Spiseforstyrrelsene tok kontroll over livet til Kim:

- Jeg så ut som et levende skjelett

Da artisten var ung, gikk han fra å være et overvektig mobbeoffer til en sykelig tynn tenåring.

SPISEFORSTYRRELSER: I 12-13 års alderen utviklet Kim Wigaard spiseforstyrrelser. Han skjønte ikke hvor syk han var selv. Video: Se og Hør Vis mer
Publisert

Kim Wigaard (33) fra Oslo var 14 år gammel da han utviklet en alvorlig spiseforstyrrelse. Fra å være klassens overvektige mobbeoffer ble han på kort tid en tynn gutt på bare 50 kilo.

- Jeg husker med gru hvor fornøyd jeg var med mitt eget utseende. En periode var sykdommen så ille at jeg fantaserte om å veie null kilo, minnes Kim, og lar tankene vandre tilbake til ungdomsårene hvor han ikke lenger kjente igjen sitt eget speilbilde.

MOBBET: Kim var en skoleflink perfeksjonist som alltid gjorde sitt beste. Men han var også overvektig, og mobbingen i barneårene har satt varige spor. Foto: Privat
MOBBET: Kim var en skoleflink perfeksjonist som alltid gjorde sitt beste. Men han var også overvektig, og mobbingen i barneårene har satt varige spor. Foto: Privat Vis mer

- Selv om noen former for spiseforstyrrelser innebærer dramatiske fysiske endringer, er det først og fremst en mental sykdom, sier 33-åringen.

- I dag forstår jeg ikke hvordan synet av meg selv som det jeg vil kalle et vandrende skjelett var noe som motiverte meg til å fortsette mitt ekstreme kontrollregime.

Vanskelig tema

Det har tatt den populære artisten 20 år å sette ord på de følelsene han kjente på som tenåring.

Sammen med låtskriver Karianne Amundsen (30) lanserer han låten «Identity», hvor de i fellesskap har satt ord og musikk til tankene som en gang kontrollerte livet hans.

ALVORLIG SYK: Kim husker med gru at han var fornøyd med sitt eget utseende da dette bildet ble tatt. En periode var sykdommen så ille at han fantaserte om å veie null kilo. Foto: Privat
ALVORLIG SYK: Kim husker med gru at han var fornøyd med sitt eget utseende da dette bildet ble tatt. En periode var sykdommen så ille at han fantaserte om å veie null kilo. Foto: Privat Vis mer

- Temaet er vanskelig, samtidig som det er viktig at også vi menn snakker åpent om kroppspress og urealistiske forventninger til eget utseende.

Under arbeidet med å lete frem følelsene som beskriver denne mørke perioden av ungdomstiden oppdaget han og Karianne hvordan de delte lignende opplevelser, og hvor overraskende lett det var når de i fellesskap satte ord på vanskelige og forbudte følelser.

- Vi føler at vi har lyktes, og at vi med «Identity» formidler hvordan det er å kjempe mot seg selv samtidig som du utad vil vise en perfekt fasade.

DELER HISTORIEN: Sammen med låtskriver Karianne Amundsen lanserer Kim i disse dager låten «Identity», hvor de i fellesskap har satt ord og musikk til tankene som en gang kontrollerte livet hans. Foto: Cato Ingebrigtsen
DELER HISTORIEN: Sammen med låtskriver Karianne Amundsen lanserer Kim i disse dager låten «Identity», hvor de i fellesskap har satt ord og musikk til tankene som en gang kontrollerte livet hans. Foto: Cato Ingebrigtsen Vis mer

Mistet bestefaren

Kim tror at det kan ha vært bestefarens død som utløste spiseforstyrrelsen. Ingen av barnebarna var klar over hvor alvorlige hjerteproblemene til Egil Wigaard (79) var da han falt livløs om på familiehytta på Nærsnes i Asker.

- Da morfar falt om var alle de voksne ute for å handle til mormors bursdag senere på dagen. Jeg var den første som fant ham, og jeg hadde litt kunnskap om hjerte- og lungeredning. Derfor var det naturlig at jeg startet gjenopplivingen for å få liv i ham igjen, forteller Kim.

GOD STØTTE: Kim er glad for den god støtten fra mamma Bente og søstrene Liza og Mari. Foto: Tor Lindseth
GOD STØTTE: Kim er glad for den god støtten fra mamma Bente og søstrene Liza og Mari. Foto: Tor Lindseth Vis mer

En fetter hjelp til, og barna fikk etter hvert også hjelp fra naboer. For tenåringen var det en skrekkopplevelse å flytte på det han etter hvert skjønte var et lik, en kropp han ikke klarte å puste liv i igjen.

- Vi kjempet i nesten en time. Sykebilen brukte lang tid på å finne frem.

Kim fikk ros for innsatsen – og trøst. Men for ham dreide tankene seg mer og mer om hvordan han følte at han hadde mislyktes. Lite visste han da at hans elskede morfar levde på overtid, uten muligheter for å overleve et hjerteinfarkt.

Skuespiller Ulrikke Falch, kjent fra ungdomsserien «Skam», har selv slitt med spiseforstyrrelser. Nå bruker hun erfaringene sine for å hjelpe andre, fortalte hun til «God kveld Norge». Vis mer

- Mobbingen gjorde vondt

Bildene Kim viser av seg selv fra tidlige i tenåringene er annerledes enn mannen han er i dag. Han beskriver selv som en spesiell gutt, mer opptatt av sang og musikk og opptredener enn av idrett.

I tillegg var han større enn de fleste i klassen.

Kim er ærlig når han beskriver seg selv som en type som ikke var den typiske gutte-gutten, samtidig som han var en perfeksjonist som jobbet for toppkarakterer i alle fag.

- Mobbingen gjorde vondt. Det sitter i den dag i dag. Jeg har ikke lyst til å snakke om hvilke kallenavn de ga meg, eller hvordan det føltes når enkelte holdt armene ut for å mime morsomheter om størrelsen min. Det var liksom alltid noen som skulle kommentere vekten min og si stygge ord.

I TV3-programmet "Hjem til jul" fortalte forfatter og influenser Linnéa Myhre om sine erfaringer med spiseforstyrrelser. Video: TV3 Vis mer

Parallelt med mobbing og skyldfølelse etter bestefarens død kjempet han også en indre kamp med seg selv, med tanke på egen legning.

- Homofil er jo ikke bare noe man våkner opp og blir, men noe man er født som.

Straffet seg selv

I en verden ute av kontroll bestemte Kim seg for å kontrollere det han følte han kunne gjøre noe med – nemlig sin egen kropp.

Han raste ned i vekt, samtidig som han skjøt i været. Den 195 cm høye unggutten veide på det minste 50 kilo.

- Overgangen fra å være klassens største var ganske stor, sier Kim, og viser frem bildene fra det han uten å nøle kaller den mørkeste perioden i sitt liv.

SLO ALARM: Kim vil alltid være takknemlig fordi han ble sett av en lærer som våget å si fra om at noe var galt. Han fikk hjelp i tide. Foto: Privat
SLO ALARM: Kim vil alltid være takknemlig fordi han ble sett av en lærer som våget å si fra om at noe var galt. Han fikk hjelp i tide. Foto: Privat Vis mer

- Jeg straffet meg selv, og isolerte meg både fra familie og venner. Jeg husker hvordan jeg tok det som enda et personlig angrep med det samme noen kommenterte hvor tynn jeg var blitt.

Han forteller om hvordan han endret livsstil ved å slutte å spise, samtidig som han beveget seg mer.

- Før og etter skoletid løp jeg bortimot en mil, og jeg ble en mester i å skjule sykdommen min. Jeg spiste gjerne sammen med andre, men kastet opp maten ved første anledning. Dermed hadde jeg bulimi i tillegg til anoreksia.

PÅ TV: Kim og Sandra Lyng sørget for herlig stemning på TV da de konkurrerte mot Adam Schjølberg og Tore Petterson i Atle Pettersens «Beat for Beat». Foto: NRK
PÅ TV: Kim og Sandra Lyng sørget for herlig stemning på TV da de konkurrerte mot Adam Schjølberg og Tore Petterson i Atle Pettersens «Beat for Beat». Foto: NRK Vis mer

Læreren var bekymret

Kim nektet å snakke med foreldrene sine og vennene sine om hvordan han hadde det, men han er takknemlig for at han hadde en lærer som våget å gi uttrykk for sin bekymring.

- Én dag tok hun meg ut av klassen, og sa at det var noe hun ville snakke med meg om. Min største frykt var at jeg skulle settes ned en karakter. Så forsto jeg at hun var bekymret, og at hun varslet videre om disse bekymringene, sier Kim.

- Dyktige lærere som forstår barn betyr enormt mye. Jeg ble reddet fordi jeg hadde en som så meg, og som våget å si fra. Det er alt annet enn å tyste.

JULEKONSERT: Kim Wigaard og Sandra Lyng håper å gjennomføre mange julekonserter sammen når den tid kommer. Foto: Cato Ingebrigtsen
JULEKONSERT: Kim Wigaard og Sandra Lyng håper å gjennomføre mange julekonserter sammen når den tid kommer. Foto: Cato Ingebrigtsen Vis mer

Foreldrenes helseforsikring gjorde at han fikk psykologhjelp med det samme. Og psykologen hjalp ham med å se ting fra en annen vinkel.

- Hun snudde tankene mine, og fikk meg til å forstå meg selv. For selv om jeg hatet meg selv og hvordan jeg så ut, er det lett å se at jeg elsket sykdommen. En spiseforstyrrelse er avhengighetsskapende.

Kim er bekymret for følgene av pandemien og de siste årenes økning av selvmord blant unge menn. Og han nøler ikke med å kalle alvorlig spiseforstyrrelse som en form for selvmord.

- Jeg gikk i terapi lenge, og hadde nye perioder hvor jeg slet. Gjennom sosiale medier får vi hele tiden urealistiske forbilder med «perfekte» og topptrente kropper. Jeg savnet en rollemodell som kunne fortalt meg om det samme.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Føler seg trygg på hvem han er

Som 33-åring kjenner Kim seg endelig trygg på hvem han er, og hvor han står. Samboer Marius Hagen (32) er en god støtte for ham.

- Jeg er sanger, og ikke en supertrent PT med sixpack og behov for å se ut som en toppidrettsutøver. Samtidig er jeg jo avhengig av å være i god form for å prestere på scenen. Og det er nettopp den balansen det har vært så vanskelig å finne.

SAMBOERE: Samboer Marius Hagen (32) er en god støtte for Kim. Foto: Privat
SAMBOERE: Samboer Marius Hagen (32) er en god støtte for Kim. Foto: Privat Vis mer

Kims mål ved å dele denne historien er å vise at også unge menn kan bli rammet av spiseforstyrrelser, og at dette er et problem som må tas på alvor.

- Kanskje kan min historie gjøre meg til den rollemodellen jeg selv savnet da jeg hadde problemer. Åpenhet og forståelse er det eneste som kan bringe lys i tunnelen, for det er hjelp å få. Spiseforstyrrelser rammer både kvinner og menn, men for meg er det viktig å bruke min erfaring til å få menn til å snakke høyt om hvordan de har det.

LES OGSÅ: - Jeg hadde alvorlig anoreksi

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer