DE NÆRE TING: - Vi er flinkere til å sette pris på de små ting i livet. Det aller viktigste er å gjøre ting sammen og kunne glede seg over det, sier Ida Helene og Tom Sverre. Datteren Solveig er en naturlig midtpunkt.
 Foto: ESPEN  SOLLI, SE OG HØR
DE NÆRE TING: - Vi er flinkere til å sette pris på de små ting i livet. Det aller viktigste er å gjøre ting sammen og kunne glede seg over det, sier Ida Helene og Tom Sverre. Datteren Solveig er en naturlig midtpunkt. Foto: ESPEN SOLLI, SE OG HØRVis mer

- Jeg har fortalt Solveig at mamma en dag skal dø

Ida Helene (27) har uhelbredelig kreft, men hun lover datteren å kjempe så lenge hun kan - Solveig gir meg krefter til å leve, sier hun til Se og Hør.

SEOGHØR.NO: Livet har vært en reise i opp- og nedturer for Ida Helene S. Nilsen (27) de siste fem årene. Hun har vekslet mellom å være frisk og alvorlig syk.

Det har tæret på krefter både hos Ida Helene, mannen Tom Sverre (35) og datteren Solveig (6).

Livet fikk en dramatisk vending for småbarnsfamilien i 2010.

– Jeg gikk gravid med nummer to da legene oppdaget at jeg hadde brystkreft. Jeg måtte avbryte svangerskapet, for å gjennomføre både cellegiftkur og strålebehandling. Det ene brystet måtte fjernes, forteller Ida Helene.

Snudde raskt

Se og Hør traff familien sommeren 2013. Da var Ida Helene kvitt kreften, hun hadde fått rekonstruert et nytt bryst og så lyst på livet. Ida Helene så fram til å komme tilbake i jobben som kreftkoordinator i hjembygda Øvre Eiker i Buskerud.

TETTE BÅND:  - Jeg er åpen overfor Solveig om sykdommen. Det hender hun spør: "Mamma, skal du dø nå? Har du mye kreft i kroppen?" Jeg svarer på alt jenta mi lurer på, sier Ida Helene. Foto: ESPEN  SOLLI, SE OG HØR
TETTE BÅND: - Jeg er åpen overfor Solveig om sykdommen. Det hender hun spør: "Mamma, skal du dø nå? Har du mye kreft i kroppen?" Jeg svarer på alt jenta mi lurer på, sier Ida Helene. Foto: ESPEN SOLLI, SE OG HØR Vis mer

Men få måneder senere kom beskjeden som for alltid vil merke familien for livet.

Det startet riktignok bra. En undersøkelse på Radiumhospitalet i oktober 2013 viste at Ida Helene var helt symptomfri – uten spor av kreftceller i kroppen.

Men bare to uker senere fikk Ida Helene vite at hun har uhelbredelig kreft.

Det ble avslørt etter at Ida Helene klaget over stiv nakke og fikk tatt en MR-undersøkelse. Den viste at ikke bare at kreften var tilbake.

SKIFTER FORT: To uker etter at hun ble erklært frisk, var Ida Helene i gang med strålebehandling på Radiumhospitalet. En hvit plastfolie skjermet hodet for strålingen.  
 Foto: PRIVAT
SKIFTER FORT: To uker etter at hun ble erklært frisk, var Ida Helene i gang med strålebehandling på Radiumhospitalet. En hvit plastfolie skjermet hodet for strålingen. Foto: PRIVAT Vis mer

Den hadde spredt seg til nakken og ned til hoftene. Alt legene kan gjøre er å gi Ida Helene livsforlengende behandling.

Da Se og Hør møtte henne en tid etter den nedslående meldingen, var det én drøm hun håpet ville gå i oppfyllelse: Å se datteren bli skolejente.

Milepæl

Nå har Solveig snart gjort unna førsteklasse.

– Det var stort å se jenta mi på hennes første skoledag. Jeg følte at jeg nådde en milepæl. Neste mål er å se Solveig fullføre grunnskolen, sier Ida Helene.

– Har legene gitt deg en prognose på hvor lenge du kan leve med kreften?

– Legene er tydelige på at vi tar tre måneder av gangen. Statistikken viser at personer med spredning som den jeg har, i snitt lever tre år etter at kreften er oppdaget. Men det finnes også dem som lever i syv-åtte år. Jeg er optimistisk, selv om jeg er realistisk, sier Ida Helene.

Omtrent da Solveig startet på skolen i august i fjor, ble Solveig akutt syk.

– Jeg klarte ikke å komme ut av senga. I tre uker lå jeg på Radiumhospitalet. Jeg var pleiepasient i flere måneder, forteller Ida Helene.

Turmarsj

Hun kom seg på beina, mot alle odds, og går fortsatt på cellegift. Men i tillegg går hun på alternativ behandling. Valget falt på en ny og udokumentert behandlingsform som heter Cell Energy Treatment.

Dette er en behandling som blant annet demper smertene.

STØTTET EN GOD SAK: Dette er noen av de over 60 glade deltakerne som stilte opp for kreftmarsjen, en tur Ida Helene tok initiativet til rett etter påske i år. Det kom inn over 70.000 kroner til inntekt for kreftsaken.

 Foto: ESPEN  SOLLI, SE OG HØR
STØTTET EN GOD SAK: Dette er noen av de over 60 glade deltakerne som stilte opp for kreftmarsjen, en tur Ida Helene tok initiativet til rett etter påske i år. Det kom inn over 70.000 kroner til inntekt for kreftsaken. Foto: ESPEN SOLLI, SE OG HØR Vis mer

– Jeg fikk høre om denne metoden via «Bistandsforeningen til forskning og utvikling og behandlingsstøtte».

Foreningen jobber for å forske på nye metoder. Jeg synes vi bør være åpne for alternative former, sier Ida Helene.

Rett etter påske arrangerte hun veldedighetsmarsj i nærmiljøet – til inntekt for forskning på ny kreftbehandling.

Mange stilte opp

Over 560 personer stilte opp for å gå en 20 kilometer lang tur i skogen. Hver deltager ga sitt økonomiske bidrag som går til bistandsforeningen som Ida Helene har kontakt med. Totalt kom det inn over 70.000 krone til kreftsaken.

– Jeg er stolt over at så mange går for kreftsaken, sier Ida Helene.

MYE ROS: - Ida Helene er tøffere enn toget. Hun er den råeste dama! sier Linn Risøy Johansen (t.h.) som er personlig trener for Ida Helene. Fysisk aktivitet er med å gi Ida Helene mer overskudd. Foto: Se og Hør
MYE ROS: - Ida Helene er tøffere enn toget. Hun er den råeste dama! sier Linn Risøy Johansen (t.h.) som er personlig trener for Ida Helene. Fysisk aktivitet er med å gi Ida Helene mer overskudd. Foto: Se og Hør Vis mer

En av dem som visste sitt engasjement er Linn Risøy Johansen (35). Hun er personlig trener for Ida Helene. Helt siden Ida Helene ble syk har hun vært opptatt av fysisk trening for å være bedre rustet til all kreftbehandlingen.

– Når vi trener, glemmer jeg at Ida Helen er alvorlig syk. Den jenta har så stort pågangsmot at jeg er full av beundring, sier Linn. 

Åpen om døden

Ida Helene har fra første dag vært åpen om kreften overfor hele familien, spesielt datteren Solveig og ektemannen Tom Sverre.

– Vi snakker om det gode i livet, men også om døden. Jeg har fortalt Solveig at mamma en dag skal dø. Jeg vet at jeg lever på lånt tid, sier Ida Helene som er opptatt av å bygge et godt nettverk rundt datteren.

– Jeg håper det er noen som tar vare på Solveig og Tom Sverre etter min tid. Heldigvis er jeg trygg på at det skjer.

- Det er tøft for oss å høre det du sier. Hvordan klarer du det?

– Det er viktig å være ærlig både mot seg selv og andre. Jeg må se realiteten i øynene, forberede meg og mine nærmeste på det som en dag kan skje. Likevel klarer jeg å leve hver dag i livet til det fulle. Solveig gir meg krefter til å leve!

LES OGSÅ: Mille (9) bruker størrelse 42,5 i sko