- Jeg blir aldri frisk

Smertene styrer hverdagen til Martine. På det verste ligger hun i fosterstilling og biter seg i armen.

INNLAGT: Martine har vært operert to ganger, men er fortsatt syk. Hun har hatt utallige innleggelser etter anfall på grunn av de voldsomme smertene i underlivet.
INNLAGT: Martine har vært operert to ganger, men er fortsatt syk. Hun har hatt utallige innleggelser etter anfall på grunn av de voldsomme smertene i underlivet. Vis mer
Publisert

- Når smertene kommer tar jeg morfin for å dempe dem. Det er ikke alltid det virker - da må jeg på legevakten.

Martine Røsten Aune (24) snakker åpent og ærlig ut om hvordan det er for en ung jente å leve med en kropp hun gjerne skulle ha byttet ut.

- Tenk om jeg kunne ha hoppet rett inn i en som er smertefri!

Viljestyrke

Galgenhumoren sitter løst hos Oslo-jenta. Det er nettopp humoren som gjør at hun fortsatt klarer å stå oppreist, i tillegg til en god porsjon viljestyrke. Martine lever med sykdommen endometriose som påfører henne ekstreme smerter.

- Jeg kan ikke la underlivet ødelegge hele meg, både kroppen og personligheten min, selv om jeg i perioder føler at det er nettopp det den prøver på.

DRAMATISK: Adrian Sellevoll havnet på sykehus etter en dramatisk kveld. Video: Private bilder / Rød Løper Vis mer

Hele ti prosent av alle kvinner rammes av endometriose. Dette er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren vokser utenfor - og kan vokse på blant annet eggstokker, urinblære og tarmer.

Dette kan gi intense smerter, og det å ha sex gjør for mange vondt. Det kan også føre til infertilitet og problemer med fordøyelsen.

Verre

Martine var tidlig i tenårene da hun merket de første, intense smertene.

- Jeg var 14 år da jeg startet med p-piller. Etter hvert hadde jeg mer og mer vondt utenom periodene med menstruasjon. Da jeg var 17 år, begynte de første anfallene å komme, og tilstanden forverret seg under en sydentur da jeg var 18 år. Tilbake i Norge mente legen at det trolig var en cyste som hadde sprukket.

En senere undersøkelse hos gynekolog ga ikke noe annet svar enn at smertene trolig skyldtes væskeansamling i underlivet.

FØRSTE TEGN: I tenårene merket Martine at kroppen ikke fungerte som den skulle. Hun hadde vondt når hun ikke hadde menstruasjon.
FØRSTE TEGN: I tenårene merket Martine at kroppen ikke fungerte som den skulle. Hun hadde vondt når hun ikke hadde menstruasjon. Vis mer

Inngrep

- Så fikk jeg 40 i feber og havnet på legevakten. Jeg fikk antibiotika mot mageinfeksjon, men jeg var overbevist om at det var noe helt annet som ga meg smertene.

Tiden gikk, og etter hvert fikk Martine påvist endometriose. Hun ble operert i 2018, men måtte gjennom ny operasjon i januar i år.

Håpet var å få færre smerteanfall – og at de er mindre intense – ved å fjerne enda mer endometriosevev.

Ingen kur

- Frisk er jeg ikke, og det kommer jeg nok aldri til å bli. Det finnes ingen kur mot sykdommen. Likevel ble jeg mye bedre etter den siste operasjonen, og anfallene kommer ikke så ofte som før. Men når de først kommer, kan det fremdeles bli så ille at jeg ligger i fosterstilling på gulvet og biter meg i armen, selv om jeg har tatt morfin.

SYK: Dorthe Skappel har vært syk det siste halvåret, men nekter å holde seg borte fra jobb. Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Martine noterer ned hvor mye morfin hun tar i tilfelle legevakten må ta over, slik at legen kan dosere mengden smertestillende videre.

Kroppen til Martine har vært i betydelig endring på grunn av sykdommen.

- Jeg kom i overgangsalderen allerede da jeg var 22 år. Det skjer jo for mange først i slutten av 40-årene. I mitt tilfelle var den av kjemisk karakter. Målet var å se om smertene ville avta.

GJØR VONDT: - Jeg håper legene får mer kunnskap om endometriose, slik
at flere jenter kan hjelpes tidligere, sier Martine.
GJØR VONDT: - Jeg håper legene får mer kunnskap om endometriose, slik at flere jenter kan hjelpes tidligere, sier Martine. Vis mer

Drømmen lever

Martine har beholdt viktige organer som eggstokkene og livmoren etter begge operasjonene hun har vært gjennom.

- Jeg er en veldig kjærlig person, så drømmen om mann og barn lever fortsatt. Derfor har jeg ikke gjort noe drastisk som kan ta fra meg den muligheten. Men jeg stiller meg noen ganger spørsmålet: Vil jeg kunne ta ansvar for et barn når jeg i perioder knapt klarer å ta vare på meg selv?

Martine er en ressurssterk, oppegående jente som er oppvokst i trygge kår utenfor Oslo. Nå bor hun i hovedstaden og studerer sosialantropologi.

Likevel har sykdommen klart å kjøre henne mentalt helt ned i kjelleren.

Fikk sang

– Jeg ønsker å få fram at jeg én gang har vært innlagt på psykiatrisk avdeling. Det var ikke fordi jeg ville dø, men det var så vondt å leve med smertene at jeg trengte profesjonelle fagfolk rundt meg. Jeg vet at mange med endometriose har opplevd akkurat det samme.

Martine mener større åpenhet rundt sykdommen er viktig. Selv blogger hun - og det førte til at Alexander Rybak (34) skrev en sang til henne. Den heter «Magic», og ble sluppet i midten av juli.

- Sangen er en hyllest til Martine for hennes fantastiske drivkraft til aldri å gi seg, selv når det er på det mørkeste. Martine er magisk, sier Alexander.

PÅ TUR: Alexander Rybak og Martine har tett kontakt. Nylig gikk de to tur sammen med Milla, hunden til Martines familie.
PÅ TUR: Alexander Rybak og Martine har tett kontakt. Nylig gikk de to tur sammen med Milla, hunden til Martines familie. Vis mer

Nytt mot

Han gikk ut for noen måneder siden og fortalte at han i 11 år var avhengig av sovepiller for å fungere. Den folkekjære musikeren følte seg rehabilitert før han i mai kjente på et lite tilbakefall.

Men etter å ha lest bloggen til Martine fattet Alexander nytt mot, og fikk energi til å komme seg ordentlig på beina igjen. Det var Martines åpenhet om hvordan det er mulig å takle kroppens signaler som tente gnisten i Alexander. Sangen kom som en gedigen overraskelse for Martine.

- Det var overveldende, helt surrealistisk. Tenk at det skulle skje meg!

- Hvordan fikk du vite om sangen?

- Vi møttes. Alexander ga meg et kort med en svært personlig, håndskrevet hilsen. Det fulgte med et minnekort, og på den lå sangen «Magic». Dette var før låten ble sluppet.

- Hvordan fikk du og Alexander kontakt første gang?

- Det var på Instagram. Vi vekslet noen ord i flere sosiale kanaler, og han fortalte hvor sterkt inntrykk bloggen min gjorde på ham.

ROS:
Martine snakker varmt om Alexander. - Han er en fantastisk snill og raus fyr.
ROS: Martine snakker varmt om Alexander. - Han er en fantastisk snill og raus fyr. Vis mer

På scenen

Martine forteller at hun og Alexander har møttes flere ganger. Han inviterte henne til «Allsang på Grensen» på TV 2 i juli, der han for første gang opptrådte med «Magic».

- Det var spesielt å høre ham synge om meg fra scenen med et så stort publikum.

Martine trekker på smilebåndet og blir varm i blikket. Det gjør det naturlig å spørre om de to er kjærester.

Betyr mye

- Han er en spesiell person i livet mitt. Alexander betyr utrolig mye for meg. Noe mer ønsker jeg ikke å si, utover at vi er litt like på energinivå og at vi begge har godt av å sette beina på bakken.

- Er du singel?

- Ha-ha, det kan du jo gruble på! Akkurat sivilstatusen min får jeg nok holde litt privat. Men det er mye som er «Magic» her i verden...

LES OGSÅ: - Kuttet kontakten i to måneder

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer