<strong>VISER OMSORG:</strong>
Markus er storebror og
bestevenn til kreftsyke
Martin som også har
Downs syndrom. Du kan
bli bedre kjent med de to i
TV 2-serien «Søsken». Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør
VISER OMSORG: Markus er storebror og bestevenn til kreftsyke Martin som også har Downs syndrom. Du kan bli bedre kjent med de to i TV 2-serien «Søsken». Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør Vis mer

Kjent fra «Søsken» på TV 2:

- Jeg gir ham en klem så ofte jeg kan

Markus og hans kreftsyke bror Martin fra TV 2-serien «Søsken» har et nært forhold.

Publisert

(Se og Hør): Markus Sverre Steen (15) fra Drammen er både storebror og bestevenn til Martin (12), og du blir for tiden bedre kjent med de to i TV 2-serien «Søsken.»

Martin er født med Downs syndrom, han er blitt operert for et hull i hjertet, og ikke minst har han kjempet mot kreften i over to år. Markus er frisk, og lillebrors store helt.

– Det er tøft å ha en syk bror, sier Markus og gir broren en god klem.

– Derfor er det ekstra leit at sykdommen hans nå er kommet tilbake. Enkelte kvelder tenker jeg på at broren min kan dø, men aller best liker jeg å tro at han blir frisk igjen.

Hjertefeil

Mamma Monica Hennum Steen (51) fikk tidlig beskjed om at hennes fjerde barn ville bli født med Downs syndrom.

<strong>MEDISINER:</strong> Martin har forstått at han er syk igjen, men liker det ikke. Her får han medisiner av mamma Monica og storesøster Susanne. 24-åringen har flyttet hjem igjen for å hjelpe til når Martin starter neste runde i kampen mot kreften. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør
MEDISINER: Martin har forstått at han er syk igjen, men liker det ikke. Her får han medisiner av mamma Monica og storesøster Susanne. 24-åringen har flyttet hjem igjen for å hjelpe til når Martin starter neste runde i kampen mot kreften. Foto: Svend Aage Madsen, Se og Hør Vis mer

Men verken ektemannen Håkon Steen (46) eller Monicas to eldste barn Stian (27) og Susanne (24) var inne på tanken om at abort var noe alternativ.

Og det hører med til historien at foreldrene var langt mer bekymret for guttens medfødte hjerteproblemer enn selve syndromet da han kom til verden i 2004.

Da Martin var tre måneder gammel, ble hullet i hjertet tettet. Etter dette var han en frisk og rask gutt frem til høsten 2014.

GODE VENNER: Martin elsker å være sammen med sine venner Sykehusklovnene Foto: Privat
GODE VENNER: Martin elsker å være sammen med sine venner Sykehusklovnene Foto: Privat Vis mer

Da vekket uforklarlige blåmerker og smerter i håndledd og ankel mistanke om at noe var alvorlig galt.

Leukemi

I januar 2015 var det ikke lenger tvil om at Martin hadde kreft, av typen akutt lymfatisk leukemi.

Noe som betyr at tøffingen har vært under behandling i over 2 1/2 år. – Det har vært en tid med både oppturer og nedturer, men hele familien har kjempet sammen med Martin, sier Monica.

Regissør Mari Storstein (31) og fotograf Tomas Myklebost (30) fra Novemberfilm har fulgt familien tett de to siste årene.

– Utgangspunktet var at vi ville lage en TV-serie om søsken med utfordringer ikke alle har. Jeg har et ønske om å ufarliggjøre det som er annerledes, og la TV-seerne bli kjent med disse fantastiske familiene. Barn er jo barn uansett, med de samme behov og ønsker, forteller regissør Mari.

Markus og Martin er ett av seks søskenpar som deler sin historie.

<strong>STØTTER BROREN:</strong> Markus har i flere år vært en god støtte for sin lillebror. Faksimile: Se og Hør.
STØTTER BROREN: Markus har i flere år vært en god støtte for sin lillebror. Faksimile: Se og Hør. Vis mer

TV-kjendis

Monica og Håkon innrømmer at det til tider var krevende å slippe et TV-team så tett innpå familielivet, men de er svært fornøyde med resultatet som nå får seerne til å tørke tårer.

– Vi er på TV, pappa, stråler Martin.

Se og Hør var med da familien hadde premierefest. De positive tilbakemeldingene strømmet på, både i form av meldinger på telefonen og på Facebook.

– Jeg bestemte meg tidlig for å være åpen om alt som skjer rundt Martin og hans kamp mot kreften. Samtidig har jeg også vært svært bevisst på at alle dager skal inneholde minst en god nyhet, sier mamma Monica.

<strong>TV-KJENDIS:</strong> Martin synes det er stas å se seg selv på TV. Under premieren på TV 2-serien «Søsken» koste han seg i sofaen sammen med pappa Håkon, mamma Monica og søsknene Susanne og Markus Sverre. Foto:Svend Aage Madsen
TV-KJENDIS: Martin synes det er stas å se seg selv på TV. Under premieren på TV 2-serien «Søsken» koste han seg i sofaen sammen med pappa Håkon, mamma Monica og søsknene Susanne og Markus Sverre. Foto:Svend Aage Madsen Vis mer

Feiret for tidlig

De siste TV-opptakene ble gjort ved juletider i fjor.

Siden den gang er Martin blitt syk igjen. – Vi ble advart mot å ta gledene på forskudd. Men i våre øyne hadde Martin vært gjennom så mye at han fortjente at vi feiret at han var blitt «frisk», sier Håkon.

Beskjeden om tilbakefall kom noen dager etter den store festen. Monica kommer aldri til å glemme hvordan hun måtte holde seg fast i kjøleskapet da det gikk opp for henne at de ringte fra Rikshospitalet.

– Vi visste alle hva det betydde. Likevel tok det ikke lang tid før jeg hentet meg inn igjen. Det er ikke annet å gjøre enn å fortsette med det samme som vi hadde gjort de siste årene.

Tøff behandling

Kroppen til Martin er sliten etter flere års kamp mot kreften. En nylig oppdaget blodpropp på hjernen har også gjort legene usikre på hva slags behandling som er riktig.

– Martin tåler neppe to nye år med cellegift. Men det finnes heldigvis andre, og mere skånsomme måter å bekjempe kreftcellene på. Derfor er vi spente på hva en intensiv behandling med immunterapi vil gjøre for ham, sier Monica.

<strong>MAMMAS GUTT:</strong> Monica hadde håpet at det var slutt på tiden hun og Martin måtte tilbringe på sykehus. Nå venter nye måneder med kamp mot kreften. Foto: Privat
MAMMAS GUTT: Monica hadde håpet at det var slutt på tiden hun og Martin måtte tilbringe på sykehus. Nå venter nye måneder med kamp mot kreften. Foto: Privat Vis mer

– Håpet er at det vil gjøre Martin vet han er syk igjen ham så sterk at han ikke trenger så langvarig behandling med cellegift før en stamcelletransplantasjon. Ikke fornøyd.

Martin forstår godt at han er blitt syk igjen. Likevel er han ikke i stand til å kjenne frykt på samme måte som resten av familien. Han har heller ingen begrep om at sykdommen kan få et utfall ingen ønsker.

– Selv om han er lei seg når han har vondt, har han aldri vært redd slik som oss andre, sier pappa Håkon.

– Jeg er sur, sier Martin bestemt. Han liker ikke at noen vil ha ham til å snakke om sykdommen. Monica forteller at sønnen trekker dyna godt over hodet når legene kommer på besøk.

Han samarbeider godt, men nekter å snakke med dem. Det er hans måte å vise verden at han ikke er fornøyd med det som nå skjer.

Men Martin er aldri langsint, han har en utrolig evne til å fylle både sin og andres hverdag med glede.

LES OGSÅ: Isabella (8) glemmer alt hver natt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer