<strong>VARIERT:</strong> Den nye kampanjen har castet flere forskjellige typer barn. Joseph, nummer tre fra høyre, synes det var gøy å kunne delta. Foto: RIver Island
VARIERT: Den nye kampanjen har castet flere forskjellige typer barn. Joseph, nummer tre fra høyre, synes det var gøy å kunne delta. Foto: RIver Island Vis mer

Downs syndrom:

Joseph (11) har Downs - kapret stor modellkontrakt

- Folk kan ta selfier med meg nå, jubler den britiske gutten.

Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Motebransjen er i endring, og de siste åra har vi sett at flere og flere får sitte i førersetet og drive milliardindustrien inn i tider der mer aksept og toleranse står på programmet.

Elleve år gamle Joseph Hale fra Grimsby, en havneby som ligger i Lincolnshire, er blant disse pionerene.

Han er diagnostisert med dyspraksi og har utviklingsproblemer, i tillegg til at han har Downs syndrom. Det har likevel ikke stoppet den glade briten fra å gå inne med en liten modelldrøm.

Nå er han blitt historisk, som den første modellen kleskjeden River Island bruker som har Downs syndrom. Det skriver Independent.

Fersk modellkarriere

Det er i forbindelse med en ny kampanje med tittelen «RI Kids Squad» at Hale nå debuterer som modell. Han er eldst av de totalt sju barna som er med i kampanjen, og viser fram danseferdighetene både på bildene som ble tatt og i videoen som ble produsert i forbindelse med markedsføringen.

Elleveåringen har en modellkontrakt med agenturet Zebedee Management, som har flere andre modeller med ulike ferdigheter og attributter i stallen sin. De markedsfører seg under mottoet «Modeller med funksjonshemninger», og modellene deres har alt fra Downs syndrom til amputerte lemmer.

Hale er ikke i tvil om at han synes det er stas å få være modell i kampanjen.

<strong>GLADGUTT:</strong> Joseph Hale (11) blir den første modellen med Downs syndrom for den store klesprodusenten River Island. Selv er han veldig fornøyd, og sier at han liker den nye tilværelsen som kjendis. Foto: River Island
GLADGUTT: Joseph Hale (11) blir den første modellen med Downs syndrom for den store klesprodusenten River Island. Selv er han veldig fornøyd, og sier at han liker den nye tilværelsen som kjendis. Foto: River Island Vis mer

- De gjorde det komfortabelt for meg og jeg koste meg skikkelig. Jeg prøvde å få alle til å danse til musikken. Det er fint å kunne vise at man kan vinne over funksjonshemninger, sier den glade gutten til lokalavisa Grimsby Telegraph.

Han forteller også at han stolt har vist fram kampanjevideoen til alle vennene sine på skolen, og at det har ført til at han har blitt en aldri så liten kjendis i lokalmiljøet.

- Folk kan ta selfier med meg nå, forklarer han.

Den ferske modellens foreldre, Karen og Andrew Hale, forteller at de synes det er fint at bedrifter viser fram forskjellige mennesker til verden - ikke bare den standardiserte A4-modellen. De er spesielt takknemlige for at de velger mangfold når det kommer til fronting av barn.

- Dette kan vise at selv mennesker som har spesielle behov eller funksjonshemninger fortsatt har følelser, tanker og drømmer, på likt nivå med alle andre, fortalte foreldrene til Huffington Post.

Til Se og Hør forteller Vixen-redaktør og moteekspert Ida Elise Eide Einarsdottir at denne kampanjen er viktig, og ikke bare når det kommer til konteksten mote.

- Det er superviktig, og setter på mange måter presedens for bransjen. Vi har lenge snakket om at vi står ovenfor et paradigmeskifte i motebransjen der det tradisjonelle skjønnhetsidealet utfordres, forteller hun og fortsetter:

- Til nå har det handlet mye om både kjønn, kropp, alder og hudfarge, og til dels også religiøs bakgrunn og seksuell legning, men det skal også så klart omfatte også både fysiske og psykiske utviklingshemminger.

I TV2-programmet "Hvem bryr seg?" mobber en dame en bensinstasjon-ansatt med Downs syndrom. Bilder fra TV2. Vis mer

Hun nevner blant annet australske Madeline Stuart, som ble verdens første modell med Downs syndrom, som viktig innenfor denne kampen. Moren hennes uttalte at det handlet om å forandre verden og å bryte grenser.

- Det bør være en av hovedoppgavene til motebransjen anno 2017, der nettopp mangfold er stikkordet, mener Einarsdottir.

Endringer

De siste åra har flere utradisjonelle modeller klart å få stor oppmerksomhet rundt alt fra motevisninger til reklamekampanjer.

I september 2015 sendte selskapet FTL Moda 18-årige Madeline Stuart ned catwalken. Stuart har Downs syndrom, og har tidligere uttalt at hennes største drøm var å bli modell. Visningen ble omtalt av samtlige internasjonale medier.

Den ambisiøse modellen satt seg store mål, har moren tidligere fortalt i et intervju med Huffington Post.

- Madeline ønsker å være modell for en velkjent merkevare som Forever 21, Versace eller Gucci, forteller hun.

HØYDEPUNKT: Sindre (6) gjennomgår en cellegiftbehandling. Han er i store smerter, men så kommer Sykehusklovnene. Videoen er sett over 500 000 ganger. Video: Kari Midtsundstad Vis mer

- Jeg tror fortsatt noen folk tror dette er en «five minutes of fame»-greie. Men vi ønsker å fortsette å jobbe for mindre selskaper, veldedige selskaper eller nyetablerte selskaper, slik at vi kan fortsette å hjelpe folk. Vi tror på inkludering, så vi ønsker å jobbe med alle, så lenge de deler vår tro og moral, skriver moren til avisa.

I fjor ble også syreskadde Reshma Qurshi (19) gjort til modell, da samme selskap som castet Stuart valgte å benytte seg av henne til en storslått motevisning.

Dette er ikke første gang en syreangrep-overlevende blir brukt i motesammenheng. I fjor skrev Dagbladet om indiske Laxmi Saa, som frontet en kampanje for et indisk klesmerke.

BLE AVVIS: Asher Nash ble avvist av et talentbyrå fordi han har Downs syndrom. To uker senere sto han modell for barneklærgiganten OshKosh sin julekolleksjon. Video: CNN Vis mer

Modellens ansikt ble ødelagt da en mann hun nektet å gifte seg med kastet syre i ansiktet hennes. Hun beskrev angrepet som at «det først var kaldt, men så begynte det å brenne intenst. Så smeltet væsken huden min».

Saa fortalte seinere at hun hadde en klar intensjon da hun tok modelloppdraget.

- Jeg ville sende en klar beskjed til de kriminelle at kvinner ikke vil miste motet, til og med etter å ha blitt angrepet av syre som ødelegger utseendet, sa 32-åringen.

Katie Piper er et annet kjent eksempel på kvinner som har overlevd noe av det verste en kan tenke seg.

I 2008 ødela ekskjæresten ansiktet hennes ved å orkestrere et syreangrep. Etter over 40 operasjoner, har hun vært tydelig i media som et ansikt for saken.

LES OGSÅ: Ble dumpet - fikk slag og ble lam

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer