NÆRE BÅND: -Hjertet mitt banker for barna mine, sier Vidar som takker for alle støtte fra Constanse (18) og Sebastian (17). Foto: Morten Eik
NÆRE BÅND: -Hjertet mitt banker for barna mine, sier Vidar som takker for alle støtte fra Constanse (18) og Sebastian (17). Foto: Morten EikVis mer

- Jeg lever med mitt tredje hjerte

- Du klager ikke når du har sett døden i øynene. Jeg står opp hver dag og gleder meg over det, sier Vidar. Han er hjerteoperert to ganger - og lever nå med sitt tredje hjerte.

SEOGHØR.NO: – Jeg trodde jeg skulle være frisk hele livet. Den tanken levde jeg på da jeg var i 20-årene, men ting kan snu fort. Akkurat dét har jeg erfart, sier Vidar Gjedtjernet (52) fra Kirkenær i Hedemark.

Tobarnspappa Vidar hadde en stressende lederstilling da han følte seg dårlig i 1997.

- Jeg ble satt på penicillin, men jeg ble ikke piggere, forteller Vidar.

Spesiell følelse

Etter tre måneder fikk han påvist kyssesyken. Vidar skulle ha holdt seg helt i ro, hvis bare han hadde fått stilt diagnosen før.

– Jeg følte meg frisk etter en stund og jobbet like mye som før. Et par år senere ble jeg plaget med hjerteflimmer og uregelmessig puls. Det viste seg at hjertet hadde begynt å vokse som en følge av at jeg ikke var i ro da jeg hadde kyssesyken, forteller Vidar.

Han fikk operert inn pacemaker. Våren 1999 konstaterte legene at hjertet sang på siste verset. Vidar måtte forberede seg på hjertetransplantasjon.

– Det var en fremmed tanke. Skulle jeg ta imot et hjerte som hadde vært i kroppen hos et menneske som var død? Det var tøft, men det var også tøft å vite at jeg hadde mellom seks og ni måneder igjen å leve hvis jeg ikke fikk nytt hjerte. Derfor var jeg glad da legene konkluderte med at jeg var så frisk at de ville prøve å finne et nytt hjerte til meg, sier Vidar.

PÅKJENNING: - Det er tøft å ha skiftet hjerte to ganger, men alt gikk bra på Rikshospitalet, sier Vidar.
PÅKJENNING: - Det er tøft å ha skiftet hjerte to ganger, men alt gikk bra på Rikshospitalet, sier Vidar. Vis mer

Dårlig igjen

I januar 2000 ble Vidar hjerteoperert.

– Jeg var livredd, og husker at jeg ba legene skru av alt utstyr hvis jeg skulle våkne opp med hjerneskade. Det avviste legene, og framhevet at de hadde en jobb med å redde liv – ikke avslutte det. En av legene minnet meg om at operasjonen skulle gjøre meg friskere, ikke dårligere. Det gjorde tankesettet lettere i forhold til å få et nytt hjerte, sier Vidar.

Hjertetransplantasjonen var vellykket og Vidar kunne gå tilbake til et aktivt liv igjen.

– Helsa ble noe helt annet etter inngrepet. Det var rett og slett moro å merke forskjellen, sier Vidar.

Men i fjor vinter følte Vidar seg dårlig. Rikshospitalet fant ut at hjertepumpa hadde fått en infeksjon som skyldtes lekkasje på en hjerteklaff. Vidar ble forberedt på en ny hjertetransplantasjon, og i november i fjor fikk Vidar – som den 18. her i landet – nytt hjerte for andre gang. Alt gikk bra også denne gangen.

Sunt liv.

– Jeg lever med mitt tredje hjerte. Det er en litt rar, men veldig god følelse. Det er fantastisk at personer har sagt seg villig til å donere organer etter sin død. Jeg håper flere tar et bevisst valg og skaffer seg donorkort som viser at du vil gi bort organer hvis du dør. Det er nettopp tilgangen på donor som har reddet meg, sier Vidar.

Han bor sammen med barna Constanse (18) og Sebastian (17).

- Jeg tenkte mye på barna begge gangene jeg skulle opereres. Jeg synes det var altfor tidlig å skulle dø fra dem, sier Vidar som også har fått støtte fra ekskona.

Han har lagt om kostholdet etter å ha sette døden i øynene.

– Jeg er nøye på å få i meg Omega 3, C-vitaminer og antioksidanter. Det er viktig for å holde kroppen i gang. Jeg er 50 prosent arbeidsufør, men jeg må ha noe å gjøre. Nå driver jeg flere selvvaskeanlegg for biler. Jeg kan styre dagen min som selvstendig næringsdrivende. Det er en fordel, fordi hjertet mitt skal slå i mange år til!