Ned i vekt med lavkarbo: ­

Jeanette gikk ned 20 kilo på syv måneder

- Da jeg bikket 110 kilo, kjente jeg at dette ikke var greit.

FRISK OG RASK: Jeanette Nor Stray har aldri følt seg bedre enn etter at hun begynte på lavkarbo. Kostholdet som erstatter karbohydrater med fett og proteiner gjorde at tobarnsmoren gikk ned hele 45 kilo. Hun gikk ned fra 110 til 65 kilo. Foto: Eva Kylland
FRISK OG RASK: Jeanette Nor Stray har aldri følt seg bedre enn etter at hun begynte på lavkarbo. Kostholdet som erstatter karbohydrater med fett og proteiner gjorde at tobarnsmoren gikk ned hele 45 kilo. Hun gikk ned fra 110 til 65 kilo. Foto: Eva Kylland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SE OG HØR: Så lenge hun kan huske, har Jeanette Nor Stray (27) fra Vennesla utenfor Kristiansand båret mange ekstra kilo på kroppen.

Da hun for fem år siden hørte om lavkarbodietten, bestemte hun seg for å forsøke. Hun kuttet ut mat med karbohydrater og stivelse, som brød, poteter og pasta, og la om til et renere kosthold med mer fett og proteiner.

Det ga raskt resultater, og Jeanette gikk ned 20 kilo de syv første månedene.

- Ting ble lettere og jeg var mer i bevegelse. Når andre begynte å legge merke til vektnedgangen, var det også veldig motiverende, sier Jeanette til Se og Hør.

Ble mobbet

I mai 2016 nådde hun endelig målet sitt: Ned 45 kilo! Det tok fem år, og et par sprekker underveis, men nå nyter hun å ha nådd idealvekten på 65 kilo. De siste to årene har hun levd utelukkende på lavkarbokost.

- Planen var å gå tilbake til et vanlig kosthold, men gjør jeg det nå, vil jeg savne den gode følelsen jeg får av lavkarbo. Spiser jeg karbohydrater, føler jeg meg lett oppblåst og dårlig, forteller tobarnsmoren.

Nylig fikk Jeanette fjernet overflødig hud ved hjelp av bukplastikk, og føler seg bedre enn noensinne. Det er en enorm forandring fra tidligere, da overvekten blant annet førte til sviktende helse og mobbing.

– Jeg ble veldig mye mobbet og hadde aldri noen god skolegang. Jeg fikk det overstått, men jeg har vært langt nede, sier 27-åringen åpenhjertig.

HADDE MIGRENE: I 2010 var Jeanette på sitt tyngste, og veide rundt 110 kilo. Foto: Privat
HADDE MIGRENE: I 2010 var Jeanette på sitt tyngste, og veide rundt 110 kilo. Foto: Privat Vis mer

Ble kvitt helseplager

I voksen alder slet Jeanette med pustevansker, migrene og smerter i muskler og ledd, men i dag er helsen mye bedre.

- Da vekten gikk ned, fikk jeg mye bedre pust, og kunne kutte ut all astmamedisin. Jeg ble kvitt leddsmertene, og migrenen er blitt vanvittig mye bedre. Før hadde jeg et par anfall i uken, nå har jeg kanskje ett til to i året, sier Jeanette.

Tobarnsmoren fikk seg en «vekker» da vekten viste 110 kilo.

- Da jeg bikket 110 kilo, kjente jeg at dette ikke var greit.

Barna Mia (6) og Bernard (2) har hele tiden vært en av de viktigste motivasjonene for å gå ned i vekt.

- Jeg ville ikke videreføre mine dårlige vaner til barna. Nå er jeg i bedre form og kan se dem vokse opp.

Hele familien spiser den samme maten, men ektemannen Trond (30) og barna sper på måltidene med fullkornspasta eller ris.

NYTT LIV: Jeanette føler seg mye bedre etter at hun la om kostholdet. Foto: Eva Kylland
NYTT LIV: Jeanette føler seg mye bedre etter at hun la om kostholdet. Foto: Eva Kylland Vis mer

Lager all mat selv

Før Jeanette ble introdusert for lavkarbo, prøvde hun andre slankemetoder, men kjente lett en sultfølelse. Da var det vanskelig å ikke gå tilbake til gamle vaner. I dag spiser hun seg derimot mett på mat rik på fett og protein, som rent kjøtt, fisk og grønnsaker.

- Det krever litt mer planlegging i hverdagen, men jeg føler aldri at jeg savner noe i matveien.

Jeanette mener det viktigste for å lykkes med lavkarbo er å vite hva man putter i seg, og helst lage alt fra bunnen av.

- Hold seg unna halvfabrikat, kutt ut posemat og spis heller ren mat laget fra bunnen av. Det er ikke nødvendigvis de store endringene, men tar du bort potetene i et måltid og heller spiser kjøtt, saus og andre grønnsaker, er du langt på vei, råder hun.

LES OGSÅ: Fikk livet snudd på hodet etter slankeoperasjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer