UTSLITT: - Jeg ble veldig dårlig av cellegiften og måtte kaste inn håndkle etter den femte kuren, forteller Michelle.  Foto: Privat
UTSLITT: - Jeg ble veldig dårlig av cellegiften og måtte kaste inn håndkle etter den femte kuren, forteller Michelle. Foto: PrivatVis mer

- Jeg nektet legene å fjerne beinet mitt

Michelle fikk ondartet svulst i beinet. Cellegiften hjalp ikke, og legene ville amputere beinet. Da satte den hesteinteresserte jenta ned foten.

SEOGHØR.NO: – Hvis jeg hadde stolt blindt på legene, ville jeg ikke hatt to bein i dag. Det er ikke engang sikkert at jeg hadde vært i live, sier Michelle Knudsen (26) fra Grimstad.


I mange går har hun slitt med smerte i beinet. Legene var sikre på at det skyldes at nerver lå i klem. Det var det svaret hun fikk etter en omfattende undersøkelse for 11 år siden.


Hun tok også nye bilder av beinet i 2009 uten at legene fant noe galt.

Sjokk og sinne

. I juli 2013 ble smertene så ille at Michelle måtte på legevakten og deretter sykehus.

HJERTEVARME: - Det er mange som har støttet meg. Tante Janne har vært helt fantastisk. Det er mye takket være henne at jeg er på beina igjen, sier Michelle.  Foto: Henning Jensen/Se og Hør
HJERTEVARME: - Det er mange som har støttet meg. Tante Janne har vært helt fantastisk. Det er mye takket være henne at jeg er på beina igjen, sier Michelle. Foto: Henning Jensen/Se og Hør Vis mer

Nye bilder og prøver ble tatt, og 25. juli kom svaret: "Du har en ondartet svulst i ankelen».


- Jeg fikk sjokk. Det gikk over til sinne da det ble antydet at svulsten var synlig allerede på bildene som ble tatt av beinet fire år tidligere, sier Michelle.

Prøvde cellegift

Kreften Michelle fikk påvist heter synovialt sarkom.

Dette er en sjelden type kreftsvulst utviklet i bindevev.

Legene ønsket å fjerne svulsten hos Michelle ved å operere, men først ble hun satt på cellegift.

– Jeg tok tre kurer som hver varte 90 timer i et strekk, med to ukers pause mellom hver kur.

Jeg ble fryktelig syk, og følte at kroppen ikke klart å hente seg inn til neste behandling, forteller Michelle.

Beholdt beinet

Kreftsvulsten hadde ikke minsket nok da cellegiftkuren var over. Michelle måtte ta en ny runde på tre kurer. Etter den nest siste kuren orket hun ikke mer.


Da cellegiften var avsluttet fant legene ut at de likevel ikke kunne operere vekk svulsten, fordi den lå komplisert til. De mente derfor at beinet måtte amputeres for å unngå spredning.


– Det var helt uaktuelt for meg å fjerne beinet. Jeg har i alle år drevet med hest, og jeg ville aldri gi slipp på sporten, sier Michelle.

Familien mente Michelle burde lytte til legene for å redde livet sitt. Det nærmet seg jul i fjor, men Michelle ville ikke høre, ifølge Janne Knudsen (37) som er tanten hennes.

Var skeptisk

– Her i Grimstad hørte jeg om andre kreftpasienter som hadde hatt gode erfaringer med immunterapi. Løsningen ble at Michelle skulle prøve det, men hun var skeptisk, forteller Janne.

KREFT I ANKELEN: En ondartet svulst ble påvist i det venstre benet til Michelle. Svulsten lå i ankelen, og kan ha ligget der i fire år før hun fikk vite om det. Foto: Privat
KREFT I ANKELEN: En ondartet svulst ble påvist i det venstre benet til Michelle. Svulsten lå i ankelen, og kan ha ligget der i fire år før hun fikk vite om det. Foto: Privat Vis mer

– Jeg er avventende til alt som ikke har med skolemedisin å gjøre, men lysten til å beholde beinet var større enn frykten for det ukjente, sier Michelle.

Hun fikk den første behandlingen med lysterapi i november i fjor. Michelle har siden ikke tatt cellegift.

– Bildene viser at svulsten ikke har vokst. Jeg er sikker på at immunterapien er forklaringen på framgangen min. I et helt år har jeg klart å holde kreften på avstand, forteller Michelle.

Pokal

Hun kom raskt i form, og i september gikk hun til topps på hesteryggen under NM i polocrosse.

– Jeg hadde aldri klart det uten immunterapi. Jeg har hentet krefter på hesteryggen, sier Michelle.

Flere pårørende til kreftpasienter har etablert det som heter "Bistandsforeningen til Forskning & Utvikling Behandlingsstøtte".

Tanten til Michelle sitter i foreningens styre. Målet er å samle inn midler til videre forskning på alternative behandlingsformer, både i forhold til kreft og andre alvorlige sykdommer.

- Det er mer mellom  himmel og jord enn man kan forestille seg. Jeg er mer åpen for nye behandlingsformer enn jeg var før jeg ble syk, rett og slett for at jeg har kjent på kroppen at det virker, sier Michelle.   

Hør med legen!

Kreftforeningen understreker at alternativ behandling bør skje i samråd med lege.

– Vi forstår godt at pasienter som er alvorlig syke forsøker alt for å bli friske, men vi er opptatt av at den syke ikke avbryter den vanlige behandlingen og utelukkende går over til alternativ medisin, sier pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen til Se og Hør.

Fakta
Immunterapi går ut på å styrke kroppens eget immunsystem, slik at den selv kan bekjempe kreften. Det er en behandling som kan brukes når tradisjonell kreftbehandling ikke er vellykket. 
Immunterapi er et 120 år gammel metode, men først i den senere tid har det kommet så mye kunnskap om immunforsvaret at effektive behandlinger blir forsket på.

LES OGSÅ: Sivert har et av verdens mest sjeldne syndrom