Susanne fikk bare et glimt av babyen sin før han ble hjerteoperert

- Jeg ble mer og mer hysterisk

Chrisander ble hasteoperert før mamma fikk holde ham i armene sine for første gang. Redselen hun følte fikk følger.

TAKKNEMLIG: Susanne Nordbø er både glad og takknemlig for at Chrisander klarer seg så godt. I flere år kjempet hun mot frykten for at han skulle dø fra henne. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
TAKKNEMLIG: Susanne Nordbø er både glad og takknemlig for at Chrisander klarer seg så godt. I flere år kjempet hun mot frykten for at han skulle dø fra henne. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer
Publisert

Susanne Nordbø (34) fra Åsane utenfor Bergen visste hun ville bli mor til et barn med en alvorlig hjertefeil.

Men hverken leger eller sykepleiere hadde klart å gjøre henne mentalt forberedt på dramatikken hun hjelpeløst ble vitne til da barnet hennes ble forløst med hastekeisersnitt.

Hun hadde fått beskjed om å kikke til høyre med det samme han så dagens lys. Chrisander måtte hjerteopereres i løpet av minutter hvis han skulle ha en fremtid.

NYOPERERT: Chrisander måtte gjennomgå en stor operasjon på grunn av hjertefeilen. Foto: Privat
NYOPERERT: Chrisander måtte gjennomgå en stor operasjon på grunn av hjertefeilen. Foto: Privat Vis mer

Uten oksygen

Susanne var forberedt på at hun ville få et barn med en hjertefeil der de store arteriene har byttet plass. Forløsningen var planlagt. Hun visste at gutten hennes aldri ville overleve en vanlig fødsel, og tilbrakte derfor de siste ukene av svangerskapet på Rikshospitalet i Oslo.

- De fleste barn med transposisjon blir født med hull i hjertet, slik at de klarer seg noen dager før den store og livreddende operasjonen. Men da Chrisander ble forløst viste det seg at han var født uten oksygen i kroppen, sier Susanne.

MAMMAS GUTT: Susanne gledet seg til å bli mor, men var ikke mentalt forberedt på dramatikken som oppsto umiddelbart etter fødselen. Foto: Privat
MAMMAS GUTT: Susanne gledet seg til å bli mor, men var ikke mentalt forberedt på dramatikken som oppsto umiddelbart etter fødselen. Foto: Privat Vis mer

Hun vil aldri glemme redselen hun kjente på da legene løp av sted. Det hastet med å lage det livreddende hullet i hjertet hans.

- Guttens far var på butikken. Vi forholdt oss til operasjonstiden de hadde gitt oss. Alt skjedde fortere enn planlagt. Jeg følte meg mer ensom enn noen gang. Det var som om jeg sluttet å fungere ...

LIVSKRAFTIG: Etter den store hjerteoperasjonen avslørte Chrisander seg som en blid og livskraftig gutt. Foto: Privat
LIVSKRAFTIG: Etter den store hjerteoperasjonen avslørte Chrisander seg som en blid og livskraftig gutt. Foto: Privat Vis mer

Ingen garantier

Ingen kunne på forhånd gi Susanne garantier om at sønnens operasjon ville gå bra. Det er både komplisert og risikabelt å bytte om på blodårene i hjertet.

- Alt vi visste var at operasjonen skulle ta litt over tre timer. Jeg ble mer og mer hysterisk etter som tiden gikk, og overbeviste meg selv om at det ikke hadde gått bra.

Operasjonen av Chrisander tok nesten fem timer, men kirurgene taklet på mesterlig vis også de uventede problemene som oppsto underveis. Den livreddende behandlingen var vellykket.

VELDIG INTENST: Cenigiz Al og kjæresten Maiken ble foreldre for første gang. Kort tid senere delte de en YouTube-video der de fortalte fødselshistorien. Vis mer

- Jeg gledet meg til å vise foreldrene mine det flotte barnebarnet sitt. Men alt jeg så var det store arret på brystet hans, og i tankene følte jeg at noen hadde ødelagt den nydelige perfekte lille gutten min.

I dag er Chrisander en flott og livskraftig gutt på fem år. Han liker å høre historien om alle som hjalp til da han ble født, og han er stolt over kreftene som gjør at han i dag går i barnehagen.

- Under arret har jeg superhelt-hjertet mitt, sier Chrisander.

BARNEROMMET: Chrisander deler gjerne gutterommet med superheltene sine. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
BARNEROMMET: Chrisander deler gjerne gutterommet med superheltene sine. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

En redd mor

Hjemme i Bergen forteller Susanne om gode opplevelser med både Haukeland sykehus og helsestasjonen i bydelen.

- Men samtidig gikk det opp for meg at jeg selv ikke hadde det bra. Ikke bare fordi jeg var frarøvet det som skulle vært en normal baby-tid, men også fordi jeg hele tiden var så redd for at gutten min skulle dø.

Susanne forteller om en gutt som stort sett vokste som normalt, samtidig som det også var tegn på at ting var galt – med oppkast, mye gråt og begynnende hjertesvikt. Men medisiner hindret problemene i å utvikle seg.

EN FIGHTER: Susanne er stolt av Chrisander. Selv om lekekassen hans er full av action-figurer er det ikke tvil om hvilken fighter som er mammas store superhelt. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
EN FIGHTER: Susanne er stolt av Chrisander. Selv om lekekassen hans er full av action-figurer er det ikke tvil om hvilken fighter som er mammas store superhelt. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

På ett års-kontrollen fikk Susanne beskjed om at sønnen kunne behandles som et vanlig barn, og at Chrisander snart var klar for å begynne i barnehagen.

Nå kalte de ham for «Mirakelungen», en gutt så frisk som ingen hadde våget å spå rett etter fødselen.

- Han var klar for livet. Men det var ikke jeg, sier Susanne, som ikke lenger er sammen med Chrisanders far.

SJELDENT: Virsaviya, som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Stress-syndrom

Hun er fremdeles forundret over sine egne reaksjoner, men fikk etter hvert beskjed om at hun hadde utviklet et såkalt posttraumatisk stressyndrom.

Det var som om kroppen strittet imot med det samme hun og sønnen var fra hverandre.

- Diagnosen var noe jeg bare forbandt med krigsskader, men også jeg krøp sammen i panikk ved lyden av et fly. Alt svartnet ved lyden av en ambulanse. Jeg overbeviste meg selv om at hver dag var Chrisanders siste, og overkompenserte fordi jeg ville gjøre hans tid på jorden så god som mulig.

STOLT MORMOR: Wenche Wagtskjold Nordbø elsker dette bildet, hvor hun møter sitt nyopererte barnebarn for første gang. Legg merke til hvordan han griper om mormors finger. Foto: Privat
STOLT MORMOR: Wenche Wagtskjold Nordbø elsker dette bildet, hvor hun møter sitt nyopererte barnebarn for første gang. Legg merke til hvordan han griper om mormors finger. Foto: Privat Vis mer

Susanne er glad hun fikk hjelp.

- Psykologen var ærlig på at behandlingen kom til å være tøff. Det var perioder jeg fryktet jeg ikke ville orke å leve dette livet lenger. Men plutselig var det som om depresjonene forsvant. Da så jeg endelig en verden full av muligheter – både for meg og gutten min.

Det hører med til historien at Susanne har ADHD, at hun ble feiloperert for hoftedysplasi, og at hun har slitt med endometriose siden tenårene.

MISTET HÅRET: Mari Haugersveen, kjent fra blant annet «Tigerstaden», mistet mye hår etter fødselen. Video: Mari Haugersveen Vis mer

Ingen flere barn

Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner livmorslimhinnen, vokser utenfor livmorhulen. Dette medfører for mange smerter, og tilstanden kan hos noen gjøre det vanskelig å bli gravid.

- Chrisander er mitt eneste barn, og jeg kommer aldri til å bli mor igjen, sier Susanne.

Hun fjernet livmoren for tre år siden. Eggstokkene ble beholdt for at hun ikke brått skulle komme i overgangsalderen.

- Jeg fikk beskjed om at jeg var den yngste pasienten de hadde rådet til å fjerne livmoren uten å ha kreft. Selvsagt er det tungt. En del av meg vil alltid savne det ukjente barnet, samtidig som jeg ser hvor godt det er for Chrisander at han ikke må dele mammas oppmerksomhet med flere.

BODY BIZARRE: I serien «Body Bizarre» møter vi mennesker med helt spesielle og mystiske sykdommer. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

ADHD-diagnosen og riktig medisinering gjør at Susanne også har bestemt seg for å fullførte utdannelsen hun startet på da hun var yngre. Hun nyter å føle seg som et overskudds- menneske, som også har krefter til å gjøre hverdagen litt bedre for andre med hjertebarn.

34-åringen er engasjert i arbeidet til Foreldreforeningen for hjertesyke barn, og kvinnen bak Facebook-gruppen «Hjertemammaer og pappaer».

- Som foreldre til et hjertesykt barn føler vi oss ofte glemt. For det er ikke lett å være dem som lever livet med en bunnløs frykt.

LES OGSÅ: Fikk plutselig hodepine - døde

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer