Jan Wiborgs mystiske dødsfall blir TV-serie

Jan Wiborg var sentral i kampen om hovedflyplassen i Norge. Så falt han naken fra et hotellvindu i København.

MYSTISK DØDSFALL: Jan Wiborg falt naken fra hotellvinduet i fjerde etasje på Cabinn Express Hotel i Danasvej 32 i København. Nå lager Discovery TV-serie om dødsfallet og striden rundt hovedflyplassen i Norge. Foto: Dansk politi/ Aftenposten
MYSTISK DØDSFALL: Jan Wiborg falt naken fra hotellvinduet i fjerde etasje på Cabinn Express Hotel i Danasvej 32 i København. Nå lager Discovery TV-serie om dødsfallet og striden rundt hovedflyplassen i Norge. Foto: Dansk politi/ Aftenposten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

21. juni 1994 ble 49 år gamle Jan Wiborg funnet død på gateplan utenfor en hotell i København. Han var naken, og lå i en blodpøl. Det ble raskt klart at det dreide seg om et fall fra hotellets fjerde etasje. Men hva hadde egentlig skjedd?

REGISSØR: Tommy Gulliksen er regissør for prosjektet. Foto: Bjørn Langsem
REGISSØR: Tommy Gulliksen er regissør for prosjektet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Da Gardermoen ble valgt som hovedflyplass i 1992, var det etter en langvarig og bitter politisk strid.

Stortinget hadde egentlig gått inn for å legge flyplassen på Hurum, men en omstridt værmåling endret byggeplanene.

Konkluderte med selvmord

Sivilingeniøren Jan Wiborg skulle kvalitetssikre målingene. Han mente Meteorologisk institutts målinger i beste fall var feil, og at Stortingets beslutning om å legge hovedflyplassen til Gardermoen var tatt på feil grunnlag.

Dansk politi konkluderte raskt med at det dreide seg om et selvmord. En norsk granskningskommisjon kom seinere til samme konklusjon. Likevel oppsto det etter hvert rykter om at Wiborg var blitt drept. Da han døde, hevdet han nemlig å sitte på informasjon som ville ryste det politiske Norge.

- Det kan godt hende vi aldri kan finne ut eksakt hva som skjedde på rom 307 den dagen, men jeg føler at vi har kommet nærmere enn noen andre, sier dokumentarfilmskaper Tommy Gulliksen til Dagbladet.

Han står bak «Mannen som falt» - Discovery sin nye dokumentarserie, som har premiere til høsten både på TV Norge og Dplay. Det har tatt 3,5 år å lage serien, som tar for seg både dødsfallet til Jan Wiborg og den bitre flyplasstriden. Serien er både en politisk thriller, en personlig historie og en kriminaletterforskning.

FALL: Dette er en rekonstruksjon av fallet, gjort i forbindelse med innspillingen av TV-serien om dødsfallet og striden rundt hovedflyplassen. Foto: Bjørn Langsem
FALL: Dette er en rekonstruksjon av fallet, gjort i forbindelse med innspillingen av TV-serien om dødsfallet og striden rundt hovedflyplassen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
DYTTET?: Ble Wiborg dyttet, hoppet han eller falt han? Produksjonsteamet tester ut flere scenarioer for å se om de kan si noe om hvordan Wiborg falt. Foto: Bjørn Langsem
DYTTET?: Ble Wiborg dyttet, hoppet han eller falt han? Produksjonsteamet tester ut flere scenarioer for å se om de kan si noe om hvordan Wiborg falt. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Da Wiborg døde, ble det konkludert tidlig med at det var et selvmord. Men det er det veldig mange som ikke har godtatt. Det er veldig mange teorier og hypoteser, og mange som har ment at det ligger noe annet bak, sier han.

Rekonstruerer fallet

Utgangspunktet for serien er å undersøke de teoriene som finnes, utifra en åpen holdning til hva som skjedde. Sentralt i serien står blant annet en rekonstruksjon av fallet, som regissøren håper kan bidra med å fylle inn noen brikker i puslespillet.

KONSULENTER: Både Knut Lindh og Eva B. Ragde er med som konsulenter i TV-serien. Foto: Bjørn Langsem
KONSULENTER: Både Knut Lindh og Eva B. Ragde er med som konsulenter i TV-serien. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi prøver å finne ut hva fallet kan fortelle oss. Faller man annerledes hvis man er bevisstløs, hvis man mister balansen, hvis man bestemmer seg for å ta livet sitt, eller hvis man blir dyttet? Vi vet jo hvordan han ble funnet, og hvilke målinger som er gjort på stedet, sier Gulliksen.

Med på laget har han fått med seg kriminaltekniker Eva B. Ragde, som står for kriminaltekniske innspill. Boka «Hvem drepte Jan Wiborg?» (2014) av Knut Lindh er også et av elementene fra serien.

I boka konstaterer Lindh at selvmordskonklusjonen må være feil, og at Wiborg ble drept.

KONSULENTER: Både Knut Lindh og Eva B. Ragde er med som konsulenter i serien. Her ser de gjennom opptakene fra rekonstruksjonen. Foto: Bjørn Langsem
KONSULENTER: Både Knut Lindh og Eva B. Ragde er med som konsulenter i serien. Her ser de gjennom opptakene fra rekonstruksjonen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jan Wiborg jobbet fra 1990 med å overbevise Stortinget om at målingene av sikten på Hurum var manipulert. Jeg vet ikke av hvem eller hvorfor, men mener det ikke finnes noen annen forklaring enn at han ble lokket til København og drept, har Lindh tidligere sagt til Dagbladet.

- Mange mysterier

Produksjonsteamet har forsøkt å skaffe til veie så mye fakta som mulig. Blant annet har de gått gjennom Wiborgs siste bevegelser, hans siste uttalelser og hva han fortalte til folk rundt seg.

- Hva er det som taler for at han kan ha tatt livet sitt? Hva er det som taler for at det kan ha vært en ulykke? Det er egentlig opp til seerne selv å vurdere dette til slutt. Det er mange mysterier i denne saken uansett, sier Gulliksen.

FALT UT AV KNUST RUTE: Ifølge dansk politi og en norsk granskingskommisjon, begikk Jan Wiborg sannsynligvis selvmord. Andre er ikke så sikre. Foto: Dansk politi
FALT UT AV KNUST RUTE: Ifølge dansk politi og en norsk granskingskommisjon, begikk Jan Wiborg sannsynligvis selvmord. Andre er ikke så sikre. Foto: Dansk politi Vis mer

For eksempel var Wiborg naken da han ble funnet. På hotellrommet ble det også funnet avføring, der det var stumpet en sigarett. Vindusruta på rommet var knust, men politibilder fra åstedet viser at den var lukket inntil da Wiborg ble funnet.

- Det mange reagerer på er at et menneske som man går ut fra vil ta livet sitt reiser til en fremmed by, og tar inn på et budsjetthotell i en bygning som ikke er spesielt høy - det er 10 meter ned fra vinduet, sier Gulliksen.

- Fascinerende maktspill

Til familie og venner skal Wiborg ha sagt at han reiste til Danmark for å møte sønnen sin, som han ikke hadde sett på mange år. Han skal ha gitt uttrykk for at han gleder seg, forteller Gulliksen.

DØDE: Sivilingeniør Jan Wiborg døde etter å ha falt ut av et hotellvindu i København. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten
DØDE: Sivilingeniør Jan Wiborg døde etter å ha falt ut av et hotellvindu i København. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten Vis mer

- Så viser det seg seinere, når man endelig klarer å spore opp sønnen, at han aldri har hatt kontakt med faren sin. De hadde aldri avtalt noe møte i København.

Nøyaktig hva som skjedde med Wiborg inne på hotellrommet den dagen, er et mysterium som den dag i dag ikke er fullt belyst. For regissøren er det like viktig å vise hvordan Wiborg ble trukket inn i en stor politisk maktprosess som skulle få stor samfunnsmessig betydning, som å trekke en endelig konklusjon.

- Det er ingen tvil om at hele maktspillet rundt en ny hovedflyplass er fascinerende, og selv de gamle politikerne forteller at det er nesten uten sidestykke i norsk politisk historie, fordi det var så mye som sto på spill, sier han, og legger til:

- Det er så nærme «House of Cards» vi kommer i Norge, med tanke på det å være smart og lur, og manøvrere seg innafor de mulighetene som faktisk finnes.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: Politiet anser mystisk Hollywood-dødsfall som «mistenkelig»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer