- Jeg holdt på å trene meg i hjel

Line Johnsen fra «Unge Mødre» slanket seg 35 kilo på seks måneder. Til slutt truet familien med tvangsinnleggelse.

BLE EN BESETTELSE: Line Johnsen fra «Unge Mødre» raste 35 kilo ned i vekt på bare seks måneder. Spiseforstyrrelsene førte nesten til tvangsinnleggelse. I 2013 veide hun 90 kilo. To år senere var det kun 44 kilo igjen.  Foto: Svend Aage Madsen
BLE EN BESETTELSE: Line Johnsen fra «Unge Mødre» raste 35 kilo ned i vekt på bare seks måneder. Spiseforstyrrelsene førte nesten til tvangsinnleggelse. I 2013 veide hun 90 kilo. To år senere var det kun 44 kilo igjen. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

SEOGHØR.NO: Line Johnsen (23) fra Steinkjer er med i TV-serien «Unge Mødre» på FEM. Seerne er blitt godt kjent med historien om hvordan hun som 17-åring oppdaget at hun var gravid. Og hvordan hun og kjæresten Andreas Årmo (25) etter hvert fikk ytterligere et barn.

– Opptakene er allerede såpass gamle at det er rart å se seg selv igjen på TV, sier Line.

Omstendighetene rundt begge guttenes fødsler var svært dramatiske på grunn av mors akutte svangerskapsforgiftninger.

Hun fikk HELLP syndrom begge ganger, som gjorde at det også var fare for hennes liv. Men dramaet som utspant seg etter at TV-teamet var ferdig med sine opptak for to år siden, kom aldri med i den populære programserien.

– Alt seerne vet er at jeg er opptatt av kosthold og livsstil, samtidig som jeg slet med å komme ned i matchvekt, sier Line.

HAR FAMILIENS STØTTE: Line Johnsen (23) fra Steinkjer er med i TV-serien «Unge Mødre» på FEM. Hun var bare 17 år da hun ventet barn med kjæresten Andreas Årmo. I dag bor paret sammen med sønnene William (2) og Simon (4) i Steinkjer.  Foto: Svend Aage Madsen
HAR FAMILIENS STØTTE: Line Johnsen (23) fra Steinkjer er med i TV-serien «Unge Mødre» på FEM. Hun var bare 17 år da hun ventet barn med kjæresten Andreas Årmo. I dag bor paret sammen med sønnene William (2) og Simon (4) i Steinkjer. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

Ned i vekt

Line var svært misfornøyd med at hun veide over 90 kilo etter Williams fødsel. Men allerede etter fire måneder var hun fast bestemt på at hun skulle trene seg tilbake til det utseendet hun ønsket.

– Vi er begge glade i å trene, men Line ble helt besatt, forteller Andreas, og minnes en tid da ungene bare fungerte som vekter i vognen når kjæresten hans løp en trilletur.

Tobarnsmoren selv var fornøyd da hun la ut bilder av seg selv på Facebook, etter å ha gått ned 35 kilo i løpet av seks måneder.

Familie og venner var dypt bekymret da vekten hennes nærmet seg 50 kilo, men det tok tid før slankemarerittet kom under kontroll.

Brukte magesmerter som unnskyldning

BLE SYK: Magesmertene fungerte som unnskyldning for ikke å spise. Innerst inne gledet Line seg over å se hvor raskt hun gikk ned i vekt når hun ikke tok til seg næring. Foto: Svend Aage Madsen
BLE SYK: Magesmertene fungerte som unnskyldning for ikke å spise. Innerst inne gledet Line seg over å se hvor raskt hun gikk ned i vekt når hun ikke tok til seg næring. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

Line har vært plaget av magesmerter siden hun var liten. Hun er under utredning for både Crohns syndrom og ME, uten at diagnose foreligger.

Hun er ærlig på at magesmertene også fungerte som unnskyldning for ikke å spise. For innerst inne gledet hun seg over å se hvor raskt hun gikk ned i vekt når hun ikke tok til seg næring.

– Sukkerfri brus var det eneste som fristet. Kullsyren ga meg i det minste en illusjon av å føle meg mett, sier Line

Truet med tvangsinnleggelse

Hun ble svært deprimert da legen nedla forbud mot å trene, og truet med tvangsinnleggelse på sykehus.

– Jeg satt på sofaen og stirret i veggen, og orket ikke ha barna rundt meg når de kom hjem fra barnehagen. Alt ble overlatt til Andreas. Uten ham hadde nok spiseforstyrrelsene mine endt katastrofalt. Men han var der, for meg og for ungene, uansett hvor langt nede jeg var, roser Line.

Mamma sa fra

165 cm høye Line veide 44 kilo før moren Hanne Grønning (45) endelig fikk datteren til å innse at hun var for tynn.

– Mamma ba meg stille meg ved siden av henne, slik at vi kunne speile oss sammen. Jeg var fornøyd med meg selv, og skulle gjerne gått ned mer. Men der og da gikk det opp for meg hvor tynn jeg var blitt, sier Line.

Veien tilbake har vært lang. Også psykisk har line hatt sine oppturer og nedturer.

– Jeg er i ferd med å lære meg hva som gjør meg syk, og hvordan jeg skal unngå å bli dårlig. Kroppen min er ikke lenger glad i stress, eller i at jeg forsøker å overgå meg selv.

- Noen tøffe år

Line føler seg i bedre form i dag enn på lenge. Hun har utarbeidet en kostplan som hun følger nøye, og drømmer om å konkurrere i fitness.

– Det har vært noen tøffe år, også for meg. Ungdomstiden tok en brå slutt for oss begge da vi fikk barn. Forholdet vårt har vært utsatt for noen prøvelser, men det har holdt. Jeg venter på at Line skal bli frisk igjen. Vi har jo en familie å ta vare på, påpeker Andreas.

LES OGSÅ: Kreftsyke Arne trosser legenes spådom