MIRAKELJENTE: Lille Andrea veide under et halvt kilo, og var den minste som ble født på Haukeland universitetssykehus i 2004. Hun ble født 14 uker for tidlig, men nøyde seg med ett døgn i respirator. I dag spiller hun baryton i skolekorpset! Foto: Bent Are Sigvaldsen, Se og Hør/ privat
MIRAKELJENTE: Lille Andrea veide under et halvt kilo, og var den minste som ble født på Haukeland universitetssykehus i 2004. Hun ble født 14 uker for tidlig, men nøyde seg med ett døgn i respirator. I dag spiller hun baryton i skolekorpset! Foto: Bent Are Sigvaldsen, Se og Hør/ privatVis mer

- Jeg veide bare 407 gram

Hun kom til verden med et nødskrik. I dag har Andrea det største lungevolumet i skolekorpset!

SEOGHØR.NO: – Jeg har aldri følt meg noe mer spesiell enn andre. Jeg har levd akkurat som mine jevnaldrende, sier Andrea Heggernes Kvalvåg (11) fra Hundvin utenfor Bergen.

I 2004 skapte den lille jenta drama både for foreldrene Kjellrun Heggernes (47), Trygve Odd Kvalvåg (42) og hele fødselsteamet på Haukeland universitetssykehus.

Andrea ville ut i verden, 14 uker før termin. Hun veide knapt like mye som en smørpakke ved fødselen, 470 gram, og vekten sank til 407 gram før det begynte å gå rette veien.

En dansk lege ga henne bare navnet «mirakelpigen».

– Det jeg husker best fra den tiden, er hvor engstelig jeg var da vi endelig fikk henne hjem, etter tre måneder på sykehus. Den første natten var et mareritt. Jeg sov ikke et sekund og var livredd for at hun skulle slutte å puste. Heldigvis gikk angsten over etter bare noen dager, forteller mamma Kjellrun til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet.

ENDELIG HJEMME: Etter tre måneder fikk Kjellrun, Trygve Odd og storebror Kim-Erik (bak), den gang 12 år gammel, Andrea hjem. Foto: Privat/ Se og Hør
ENDELIG HJEMME: Etter tre måneder fikk Kjellrun, Trygve Odd og storebror Kim-Erik (bak), den gang 12 år gammel, Andrea hjem. Foto: Privat/ Se og Hør Vis mer

Liten baby, stor lyd

Størrelsen til tross, den bittelille babyen visste å lage lyd.

Og selv om Kjellrun nærmest var i bevisstløs tilstand etter den turbulente fødselen, så enset hun Andreas første skrik klart og tydelig. «Jo, hun er liten, jenta deres, men det er lyd i henne!», kommenterte legene.

Siden har lungene hennes utviklet seg i en fantastisk retning. Da Andrea begynte som aspirant i det lokale skolekorpset, startet hun med å spille kornett.

– Men dirigenten skjønte raskt at lungekapasiteten hennes krevde helt andre utfordringer. Så i dag spiller hun baryton, sier pappa Trygve Odd stolt.

Saken fortsetter under bildet.

VEL BLÅST: – Nå er det norges­mesterskapet som gjelder, stråler Andrea. Hun spiller baryton i Skodvin skulemusikkorps og har fortsatt ingen problemer med å gi lyd fra seg.  Foto: Bent Are Sigvaldsen/ Se og Hør
VEL BLÅST: – Nå er det norges­mesterskapet som gjelder, stråler Andrea. Hun spiller baryton i Skodvin skulemusikkorps og har fortsatt ingen problemer med å gi lyd fra seg. Foto: Bent Are Sigvaldsen/ Se og Hør Vis mer

Gode gener

Foreldrene er glade for at de kan fortelle en solskinnshistorie. De vet utmerket godt at ikke alle prematurfødte får like gode leveår.

– Vi kan telle på én hånd de utfordringene hun har fått. Andrea hadde litt problemer med lukkemuskelen som resulterte i at hun kastet opp maten hun spiste i en periode. Hun var finspist, men den tiden er over. Nå spiser hun alt, utenom poteter, avslører foreldrene med et smil.

De har ikke vært på kontroll med datteren sin etter toårskontrollen. Helsepersonellet ga klar beskjed om at det ikke var nødvendig.

– De trodde først vi hadde tatt med oss feil barn. Hun var jo i så god form. Det må være gode gener som gjelder, sier pappa Trygve Odd med et smil.

Saken fortsetter under bildet.

GODJENTE: - Andrea har alltid værten grei unge. Vi har latt henne få utfolde seg som alle andre. En sjelden gang tenker vi på hvor liten hun har vært, sier foreldrene Kjellrun og Trygve Odd. Foto: Bent Are Sigvaldsen/ Se og Hør
GODJENTE: - Andrea har alltid værten grei unge. Vi har latt henne få utfolde seg som alle andre. En sjelden gang tenker vi på hvor liten hun har vært, sier foreldrene Kjellrun og Trygve Odd. Foto: Bent Are Sigvaldsen/ Se og Hør Vis mer

Konkret drøm

Selv er Andrea bevisst historien sin. I et engelskprosjekt på skolen viste hun bilder og fortalte om sin dramatiske start på livet.

Men til daglig lever hun livet som alle andre barn, med forkjærlighet for musikk, data og ikke minst bading. 4. klassingen bader nærmest året rundt!

– Hva har du lyst til når du blir stor da, Andrea?

– Drømmen er å bli dyrlege. Vi har mange dyr her i huset, og jeg har fått være med på flere katte- og valpefødsler allerede, sier jenta som selv var en skjønn bitteliten baby da hun kom til verden.

LES OGSÅ: - Dette har vært en utrolig tøff dag