TRØSTET MAMMA: Selv om Ingvild Sønsteli Aasens kjemper mot kreften, hadde hun overskudd til å trøste mamma Hilde. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TRØSTET MAMMA: Selv om Ingvild Sønsteli Aasens kjemper mot kreften, hadde hun overskudd til å trøste mamma Hilde. Foto: PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Ingvild fra Lillehammer forelsket seg mellom cellegiftkurene

Cellegiften sliter på humøret, men 16 år gamle Ingvild Sønsteli Aasen fra Lillehammer har funnet verdens beste medisin - kjærligheten.

SEOGHØR.NO: Ingvild Sønsteli Aasen (16) fra Lillehammer var totalt uforberedt på kreftdiagnosen. Men 11. april 2014 var det ikke lenger tvil. Blodprøvene avslørte at hun hadde akutt lymfatisk leukemi (ALL). 

Smertene som herjet med kroppen var så sterke at hun verken kunne sitte, ligge eller gå. Det var som om all energi plutselig ble borte.

Fryktet døden

PRINSESSE-PRIS: Ingvild Sønsteli Aasen fra Lillehammer jublet av glede da hun fikk "Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris" på 50 000 kroner.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
PRINSESSE-PRIS: Ingvild Sønsteli Aasen fra Lillehammer jublet av glede da hun fikk "Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris" på 50 000 kroner. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Jeg trodde jeg skulle dø. Det er en følelse ingen bør få kjenne på. Samtidig måtte jeg trøste mamma. Det var liksom tøffere for henne enn for meg. Men jeg hadde jo bestemt meg for at dette var en utfordring jeg skulle klare – at jeg skulle bli frisk.

– Vi gråt og trøstet hverandre, vi var både engstelig og redde. Men Ingvild erklærte at ingen får mer i ryggsekken enn man klarer å bære, sier mamma Hilde (44) til Se og Hør.

Forelsket

Kjæresten Gøran Ellingsen (22) betyr mye for Ingvild. De to var bestevenner før hun ble syk. Han var den første utenfor familien hun fortalte at hun hadde kreft.

VIKTIG STØTTE: De første gangene Ingvild fikk cellegift besøkte Stine lillesøsteren på Rikshospitalet hver eneste dag. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
VIKTIG STØTTE: De første gangene Ingvild fikk cellegift besøkte Stine lillesøsteren på Rikshospitalet hver eneste dag. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Men det er bare de syv siste månedene de har regnet seg som kjærester.

– Første gang jeg lå på sykehus for å få cellegift, tekstet vi med hverandre hver dag. Han kom også på besøk til meg i Oslo.

- Og så det ble til at vi forelsket oss på barneavdelingen da jeg kom tilbake til sykehuset i Lillehammer, forteller Ingvild.

Det er godt å ha en kjæreste.

LES OGSÅ: Svulsten til Karoline var så stor som en golfball.

Ikke minst er det viktig for psyken å ha en som får henne til å glemme sykdommen og føle seg som en vanlig jente. 

– Gøran forstår hvordan jeg har det. Med ham kan jeg prate om alt. Første gang vi kysset hverandre, føltes alt riktig. 

Ekte helt

Behandlingen startet umiddelbart etter at Ingvild fikk sin kreftdiagnose.

Hun synes det er vanskelig å finne ord som er sterke nok til å beskrive følelsen når cellegiften brenner innvendig. Og hvor meningsløst det er å erfare at nye vennskap nødvendigvis ikke varer evig.

TAMBURMAJOR: Ingvild følte seg sliten etter en travel helg med mye drilling. Hun var alt annet enn forberedt på at smertene skyldtes kreft. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TAMBURMAJOR: Ingvild følte seg sliten etter en travel helg med mye drilling. Hun var alt annet enn forberedt på at smertene skyldtes kreft. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Det føles urettferdig når venner som holdt meg oppe mens jeg var nede, bare dør, utdyper Ingvild.

Men selv om vennene er borte fra livet, er de ikke borte fra 16-åringens tanker.

Rammer hele familien

Ingvild synes det er tungt å være ung og kjempe for livet i en tid der vennene har nok med å finne sin egen identitet.

– Innimellom føles ting litt meningsløst. Jeg er mye sliten. Og ikke før har jeg kjempet meg tilbake til en god form, så er jeg i gang med en ny behandling. 

– Jeg snakker mye om dagen «vi» fikk kreft, sier mamma Hilde.

Hun er utdannet sykepleier, og følger som mor datterens kamp for å bli frisk på nært hold.

Kreft er en sykdom som ikke bare rammer pasienten som får en diagnose. Den rammer en hel familie, som brått må endre alt av planer.

Hjelper andre

En av bivirkningene av behandlingen er at Ingvild må holde seg unna sola, fordi UV-strålene er skadelige for kroppen.

Ingvild blogger om hvordan det er å være ung og syk, og forteller åpent om sykdommen og behandlingen hun går gjennom.

16-åringen håper historien inspirerer og hjelper andre i samme situasjon.

Hun skriver om hvordan det er å leve med en kropp som ikke lenger oppfører seg slik hun vil.

– Det er ikke det å vite at jeg skal inn igjen til nye runder med cellegift som skremmer meg. Det er jeg blitt vant til. Det verste er alt jeg ikke vet, hva som skjer, eller hvordan kroppen min reagerer fra gang til gang, sier den livsglade Lillehammerjenta.

LES OGSÅ : Kreftsyke "Super-Selma" pantet flasker for 800.000 kroner.

Ingvild nøyer seg heller ikke med ord der hun ser det kreves handling. Mellom de tøffe cellegiftkurene har hun samlet inn penger og innredet et eget rom for ungdom på sykehusene i Lillehammer og på Gjøvik.

VIKTIG ARBEID: Midt i sykdommen har 16 år gamle Ingvild gjort et fantastisk arbeid for å etable og innrede egne unggdomsrom på sykehusene på Lillehammer og i Gjøvik.
# Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
VIKTIG ARBEID: Midt i sykdommen har 16 år gamle Ingvild gjort et fantastisk arbeid for å etable og innrede egne unggdomsrom på sykehusene på Lillehammer og i Gjøvik. # Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Den beste medisin.

For sin innsats for å hjelpe andre ble Ingvild før jul hedret i TVNorgeprogrammet «Norske helter». Og nå får hun mer heder:

Ingvild er nemlig den heldige vinner av «Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris» på 50 000 kroner for 2015.

STOLT SØSTER: Stine skrev søknaden som sikret lillesøster Ingvild "Prinsesse Ragnhilds og Erling Lorentzens Gledespris". Snart går turen til New York.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
STOLT SØSTER: Stine skrev søknaden som sikret lillesøster Ingvild "Prinsesse Ragnhilds og Erling Lorentzens Gledespris". Snart går turen til New York. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Avdøde prinsesse Ragnhild og hennes ektemann Erling Lorentzen (92) ga i 2012 en million kroner til en stiftelse for kreftsyke barn. "Prinsesse Ragnhild og Erlin Lorentzens Gledespris" på 50.000 kroner deles ut en gang i året gjennom Se og Hør.

New York

Storesøster Silje (20) skrev søknaden, og håper at Ingvild endelig kan få oppfylt drømmen om å reise til New York.

– Dette blir verdens beste medisin. Og du skal selvsagt være med, stråler Ingvild, før hun gir søsteren en klem.

16-åringen er etter planen ferdig behandlet høsten 2016.

– Turen skal gjennomføres lenge før den tid. Målet er å reise allerede på sensommeren, da jeg er ferdig med alle høydosebehandlingene, sier Ingvild.

Vil du bli enda bedre kjent med Ingvild og det hun driver på med, kan du gå inn på bloggen hennes.

LES OGSÅ: - Jeg tror ikke jeg hadde klart meg så mye lenger
 

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.