NÆRT FORHOLD: Anne-Marte (t.v) og Ole-Morten Aasterud var et søskenpar med et svært nært forhold. Ole-Morten, som fikk diagnosen ADHD som niåring, begynte med hasj som 15-åring. Fem år senere var han død av en overdose heroin. Foto: Privat
NÆRT FORHOLD: Anne-Marte (t.v) og Ole-Morten Aasterud var et søskenpar med et svært nært forhold. Ole-Morten, som fikk diagnosen ADHD som niåring, begynte med hasj som 15-åring. Fem år senere var han død av en overdose heroin. Foto: PrivatVis mer

- Jeg gråt da jeg så Ole-Morten i elendig forfatning

Familien til Fredrikstad-gutten, som døde bare 20 år gammel, håper historien deres kan forhindre at andre begynner med rus.

SEOGHØR.NO: Det går ikke en dag uten at Anne-Marte Aasterud (21) fra Råde i Østfold savner storebror Ole-Morten.

Hun husker den omsorgsfulle gutten som alltid var der for henne, og tenker på barndommen med gode minner.

– Som søsken flest kranglet også vi da vi var små. Ole-Morten var morsom, det skjedde alltid noe sammen med ham, erindrer Anne-Marte.

Hun forbanner den dagen storebroren prøvde hasj første gang. Tårene presser på. Det er vondt å snakke om hvordan Ole-Morten på rekordtid forvandlet seg, og ble en del av gatebildet i Fredrikstad. Alltid på jakt etter penger. Alltid i politiets søkelys. Og alltid på jakt etter rus.

Vil advare

Anne-Marte og foreldrene Mona (52) og Morten Aasterud (51) forteller sin historie. De håper den kan skremme andre unge bort fra rus.

– Ole-Morten var alltid høyt og lavt. Han slet ut mange av vennene sine, og ble på en måte aldri godtatt. I alle fall ikke av dem vi håpet han ville være sammen med, sier Morten.

Sønnen ble mobbet, og byttet etter hvert skole. Det kom som en lettelse da han i 2000 fikk diagnosen ADHD. Men han mistet medisintilbudet da han begynte å ruse seg.

Saken fortsetter under bildet.

SAMMEN OM SAVNET: Mona, Anne-Marte og Morten Aasterud fra Råde sørger over sønnen og broren de mistet lenge før han døde. De etterlyser muligheter for å behandle narkomane med tvang. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør
SAMMEN OM SAVNET: Mona, Anne-Marte og Morten Aasterud fra Råde sørger over sønnen og broren de mistet lenge før han døde. De etterlyser muligheter for å behandle narkomane med tvang. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør Vis mer

Bøter og narkogjeld

Ole-Morten var bare 15 år gammel første gang han ble tatt for å røyke hasj.

– Det var beintøft. Jeg ble både redd og usikker, sier mamma Mona.

Pappa Morten forteller hvordan de som foreldre fikk vite om sønnens problemer av ham selv:

– Det var ingen vei utenom. Han trengte penger, både til politiets bøter og narkogjeld.

Livredd

Mortens første tanke var selvfølgelig å si nei. Men sønnens redsel da han fortalte hvordan de ville klippe fingrene av ham hvis han ikke betalte, gjorde at han ombestemte seg.

– I begynnelsen betalte vi både bøter og gjeld, uten at det løste problemet, sier Morten, som i dag angrer på at han ga sønnen en hjelpende hånd økonomisk.

– Da han døde, hadde Ole-Morten fått over 200 000 kroner i ubetalte bøter for salg og bruk av narkotika, forteller Morten.

Alle i Fredrikstad visste hvem Ole-Morten var. Stammingen gjorde at han bare ville bli kalt Ole. Anne-Marte ble lillesøsteren til ham som på folkemunne var «narkomane Ole». En vond tid for en som tar avstand både fra miljøet broren vanket i, og rusmidlene han fylte kroppen med.

Saken fortsetter under bildet.

TUNG TID: Anne-Marte Aasterud har et håp om at hun ved å fortelle sin sterke historie om hvordan det var å ha en narkoman bror, kan få noen til å tenke seg om før de begynner med rus. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør
TUNG TID: Anne-Marte Aasterud har et håp om at hun ved å fortelle sin sterke historie om hvordan det var å ha en narkoman bror, kan få noen til å tenke seg om før de begynner med rus. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør Vis mer

Tappet for krefter

– Folk «kjente meg», og følte at de måtte fortelle meg hva broren min drev på med. Som om jeg ikke visste det! Jeg møtte ham jo nesten hver eneste dag, og så hvor vanskelig han hadde det, poengterer Anne-Marte.

Da broren tryglet henne om penger til mat, fikk han mat.

– Jeg gråt da jeg så ham i en elendig forfatning. Det ødela dagen for meg, og gjorde meg livredd for hva som kunne skje. Usikkerheten tappet meg for krefter. «Narkomane Ole» som alle snakket om var ikke broren min. Den Ole-Morten jeg kjente, var jo ikke sånn, understreker 21-åringen.

På vei mot døden

Mona og Morten skryter av hjelpen sønnen deres fikk. Han fikk blant annet plass i en vernet leilighet, der mye ble gjort for å hjelpe ham gjennom en stadig tøffere hverdag.

Hjemme hos foreldrene hadde Ole-Morten et fristed, der han koste seg i rusfrie perioder. Han var også med familien på ferier før stoffmisbruket tok helt overhånd.

– Sommeren 2011 oppdaget vi at Ole-Morten gikk på heroin. Selv om han i perioder var både sliten og ruset, sitter vi igjen med en følelse av at ungdommen dør mellom hendene våre fordi de ikke kan få tvungen hjelp til avrusning.

Ole-Morten ble dømt til 90 dagers fengsel for vold og narkotika i desember 2011. Alt ble lagt til rette for at han skulle slippe å være innesperret inne på en celle, dersom han aksepterte tvungen behandling i ett år.

Saken fortsetter under bildet.

Presten kom

Behandlingen skulle starte i februar 2012. Men på kvelden 24. januar kom presten på døra med beskjed om at Ole-Morten var død. Det var tilfeldig at Anne-Marte og foreldrene var hjemme.

Men da presten kom, var nyheten om Ole-Mortens død for lengst kjent. Noen hadde lagt ut en melding på Facebook-siden hans.

– Vi var forberedt, men det rare er at jeg hadde vært innom ham i leiligheten samme formiddag. Da sov han, forteller Morten.

Rørende avskjed

Det var fullt i Kråkerøy kirke da 20-åringen ble gravlagt. Familien kjente ikke alle Ole-Morten vanket med, men det var godt å se hvor mange som kom for å ta farvel.

– Tanken på at Ole-Morten er død gir meg blandede følelser. På den ene siden er det en lettelse at han slipper sitt kaotiske liv i rus, frykt og engstelse, samt en visshet om at vi endelig kan slappe litt av. Men det er også en sorg over et barn som er borte. Vi hadde gjerne sett at også vi som mister barn på grunn av rus, fikk tilbud om hjelp i ettertid, sier Mona.

Hun tenker tilbake på den siste kvelden hun fikk en av hans rause klemmer, og hvordan hun fikk sagt:

– Gutten min, du må få deg noen nye venner og komme i et annet miljø.

– Det er ikke lett, mamma. Det er ikke så mange andre som er glad i meg, var det siste Ole- Morten sa.

LES OGSÅ: Rikke ble reddet fra et liv i rullestol

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.