Aleksandra (27) kom i overgangsalderen samtidig som mamma Trude (50):

- Jeg er en ung jente i eldre kropp

Hun fikk sjokk da gynekologen ikke fant eggstokkene hennes. Aleksandra er i overgangsalderen – 20 år for tidlig.

TØFF TID: - Vi har noen av de samme plagene, men Aleksandra har langt flere enn meg. Det er tøft å se datteren sin ha det så vondt i så ung alder, sier mamma Trude Ludvigsen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
TØFF TID: - Vi har noen av de samme plagene, men Aleksandra har langt flere enn meg. Det er tøft å se datteren sin ha det så vondt i så ung alder, sier mamma Trude Ludvigsen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

- Jeg fikk vite at jeg har eggstokksvikt. Det er et ord jeg aldri hadde hørt om før, sier Aleksandra Ludvigsen (27) fra Kjeller i Lillestrøm.

I desember i fjor gikk hun til gynekologisk undersøkelse i forbindelse med at hun skulle bytte p-piller. Besøket skulle vise seg å bli dramatisk.

- Jeg trodde gynekologen spøkte da han sa at han ikke fant eggstokkene mine. Jeg trodde ikke det var mulig, i hvert fall ikke i min alder. Bare 0,1 prosent opplever det før de blir 30 år, og skyldes at eggstokkene har gått tom for egg for tidlig, forteller Aleksandra.

Hun ønsker gjerne å komme i kontakt med andre kvinner som er rammet, siden det er så få på hennes egen alder.

AKTIV: Aleksandra drev med dans i barne- og ungdomsårene. Cheerleading var stor stas. Foto: Privat
AKTIV: Aleksandra drev med dans i barne- og ungdomsårene. Cheerleading var stor stas. Foto: Privat Vis mer
GØY: Aleksandra deltok i flere freestyle-konkurranser i tenårene. Foto: Privat
GØY: Aleksandra deltok i flere freestyle-konkurranser i tenårene. Foto: Privat Vis mer

Flaut

Gynekologen hadde tidligere informert Aleksandra om at kroppen hennes er i hormonell ubalanse, ettersom det i eggstokkene dannes de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron.

Den beskjeden fikk hun i 2018, uten at hun ble videre utredet.

Fraværet av eggstokker gjorde at Aleksandra plutselig havnet i overgangsalderen.

- Jeg synes det er både flaut og ekkelt. Jeg føler meg gammel i en alder av bare 27 år. Det er langt fra gøy …

ET LITE HÅP: - Jeg er med i et forsøksprosjekt ved Haukeland universitetssykehus. Det kan føre til at det utvikles nye medisiner for å dempe symptomene, forteller Aleksandra. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
ET LITE HÅP: - Jeg er med i et forsøksprosjekt ved Haukeland universitetssykehus. Det kan føre til at det utvikles nye medisiner for å dempe symptomene, forteller Aleksandra. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Det ble tatt ulike prøver da Aleksandra var hos legen. Én uke senere kom svaret, som fastslo at hun har diagnosen prematur ovarialsvikt – enkelt sagt tidlig overgangsalder.

- Det første legen sa til meg var at jeg aldri kan bli gravid. Han visste ikke da at jeg i 2018 fødte en helt fantastisk datter, men jeg har alltid sett for meg å ha en stor familie. Selv er jeg én av fire søsken. Derfor var det tøft å vite at jeg aldri mer kan få flere barn.

Aleksandra fikk vite at hormonbehandling er helt nødvendig i forhold til symptomer, og at manglende behandling vil ha innvirkning på leve-alder.

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

Verker i kroppen

Hun startet derfor en kur med en gang, men behandlingen medførte bivirkninger, blant annet depresjon og vektøkning.

Flere ganger har hun skiftet medisiner. I dag tar hun seks tabletter daglig. Likevel har hun store plager.

LETTET: - Jeg er superglad som har Adriana i livet mitt, sier Aleksandra og tar et godt grep rundt datteren på tre og et halvt år. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
LETTET: - Jeg er superglad som har Adriana i livet mitt, sier Aleksandra og tar et godt grep rundt datteren på tre og et halvt år. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Jeg har smerter i hele kroppen. Hetetokter, migrene, kløe i huden, hårtap, uregelmessig søvn, store svingninger i humøret og psykiske påkjenninger av at jeg er en ung jente i eldre kropp, er bare noe av det jeg plages med.

Trude Ludvigsen (50) ble svært overrasket da datteren fortalte henne om diagnosen.

- Jeg hadde aldri trodd at Aleksandra og jeg samtidig skulle oppleve en kroppslig endring som kun er vanlig for oss godt voksne kvinner, sier hun.

SYKDOM: Realitystjernen ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

Gjør vondt

- Det er vondt for meg som mamma å se hvor mye hun plages. Jeg har langt færre bivirkninger enn henne, og det gjør at jeg gjerne skulle ha tatt hennes plass, fortsetter Trude.

Det er enda en faktor som påvirker helsen til Aleksandra. En nylig utført prøve viste at 27-åringen også lider av benskjørhet.

- Jeg så hva det gjorde med mormoren min som hadde samme diagnose. Med overgangsalderen stiger risikoen for nettopp benskjørhet, sier hun bekymret.

MIDTPUNKT: Vesle Adriana har både en mamma og en mormor som er i overgangsalderen, men det merker hun lite til. – Adriana vet å holde oss i aktivitet, sier Aleksandra og Trude. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
MIDTPUNKT: Vesle Adriana har både en mamma og en mormor som er i overgangsalderen, men det merker hun lite til. – Adriana vet å holde oss i aktivitet, sier Aleksandra og Trude. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Aleksandra var en aktiv jente i barne- og ungdomsårene og var spesielt glad i freestyledans og cheerleading.

Men i tenårene utviklet hun kronisk utmattelsessyndrom (ME), og den sviktende helsen medførte at hun ikke fikk fullført siste år på videregående skole.

BAR BAKKE: For tre år siden fikk Sarah Elise Kolpus en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

Aleksandra er ufør og bruker mye tid på å gi kroppen hvile. Men det er spesielt én person som gir henne både energi og en sterk tro på fremtiden.

- Jeg er heldig som rakk å få Adriana, sier hun om datteren på tre og et halvt år.

Hun var aldri i tvil om at hun skulle bli mor da hun ble gravid.

- Jeg hadde en indre følelse av at jeg måtte benytte meg av sjansen.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Takknemlig

Den avgjørelsen fikk en forsterket dimensjon da Aleksandra fikk vite om eggstokksvikten.

- Adriana har fått en enda større betydning for meg etter at jeg fikk diagnosen. Alt tyder på at jeg ikke kan få barn igjen. Det gjør meg enormt takknemlig at jeg har verdens flotteste datter!

Aleksandra bor alene med Adriana. De to er et uslåelig team, ifølge mormor Trude – populært kalt «dadda».

VAR SYK: Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker, Yasmine San Miguel, forteller om sykdommen som preget henne for noen år siden. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Det gjør godt for oss som står dem nær og se at de to har det så bra sammen, sier Trude.

- Aleksandra er flink til å ta en dag av gangen. Vil Adriana bake etter å ha vært i barnehagen, ja, så gjør de det. Aleksandra vet aldri hvordan formen er neste dag, så hun griper enhver mulighet for at de kan gjøre noe trivelig sammen.

Aleksandra smiler mens hun lytter til moren.

- Ja, det er sant det. Vi ser på hver dag som en fest!

LES OGSÅ: - Jeg klarer ikke å løfte babyen min

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer