Latteren sitter løst da Dagfinn Enerly (49) og barna Mia og Amanda (18) stiller seg opp for Se og Hørs fotograf. Den sammensveisede familien storkoser seg i hverandres selskap, og pappas kommentarer går rett hjem hos tvillingdøtrene.

Humor gir håp
Humor har vært en viktig og selvfølgelig del av Dagfinns liv, både før og etter at en ulykke på fotballbanen i 2005 gjorde ham lam. Døtrene er tett på faren hele tiden og viser omsorg og nærhet – og deler gjerne øyeblikkene med Se og Hørs lesere.

Dagfinn Enerly var redd for å miste Mona
- Historien vår har vært til hjelp for mange. Det er også det vi ønsker: At vår erfaring kan bidra til at noen kan få en bedre hverdag, forteller Dagfinn.

Denne dagen er de sammen på lavterskeltilbudet Feelgood på Halmstad i Rygge, stedet som ekteparet Mona (44) og Dagfinn Enerly driver sam-men. Dagfinn trener alene med sin personlige assistent, men tar gladelig en pause fra programmet når familien og Se og Hør kommer innom.

- Vi har sett ekteskap ryke i lignende situasjoner
Med stor konsentrasjon og iver viser tobarnsfaren at treningsapparatene virkelig har en funksjon for ham, og han legger ikke skjul på at kjærligheten til tvillingdøtrene gir ekstra krefter til treningen.

Motivasjonen
Enerly avslører at hans store drøm er å kunne å føre Mia og Amanda opp kirkegangen, hvis de ønsker å gifte seg en gang. Drømmen om døtrenes bryllup, gir ham både styrke og livskraft – og en tåre i øyekroken.

Reality-profil lam i stupeulykke
- For meg er det en stor motivasjon. Helt klart. Det å ha det bildet inni meg som en slags ledestjerne, betyr så uendelig mye. Enhver far ønsker jo å være til stede ved alle livets store øyeblikk for barna sine. Jeg skal gi jentene mine trygghet og følelsen av at pappa passer på. Å kunne føre dem opp til presten er et inderlig ønske som jeg har. Det håpet lever jeg med hver eneste dag, sier Dagfinn åpenhjertig.
- Skal der ikke gifte dere snart? Så ser han ertende bort på døtrene sine som sitter like ved.
- Det blir spennende å se når dét skjer, humrer tobarnsfaren.

Åpner opp om ulykken som førte til lammelse i begge beina
Mia er kjapp i replikken tilbake.
- Du sa 2030 til meg, for da skulle du betale bryllupet og hele pakka!

Husker alle navn
Familiens klippe er likevel kona Mona. Hun som med sine vennlige øyne og imøtekommende smil, får alle til å føle seg inkludert og satt pris på. Ikke minst på Feelgood-senteret.
- Omsorgen Mona viser for andre, er fantastisk. Folk som kommer usikre hit, møtes med hjertegod veiledning fra henne. Allerede ved døra «ser» hun dem. Hun er rå på navn, og tiltaler på fornavn med én gang. Det blir satt pris på, folk føler seg inkludert. Mona vet hvor lite som skal til for at våre kunder skal blomstre, forteller Dagfinn stolt.
For litt over et år siden tok ekteparet Enerly en viktig beslutning. De sa ja til å drive lavterskelkonseptet Feelgood på Halmstad – bare noen kilometer unna hjemmet deres på Larkollen. Treningssenteret er et unikt tilbud som retter seg spesielt mot eldre og utrente – og mennesker med funksjonshemninger.

Og nå kan ekteparet oppsummere med et stort smil: Det har vært en suksess!
- Vi gleder oss når vi drar på jobb om morgenen. Det er kjedelig når arbeidsdagen er over. Vi er veldig fornøyde med det vi har klart å skape her i løpet av halvannet år, forteller Dagfinn tilfreds.

- Jeg bebreider henne ikke for at hun gjorde det slutt
Gir aldri opp
For selv om Dagfinn er avhengig av rullestol, har han en ustoppelig stå-på-vilje, og han gjør alt for å hjelpe andre gjennom sine livserfaringer. På treningssenteret er hjertedøren åpen for alle.
- Det er veldig greit for de som er to om det i hverdagen. Men de som ikke har noen, kommer hit for å trene, men også for å møte andre mennesker og få fine samtaler. Mennesker har et behov for å bli sett og bli tatt på alvor. Det får de hos oss, understreker Dagfinn.
Blikket hans vender ut mot gaten. En liten pause. Dette betyr mye for ham. Så vender han tankefullt og ærlig inn i samtalen igjen.
- Vet du, det er nok av dem som sitter inne og trykker på fjernkontrollen dagen lang. Venter på at det kanskje skal komme et besøk i uka. Men det å komme seg ut til et fast møtested gir dem et nytt liv. Vi har folk fra 17 til 94 år her. Stemningen er unikt og det gir en ekstra mening når folk som aldri før har vært på et treningssenter plutselig er innenfor her, sier Dagfinn.

Han har et stort hjerte for dette nye prosjektet.
- Når du ser på ansiktene til de som trener her, mestringsfølelsen og smilene: «Jeg klarer det. Dette var gøy», da får jeg fort en tåre i øyekroken.

- Nå vil jeg leve livet
Spådom ble virkelighet
Mona smiler til ektemannens ord. Hun har selv tatt sykepleierutdanning etter at Dagfinn ble lam, og på senteret får hun stor nytte av kunnskapene.
- Da jeg gikk på gymnaset fikk vi i oppgave å skrive et brev til oss selv med temaet «Hvor er du om 10 år». Jeg skrev at da var jeg 28 år, gift og hadde to barn, og jobbet med helse. Så jeg har truffet ganske greit – og det er ganske morsomt, sier hun tilfreds.

Mona skryter mer enn gjerne av det fine engasjementet ektemannen skaper.
- Dagfinn er helt unik, uansett hvor vi har vært – på kjøpesenter eller i gata, kommer folk forsiktig bort og sier: «Unnskyld, jeg må bare si. Du er bare fantastisk«. Og han er til stede for dem tilbake, lytter og skravler. Gjerne med de forløsende ordene: « … Men hvordan er det med deg da?»
Dagfinn nikker anerkjennende til konas ord.
- Jeg har den oppfatningen at når folk vil komme bort for å ta en prat, så har de allerede tatt et stort steg selv. Da blir det feil hvis vi skal kappe beina av dem med korte, bryske svar!

- Jeg har stirret inn i et mørke
Inne på senteret står apparatene på rekke og rad. Alle er maskindrevne.
- Du kan ikke gjøre noe feil, og du får aktivert musklene i hele kroppen om du tar runden gjennom alle apparatene, forteller Dagfinn.
Mange små mirakler
For ham selv har denne treningen vært en åpenbaring.
- Dette har hatt en stor virkning for meg. Jeg sover bedre om natten, og tarmsystemet fungerer bedre. Hos andre har jeg også sett store forbedringer. Tenk, folk som ikke har fått til å løfte opp skuldrene, har plutselig hendene rett opp i lufta. Det er mange gode historier her.

- Utrolig at jeg overlevde
Tilbudet har vært en aha-opplevelse for mange, inkludert ham selv. Både rullestolbrukere, utrente og utrygge føler seg velkomne og ivaretatt på Feelgood.
- Jeg sier til dem at de er flinke, og det er ord de trenger å høre. Man kan aldri rose folk nok, det er med på å løfte dem opp i hverdagen og livet sånn ellers. Det gjør så godt på å gi dem en bekreftelse at dette går den rette veien. Det kjenner jeg her, sier Dagfinn – og vender blikket mot hjertet.
LES OGSÅ: Ofret beinet for datteren