor Pedersen Vis mer

Siden er hun og Niklas blitt foreldre til Milian-Mattheus (3), Adriel-Amadeus (2) og Lone-Leandra (6 måneder). 

- June-Maria er en fantastisk mor. Jeg kunne ikke hatt det bedre, eller funnet en bedre kone, kjæreste og mor til mine barn. Så jeg stortrives med en familie der jeg føler at det bare blir mer og mer kjærlighet, sier Niklas, som bare har to søsken.

Full fart

Med tre hester og en hund i tillegg, er det bestandig nok å gjøre for June-Maria når mannen er på jobb.

Men hverdagen er likevel ikke mer travel enn at 22-åringen også har tid til å studere og blogge om livet som firebarnsmor.

GRAVID BRUD: June-Maria var gravid igjen da hun og Niklas giftet seg i Kjose kirke i Larvik på hennes 19-årsdag. Foto: PRIVAT/Halvor Pedersen
GRAVID BRUD: June-Maria var gravid igjen da hun og Niklas giftet seg i Kjose kirke i Larvik på hennes 19-årsdag. Foto: PRIVAT/Halvor Pedersen Vis mer

– Jeg startet bloggen lykkenermange fordi mange mente jeg burde skrive om hvordan det var å være småbarnsmor. Det er utrolig moro at så mange leser det jeg skriver, samtidig som jeg også blir overrasket over hvor mange som «bryr» seg om hvordan Niklas og jeg lever.

Saken fortsetter under bildet.

June-Maria synes det er merkelig at så mange stiller spørsmål om hvordan hun som bare er 22 år gammel er i stand til å forsørge fire barn.

– Den tanken streifet meg ikke engang før jeg begynte å blogge. Men det er særlig anonyme innsendere som «bekymrer» seg om hvordan vi kan ha økonomi til å sørge for at fire barn får en god oppvekst, sukker June-Maria.

Hjertebarn

Familiens tre gutter hadde en uproblematisk start på livet. Men da lille Lone-Leandra kom til verden i februar, ble det slått full alarm.

DRAMATISK: Lone-Leandra fikk en dramatisk start på livet da det ble oppdaget at hun hadde en alvorlig medfødt hjertefeil. Jenta ble født seks uker for tidlig. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
DRAMATISK: Lone-Leandra fikk en dramatisk start på livet da det ble oppdaget at hun hadde en alvorlig medfødt hjertefeil. Jenta ble født seks uker for tidlig. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Fødselen startet seks uker før termin.

– Jordmor lurte på om det var mitt første barn, men jeg beroliget henne med at jeg var på fødestuen for fjerde gang.

LES OGSÅ: Heidi halvert evekten og ble skuespiller

June-Maria og Niklas var ikke forberedt på at den vesle jenta deres skulle ha den sjeldne medfødte hjertefeilen kongenitt korrigert transposisjon.

– Diagnosen kom som et sjokk. Babyen vår ble fraktet i ambulanse til Oslo, mens jeg og mannen min kom etter. Det eneste vi visste, var at hjertefeilen var alvorlig. Og det tok tid før noen våget å si om hun ville overleve, sier June-Marie.

Saken fortsetter under bildet.

HJERTEBARN: Lone-Leandra er født med en sjelden hjertefeil. Mamma June-Maria håper datteren får en problemfri barndom.
 Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
HJERTEBARN: Lone-Leandra er født med en sjelden hjertefeil. Mamma June-Maria håper datteren får en problemfri barndom. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Lone Leandra kom seg heldigvis raskt, og hun vokser som normalt. Sykehuset i Tønsberg følger hjertebarnet tett opp, og foreløpig kan ikke hjertefeilen behandles.

– Vi har allerede gledet oss over hennes første latter. Nå håper vi at hun får en barndom fri for problemer, og at det ikke oppstår hjertesvikt på mange år. Noen lever godt med denne hjertefeilen hele livet. I verste fall må hun en dag få nytt hjerte.

Populære tanter

June-Maria og Niklas drømmer om å skaffe seg en større bolig i Larvik-området for å komme nærmere hennes foreldre Hilde (54) og Dag Svendsen (55).

Søstrene Andrea (18), Vilde Victoria (14) og Mariell (16) legger ikke skjul på at de synes det er stas med mange tantebarn.

Saken fortsetter under bildet.

JunPOPULÆRE TANTER: June-Maria synes det er stas å få sine søsken på besøk. Søstrene Andrea (18), Vilde Victoria (14) og Mariell (16)  synes det er stas med mange tantebarn. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
JunPOPULÆRE TANTER: June-Maria synes det er stas å få sine søsken på besøk. Søstrene Andrea (18), Vilde Victoria (14) og Mariell (16) synes det er stas med mange tantebarn. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

– Det føles som om det alltid er minst en i familien vår som er gravid. Så vi har vent oss til å få nyheter om at vi skal bli tanter igjen, sier trioen.

Romantikk

June-Maria og Niklas ønsker seg flere barn, uten at de har satt noe ønsketall. Hun blogger om at hun tok det som et romantisk hint da Niklas kom hjem med en stor bukett roser – og eggløsningstester.

– Vi har plass til alle som dukker opp, men jeg kommer neppe til å føde 14 barn, slik som moren min – tror jeg, sier June-Maria til Se og Hør.

LES OGSÅ: Andreas fikk diagnosen han fryktet mest