TOMT OG STILLE: Stina Josefsen og kjæresten Espen Stenhaug fra Evenskjer i Nordland var knust av sorg da datteren Jannicke døde i krybbedød. Da hadde planene klare for datterens barnedåp - det ble begravelse i stedet. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TOMT OG STILLE: Stina Josefsen og kjæresten Espen Stenhaug fra Evenskjer i Nordland var knust av sorg da datteren Jannicke døde i krybbedød. Da hadde planene klare for datterens barnedåp - det ble begravelse i stedet. Foto: PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Jannicke (2 mnd.) våknet aldri opp igjen

Dette er historien om ett av de 13 barna som døde i krybbedød i 2014.

SEOGHØR.NO: Stina Josefsen (20) fra Evenskjer i Troms var bare 17 år gammel da hun oppdaget at hun var gravid. Både hun og kjæresten Espen Stenhaug (22) følte seg litt i yngste laget for å få barn og stifte familie, men de valgte å gi barnet som vokste i Stinas mage en sjanse.

– Vi fikk verdens nydeligste datter, sier Stina, og viser frem både bilder og video fra fødselen på sykehuset i Harstad.

Jannicke Irmelin ble født 12. april 2014.

Ung mor. Stina Josefsen (20) fra Evenskjer i Nordland var bare 17 år gammel da hun oppdaget at hun var gravid. Både hun og kjæresten Espen Stenhaug (22) følte seg i utgangspunktet litt i yngste laget for å få barn og stifte familie, men de valgte å gi barnet som vokste i Stines mage en sjanse.
- Vi fikk verdens nydeligste datter, sier Stina, og viser frem både bilder og video fra fødselen på sykehuset i Harstad.
Vesle Jannicke Irmelin ble født 12. april 2014. Den lille jenta sjarmerte alle.  Hun døde i krybbedød 17. juni 2014
Ung mor. Stina Josefsen (20) fra Evenskjer i Nordland var bare 17 år gammel da hun oppdaget at hun var gravid. Både hun og kjæresten Espen Stenhaug (22) følte seg i utgangspunktet litt i yngste laget for å få barn og stifte familie, men de valgte å gi barnet som vokste i Stines mage en sjanse. - Vi fikk verdens nydeligste datter, sier Stina, og viser frem både bilder og video fra fødselen på sykehuset i Harstad. Vesle Jannicke Irmelin ble født 12. april 2014. Den lille jenta sjarmerte alle. Hun døde i krybbedød 17. juni 2014 Vis mer

Den lille jenta sjarmerte alle. Og ingen kunne ønsket seg et enklere barn. Hun sov hele natten, og hun var flink til å spise. Det unge paret følte at de hadde fått et englebarn.

Alt virket normalt

Lite visste Stina og Espen at det snart skulle gå troll i ord. Espen var på Kongsberg for å ta fagprøven som glassarbeider den dagen han fikk beskjed om at datteren var død.

– Vi kombinerte Espens eksamen med en liten ferie hos familie i Vestfold. Men akkurat under eksamensdagene bodde Espen på internat, forteller Stina.

Hun har tenkt mye på alt som skjedde den skjebnesvangre dagen 17. juni 2014. Den nesten
to måneder gamle datteren hadde våknet tidlig, spist som normalt og lagt seg til å sove som hun pleide etter bleieskift.

UNG MOR: Stina Josefsen var bare 17 år gammel da hun oppdaget at hun var gravid. Hun var 18 år da Jannicke Irmelin kom til verden i april 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
UNG MOR: Stina Josefsen var bare 17 år gammel da hun oppdaget at hun var gravid. Hun var 18 år da Jannicke Irmelin kom til verden i april 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Livløs
– Jeg la meg på sofaen ved siden av Jannicke. Da jeg våknet noen timer senere, syntes jeg nok vi hadde sovet litt lenge begge to. Samtidig fikk jeg en underlig følelse av at ikke alt var som det skulle …

Jannicke virket både stiv og litt «blåaktig» da Stina løftet henne opp. I tillegg la hun merke
til at den livløse babyen hadde litt blod i nesen.

Våknet ikke

– Jeg forsøkte å gjenopplive henne, samtidig som jeg ringte 113 for å få hjelp, forteller 20-åringen.

Mor og datter ble fraktet til sykehus i hver sin ambulanse. Innerst inne skjønte Stina at datteren var død. Likevel klamret hun seg til håpet om at det kunne skje et mirakel.

En gråtende sykepleier på sykehuset fikk henne til å innse at det ikke var noe håp.

– Jeg brøt sammen da det gikk opp for meg at Jannicke virkelig var død. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, og hadde bare lyst til å synke ned og forsvinne.

FAMILIEBILDET: Stina Josefsen og Espen Stenhaug fra Evenskjer i Troms trodde de hadde all verdens tid til å ta bilder med Jannicke Irmelin. Derfor er dette ett av få som eksisterer. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
FAMILIEBILDET: Stina Josefsen og Espen Stenhaug fra Evenskjer i Troms trodde de hadde all verdens tid til å ta bilder med Jannicke Irmelin. Derfor er dette ett av få som eksisterer. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Krybbedød

Espen var godt i gang med sin ukelange eksamen da Stina ringte ham med nyheten ingen kunne ha forberedt ham på.

– Til å begynne med skjønte jeg ikke hvor ille det var. Jeg spurte sensor når det var mulig å ta buss fra Kongsberg til Drammen. Men det endte med at han kjørte meg til sykehuset i bilen sin, sier Espen.

Espen og Stina gikk sammen inn på rommet der Jannicke Irmelin lå.

Fikk ikke holde datteren

– Vi fikk se henne. Det så ut som om hun sov. Men vi fikk ikke lov til å holde henne i armene våre. Hun skulle obduseres, forteller Espen.

Stina ble avhørt av politiet.

Det er rutine ved krybbedød. Selv følte hun det som en beskyldning om at hun hadde gjort noe galt.

KJÆRT MINNE: Gipsavstøpningene av Jannickes føtter og hender er blant Stina og Espens kjæreste minner.  Små føtter setter dype spor. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
KJÆRT MINNE: Gipsavstøpningene av Jannickes føtter og hender er blant Stina og Espens kjæreste minner. Små føtter setter dype spor. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Jannicke kom tilbake til oss etter tre dager. Hun så ikke ut som seg selv. Vi visste det var henne, men hun lignet ikke, erindrer Espen, som i ettertid sliter med posttraumatiske stressreaksjoner.

Dåp ble begravelse

Sykehuset tilbød seg å stelle datteren deres før hun ble lagt i kisten. Her fikk hun selskap
av suttekluten sin og en liten bamse.

Jannicke Irmelin er gravlagt ved Skånland kirke, den samme kirken hvor hun etter planen skulle ha blitt båret til dåpen samme høst.

– Vi planla å døpe henne i september. Aldri om vi hadde tenkt på at det i stedet skulle bli begravelse i juni, sier Espen.

Sammen i sorgen

Han og Stina bar datteren i sine armer de få ukene hun levde.

For dem var det naturlig også å bære henne sammen de siste meterne til graven. De delte også på den tunge børen da de senket den lille barnekisten ned i jorden.

– Stillheten hjemme var det verste. Vi var jo blitt godt vant med lyder i huset. Nå var det stille …

Stina og Espen taklet sorgen etter datterens død på ulikt vis.

TUNG BØR: Espen og Stina bar datteren i sine armer de få ukene hun fikk leve. For dem var det naturlig også å bære henne sammen til graven i juni 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TUNG BØR: Espen og Stina bar datteren i sine armer de få ukene hun fikk leve. For dem var det naturlig også å bære henne sammen til graven i juni 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Jeg drakk, mye og ofte. Alkoholen fikk meg til å føle at jeg taklet følelsesutbruddene, som gjorde at jeg brast i gråt bare jeg så en baby.

Så gikk det opp for meg at selvmedisineringen ikke gjorde godt – hverken for meg eller Espen, innrømmer Stina.


Et lys i mørket

Gjennom Landsforeningen ved Uventet Barnedød (LUB) fikk de hjelp til å takle den bunnløse
sorgen.

– Det var godt å møte andre som hadde vært gjennom det samme som oss. Vi har fått
forsikringer om at det ikke var noe Stina kunne gjort annerledes.

- Og ikke minst har vi lært at vi måtte hente egne krefter for å komme videre i livet. Det er mulig å se lys i en tilværelse der alt har vært svart, påpeker Espen.

Obduksjonsrapporten kom etter fem måneder. Den ga ingen svar, annet at det var funnet tegn til spor av passiv røyking. Dermed forblir datterens krybbedød et mysterium.

Blir foreldre igjen

Stina og Espen forlovet seg sist sommer. Og bare noen uker senere oppdaget Stina at hun var gravid igjen. Ultralydundersøkelsen avslørte at paret venter tvillinger i mars.

Tankene er mange.

Med to barn i magen føler Stina og Espen at de har dobbelt så mange bekymringer å tenke
på i forhold til første svangerskap.

ET KORT LIV: - Vi fikk verdens nydeligste datter, et englebarn, sier Stina, Vesle Jannicke Irmelin ble født 12. april 2014. Den lille jenta sjarmerte alle.  Hun døde i krybbedød 17. juni 2014.
 Foto: PRIVAT/SE OG HØR
ET KORT LIV: - Vi fikk verdens nydeligste datter, et englebarn, sier Stina, Vesle Jannicke Irmelin ble født 12. april 2014. Den lille jenta sjarmerte alle. Hun døde i krybbedød 17. juni 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Vi snakker mye om hva vi gruer oss til når babyene kommer, hva vi er bekymret for og hva vi gleder oss til. Vi får aldri gleden av å oppleve Jannicke som storesøster, men det er ingen tvil om at små føtter setter dype spor. Hun vil alltid være med oss …

Krybbedød

De siste årene har krybbedød utgjort ca. 40 % av plutselige og uventede barnedødsfall opp til fire år. Nedgangen i krybbedød skyldes i hovedsak at spedbarnets anbefalte sovestilling ble endret fra mage til rygg fra 1990-tallet.

I 1989 døde 145 norske barn i krybbedød. I 2014 døde 13 barn i krybbedød/ukjent årsak i Norge, 11 under ett år, og to over ett år. I 2013 var det den lavest registrerte forekomsten noensinne, med åtte krybbedøde. KILDE: Landsforeningen Uventet Barnedød

Vi i Se og Hør ønsker å skrive flere reportasjer om krybbedød - trykk her hvis du har en historie du vil dele.

LES OGSÅ: Marte blogger om livet etter sønnens død

 

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.