Torjus Seland:

- Jeg elsker deg, Torjus

Hele landet føler med familien som mistet sin syv år gamle sønn i skogen. Både moren og faren holdt rørende taler i begravelsen.

STORT SAVN: Torjus Seland beskrives som en fantasifull og nysgjerrig gutt. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.
STORT SAVN: Torjus Seland beskrives som en fantasifull og nysgjerrig gutt. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 15. oktober kom meldingen som fikk det til å gå kaldt ned over ryggen på nordmenn i alle aldre: En syv år gammel gutt hadde kommet bort fra familien da han deltok på en jakttur.

På rekordtid ble det satt i gang en storstilt leteaksjon, hvor både profesjonelle, frivillige, hunder og dronehelikoptre alle deltok i søket. Da natten røynet på, startet en kamp mot klokken. Den lille gutten var ikke kledd for å være ute i den kalde høstnatten.

STERKE INNTRYKK. Bisettelsen fra Lyngdal kirke for syvåringen som døde i Lyngdal den 16. oktober. Foran kisten sto Torjus' leketraktorer. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
STERKE INNTRYKK. Bisettelsen fra Lyngdal kirke for syvåringen som døde i Lyngdal den 16. oktober. Foran kisten sto Torjus' leketraktorer. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Vis mer

Søstrene var med

Tanken på en syv år gammel gutt helt alene i skogen, vekket følelser i mangt et hjerte.

Over hele vårt langstrakte land fulgte folk nervøst med på nyhetssendingene, for å høre om det var noen oppdatering om den savnede gutten. Alle klamret seg til det samme håpet: At man skulle finne syvåringen i live.

I signalfargede refleksvester, med hodelykter og gode sko, gikk både lokalbefolkning og langveisfarende ut for å lete. Nå skulle søkeområdene møysommelig finkjemmes – og gutten skulle finnes. Blant de mange som søkte etter gutten, var hans tre eldre søstre på 9, 16 og 19 år.

Folk i alle aldersgrupper møtte opp for å bidra. Elever tok seg fri fra skolen for å delta på letingen. Voksne tok seg fri fra jobb for å stille opp for en liten gutt som ikke fant veien hjem. – Dette er noe som berører alle – ikke bare lokalsamfunnet, sa en av de mange frivillige til Dagsrevyen.

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

Men tirsdag 17. oktober kom beskjeden alle fryktet: Det var gjort funn av en livløs person. En hundepatrulje fra politiet gjorde funnet i området Langemyr i Lindesnes kommune.

Politiet gikk ikke ut med navn eller alder på personen som var funnet, men de fleste tenkte det verste: Nå var alt håp ute for syvåringen.

På kort varsel åpnet kommunens kirkesenter dørene, slik at pårørende, familie, venner og andre skulle ha et sted å møtes for samhold, trøst og samtale. De holdt også dørene åpne dagen etterpå, da den endelige bekreftelsen kom: Det var den syv år gamle Torjus Seland som var funnet død. Gutten som så mange hadde lett etter.

GIKK BORT: Torjus Seland (7) ble tirsdag funnet omkommet etter stor leteaksjon i Vigeland. Han ble meldt savnet etter å ha kommet bort fra jaktfølget søndag 14. oktober. Foto: Privat / Politiet
GIKK BORT: Torjus Seland (7) ble tirsdag funnet omkommet etter stor leteaksjon i Vigeland. Han ble meldt savnet etter å ha kommet bort fra jaktfølget søndag 14. oktober. Foto: Privat / Politiet Vis mer

Søkt ly under steinhelle

Torjus hadde søkt ly under en steinhelle i et krevende terreng, tre kilometer fra der han sist ble sett. Han hadde tatt av seg både capsen og jakken han gikk med, og lagt seg til for å sove.

- I samråd med familien og grunneierne, vil dette stedet fra nå av hete Torjus-helleren, forteller familiens talsperson, Fredrik Nuland Fedog, til Se og Hør.

FUNNOMRÅDET: I dette området, like sørøst for Døblevannet, ble den savnede savnede Torjus Seland (7) funnet omkommet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FUNNOMRÅDET: I dette området, like sørøst for Døblevannet, ble den savnede savnede Torjus Seland (7) funnet omkommet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Den foreløpige obduksjonsrapporten tyder på at syvåringen mistet livet som følge av nedkjøling.

– Nå går våre tanker og vår medfølelse først og fremst til guttens familie, foreldre og søsken, sier ordfører i Lyngdal kommune, Unni Nilsen Husøy, på kommunens hjemmesider.

Over hele Norge sørget folk sammen med den sønderknuste familien. Hele nasjonen ble berørt av den lille gutten som mistet livet.

– Dette er en svært tragisk sak. Når barn er involvert i alvorlige hendelser, gjør det ekstra inntrykk på oss alle, sa Bernt Mushom, driftsenhetsleder i Vestre Agder og politistasjonssjef i Mandal.

En pult står tom

I høst hadde Torjus begynt i andre klasse på Årnes skole i Lyngdal. Nå står pulten hans tom, og klassekameratene mangler en venn. Etter at det gikk ut beskjed om at det var Torjus som var funnet, ble det holdt minnestunder for ham i hver enkelt klasse.

– Vi er klare for å være der for barna, og trøste dem i en vanskelig stund, sa skolens rektor Silje Stråtveit.

FULLSATT KIRKE:. De 600 plassene i Lyngdal kirke ble raskt fylt opp. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
FULLSATT KIRKE:. De 600 plassene i Lyngdal kirke ble raskt fylt opp. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Vis mer

Torjus var oppvokst på en gård, og hadde vært med på jakt siden han var liten.

– Torjus var en sprudlende, kreativ, nysgjerrig og meget fantasifull syvåring, sa familiens talsperson Fredrik Fedog i et intervju med Dagbladet.

Han fortalte også at familien var svært takknemlig for innsatsen som hadde blitt lagt ned av profesjonelle og frivillige i søket etter den savnede gutten.

Leah Behn åpner opp om farens bortgang i «Powerwomen Norge». Video: «Powerwomen Norge»/Viaplay. Vis mer

Stort engasjement

Nå minnes de en gutt som var svært glad i naturen.

– Torjus må ha skjønt at han hadde gått feil og måtte finne veien hjem. Da har han tatt seg fram i rett himmelretning, men han har kommet inn i feil dalføre og gått helt tom for energi (…) Familien er utrolig stolt over at han fant den beste plassen å tilbringe natta i den heia, sa Fedog til Dagbladet.

Etter at dødsfallet ble kjent, ble en innsamlingsaksjon på nett opprettet i Torjus’ minne.

«Bedre enn et blomsterhav som forsvinner er å hjelpe med å gjøre bekymringene mindre for familien», skrev initiativtakerne på Spleis.no.

I rekordfart kom det inn ufattelige 2,7 millioner kroner fra 13 451 nordmenn som ville sende Torjus og familien en siste hilsen. De mange varme, såre og støttende meldingene som er lagt inn her, viser virkelig hvordan saken har berørt nordmenn.

«Vi gråter med dere over tapet av denne skjønne og flotte gutten deres», skriver en.

STRAM KAR: Torjus Seland etterlater seg et enormt tomrom. Foto: Privat
STRAM KAR: Torjus Seland etterlater seg et enormt tomrom. Foto: Privat Vis mer

Maktesløse

«Dypeste medfølelse i sorgen og savnet. Hjertet mitt blør for dere», skrev en annen.

«Ord blir så fattige i stunder som dette. Men med ord og tanker skal Torjus minnes i lang, lang tid», skriver en tredje.

Innsamlingen ble avsluttet i god tid før begravelsen, for at den ikke skulle ta oppmerksomheten bort fra Torjus.

STORT ENGASJEMENT: Tusenvis bidro i Spleisen. Foto: Skjermdump, Spleis
STORT ENGASJEMENT: Tusenvis bidro i Spleisen. Foto: Skjermdump, Spleis Vis mer

«Som venner av familien har vi følt oss maktesløse i denne tragiske situasjonen, og vi har hatt et stort ønske om å gjøre noe (…) At responsen ble så stor som den ble, kom som en stor overraskelse på alle, men vit at alle gode ord og hilsener har varmet enormt i en vanskelig tid», skrev initiativtaker Kristin Opsahl på nettsiden da innsamlingen ble avsluttet.

«Det er rørende å se at det er så enormt mange fra hele Norge som har tatt familien til seg i sitt hjerte og sørger med dem. Alle de fine hilsener som er skrevet vil familien bære med seg i all fremtid», fortsatte hun.

Fullsatt kirke

Torsdag sist uke ble lille Torjus begravet. Lyngdal kirke hadde plass til 600 mennesker, men ble raskt fullsatt. Flere hundre mennesker fulgte gudstjenesten som ble direkteoverført til kirkesenteret og misjonskirken.

Gunn Margit Andreassen åpner om sønnens dødsfall. Video/Reporter: Stig H. Justad. Klipp: Nora Skavhaug. Vis mer

Pastor i Misjonskirken i Lyngdal, Jim Foss, hadde fått den vanskelige oppgaven med å lede seremonien.

– Vi er i dag samlet rundt Torjus Seland, vår kjære lille gutt som døde altfor tidlig. Vi bar med oss bønner og håp om at han skulle komme hjem i live, sa han i kirken.

Pastoren fortalte at Torjus var en gutt med mye liv og god energi. En pratsom, danseglad kar som alltid hadde et smil til andre.

– Han var nok en sprellemann. Men også en gledesspreder som fikk mye oppmerksomhet, sa han i minnetalen.

Og da Stavangerkameratene - som består av Kjartan Salvesen, Tommy Fredvang, Glenn Lyse og Ole Alexander Mæland - fremførte Torjus’ favorittsang «Bare så du vett det», måtte også pastoren tørke en tåre.

Sterke minneord

– Som forelder er det å miste et barn det mest hjerteskjærende man kan oppleve. Så for meg som prest, og forelder selv, har dette vært veldig tøft, sa han til NRK etterpå.

Han berømmet også Torjus’ familie, som midt oppi alt det vonde og vanskelige, hadde klart å vise omsorg til andre.

– Det har vært helt enormt for meg å være vitne til, sa han.

I kirken holdt både familie og venner gripende minneord om syvåringen. Selv Torjus’ mamma og pappa maktet å gjøre det ufattelige, tale til sin lille sønn.

– Kjære kompis. Ingen pappa skulle stått her i dag, i begravelsen til sin sønn på syv år. Takk for at jeg fikk være med akkurat deg. Jeg elsker deg Torjus, sa faren Inge Seland.

– Torjus, du var mammas store skatt, og pappas arbeidskar. Nå har du fått hvile. Vi savner deg, sa moren Gunn Anita Birkeland, ifølge Dagbladet.

Kirken var fylt av kranser og bårebuketter i varme høstfarger – inspirert av naturen, som Torjus var så glad i. Ved kisten svevde seks ballonger i Torjus’ favorittfarge, grønn.

Foran den sto en John Deere-traktor i blomster, og noen av guttens leketraktorer. Rundt 30 menn og kvinner fra Sivilforsvaret sto æresvakt da Torjus ble båret til sitt siste hvilested. Her ble de seks ballongene sluppet løs – og fløy opp mot himmelen.

LES OGSÅ: Deler sjelden diagnose

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer