Jesperpus:

«Jesperpus» fenger tusenvis på YouTube

I følge matmor Aina Stormo (44) har katten "Jesperpus" ukjent far men trivelig mor, bedre kjent som vanlig Hedmarksmiks. Nå er katten internasjonal superkjendis.

KATT FOR SIN HATT: Her prøver YouTube-katten Jesperpus nissekostyme sammen med sin matmor Aina Stormo. Video: Svend Aage Madsen, Se og HørVis mer Vis mer

(Se og Hør): Løten i Hedmark har til nå vært mest kjent for potetsprit fra Løiten Brænderi og for å være Cowboy Lailas hjembygd.

Men nå har tigerpus Jesper (3) overtatt tronen som Løtens største kjendis. Jesperpus går på ski, er med på toppturer, han svømmer, rir på hest – og han slapper av som katter flest. Og han elsker å jakte på både fugler og mus.

EN AKTIV KATT: Aina Stormo er matmor til katten Jesper. Hun oppdaterer bloggen til "Jesperpus" flere ganger i døgnet, og gleder seg over at det allerede er mer enn 65.000 som følger med på Løten-kjendisens gjøremål. FOTO : SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør
EN AKTIV KATT: Aina Stormo er matmor til katten Jesper. Hun oppdaterer bloggen til "Jesperpus" flere ganger i døgnet, og gleder seg over at det allerede er mer enn 65.000 som følger med på Løten-kjendisens gjøremål. FOTO : SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør Vis mer

I følge matmor Aina Stormo (44) har katten ukjent far men trivelig mor, bedre kjent som vanlig Hedmarksmiks.

Katten er til og med nominert til kommunens kulturpris. Og han blir både gjenkjent og kost med når han kommer gående i bånd - med Aina på slep.

- Rase er ikke viktig. Det er det katten har mellom ørene som er det viktigste. Jesper har en enorm personlighet, det er nesten som om han setter pris på alt oppstyret, sier Aina. – Han er like rolig, uansett hvor mye mennesker han har rundt seg.

Superkjendis

Hun har full jobb ved siden av å være talsperson for Jesper.

Katten ble internasjonal super-kjendis etter at TV2 i vinter viste en video der Aina går på ski med katten i bånd. Den ble raskt delt i sosiale medier og på YouTube.

- Pågangen var ekstremt stor rett etter at videoen ble lagt ut. En stund føltes det som om hele verden ville ha smakebit av Jesper, sier Aina.

Time Magazine nevnte nylig Jesper da de satte opp en liste over verdens 100 mest innflytelsesrike dyr. Men det er kanskje ikke så rart, nå som videoen fra skituren hans allerede er vist flere hundre tusen ganger.

- Det eneste Jesper irriterte seg over er at han havnet lenger nede på listen enn Mikke Mus, ler Aina.

Spansk TV

Hun kommer opprinnelig fra Harstad, men flyttet til Østlandet da barna ville drive med hest og skisport.

FRI DRESSUR: Jesperpus trives i rampelyset - men han la ikke skjul på når han mente det var på tide å avslutte. FOTO : SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør
FRI DRESSUR: Jesperpus trives i rampelyset - men han la ikke skjul på når han mente det var på tide å avslutte. FOTO : SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør Vis mer

Aina og katten venter for tiden spent på å se det ferdige resultatet etter at de to nylig ble intervjuet av et av Tysklands mest leste katte-magasiner. Også spansk TV har vært i Norge for å lage et innslag om den spesielle katten, og de har hatt besøk av katte-elskere fra Irland.

PEN OG PYNTELIG: Jesperpus hadde pyntet seg med sløyfe da han skulle fotograferes av Se og Hør. FOTO : SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør
PEN OG PYNTELIG: Jesperpus hadde pyntet seg med sløyfe da han skulle fotograferes av Se og Hør. FOTO : SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør Vis mer

- Karantenebestemmelsene gjør at det er vanskelig for Jesper å reise utenlands. Så vi nøyer oss med å sende ut videoer om hvordan han har det på hjemmebane.

Facebook

Facebooksiden til «Jesperpus» har over 65.000 følgere. Ivrig leser de alt om Løten-kattens gjøremål, og kommentarene er mange. Folk deler også sine egne kattebilder.

Aina legger vekt på humor når hun skriver, og ser at det er de hverdagslige historiene som virkelig slår an.

Oversikten viser at vennene til Jesper hører hjemme i hele 55 forskjellige land. Og interessen for den særnorske katten er spesielt stor i USA.

HUMOR: Aina legger stor vekt på humor når hun skriver om "Jesperpus". Men hovedpersonen var ikke like begeistret for å bli iført nissedrakt for å promotere boken før jul. FOTO : SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør
HUMOR: Aina legger stor vekt på humor når hun skriver om "Jesperpus". Men hovedpersonen var ikke like begeistret for å bli iført nissedrakt for å promotere boken før jul. FOTO : SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør Vis mer

- Siden oppdateres mange ganger i døgnet. Nå er det blitt slik at Jesperpus-fansen lurer på om han er syk hvis det ikke skjer noe en dag. Og jeg må jo innrømme at det er morsomt når jeg får tilbakemeldinger så langt borte fra som Indonesia om at Norge virker som et spennende land.

Aina har delvis mistet oversikten over hvor mange bilder og videoer hun har tatt av katten sin. Men det er snakk om over 26000 bilder, de aller fleste tatt med mobiltelefon.

Pote-signatur

Før jul brukte Jesper mer tid på boksigneringer enn på muse-jakt. Boken om «Jesperpus» var en av de store vinnerne under juletreet. Feelgood-boken for barn og voksne ble på rekordtid solgt i over 5000 eksemplarer.

POTE-SIGNATUR: Feelgood-boken for barn og voksne om livet til "Jesperpus" ble på rekordtid solgt i over 5000 eksemplarer. Mange fikk bøkene sine signert med egne "potestempler". FOTO: SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør
POTE-SIGNATUR: Feelgood-boken for barn og voksne om livet til "Jesperpus" ble på rekordtid solgt i over 5000 eksemplarer. Mange fikk bøkene sine signert med egne "potestempler". FOTO: SVEND AAGE MADSEN, Se og Hør Vis mer

Rundt omkring i landets bokhandlere oppstår det lange køer når katte-elskere møter opp for å få boken signert. Og Løten-kattens "signeringsferd" fortsetter.

- Etterspørselen etter bøker med poteavtrykk er så stor at jeg har fått laget et eget stempel til signeringsferden, sier Aina.

Hviledager

44-åringen er overveldet over interessen for Jesper. Samtidig er hun glad for at det også gir henne muligheter for å lære folk som ønsker seg et kjæledyr hvordan de skal gi katter et godt liv.

KØ: Før jul var det lange køer med folk som ville ha boken til "Jesperpus" signert. FOTO: PRIVAT
KØ: Før jul var det lange køer med folk som ville ha boken til "Jesperpus" signert. FOTO: PRIVAT Vis mer

- Jesper er en utrolig rolig katt, men også han trenger en hviledag eller to innimellom. Og han belønnes alltid med noe godt etter en opplevelsesrik dag – i tillegg til at han får ligge og hvile seg akkurat der han vil når vi er hjemme, sier Aina.

- Men følgerne hans har et nært forhold til Jesper. Så han er innstilt på å la de som møter opp få ta noen «selfier» med sine telefoner – mot at han får snuse litt på dem.

Født i en jordhule

Historien om Løten-katten har også utviklet seg siden Aina begynte å blogge om kattens hverdag.

STOREBROR: For noen uker siden ble Jesperpus til kattungen Kasper. FOTO : PRIVAT
STOREBROR: For noen uker siden ble Jesperpus til kattungen Kasper. FOTO : PRIVAT Vis mer

- Jesper er blitt storebror til en liten hjemløs villkattunge som vi har adoptert. Kattungen er født og har bodd i en jordhule med sin mor og 4 søsken uten menneskelig kontakt. Den kom til oss for noen uker siden, forteller Aina til seher.no

Kasper som han heter ser ut til å slå seg til ro med sin nye tilværelse og storebror. Og Jesper tar alle følgerene med på daglige oppdateringer hans opplevelse med lillebror i huset.

LES OGSÅ: Pernille (6) reddet mammas liv