LYKKELIGE SØSTRE: Ingvild Sønsteli Aasen fikk Akutt Lymfatisk Leukemi (ALL) i april 2014. Storesøster Silje sendte søknaden som resulterte i Gledesprisen og penger til USA-tur. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
LYKKELIGE SØSTRE: Ingvild Sønsteli Aasen fikk Akutt Lymfatisk Leukemi (ALL) i april 2014. Storesøster Silje sendte søknaden som resulterte i Gledesprisen og penger til USA-tur. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Ingvild (17) fikk drømmereise etter kreftbehandlingen

- Ikke før hadde jeg kjempet meg tilbake til en god form, så måtte jeg i gang med en ny behandling. Men nå er ting heldigvis mye bedre, sier Lillehammer-jenta.

SEOGHØR.NO: Ingvild Sønsteli Aasen (17) fra Lillehammer fikk «Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris» på 50 000 kroner for 2015. 

- Nå er turen bestilt, og pengene brukt opp, sier Ingvild lykkelig.

Hun var totalt uforberedt på kreftdiagnosen hun fikk den 11. april 2014.  Da bekreftet blodprøvene at ungjenta hadde akutt lymfatisk leukemi (ALL). Behandlingen startet med det samme.

EN FELLES DRØM: Ingvild Sønsteli Aasen fra Lillehammer fikk kreft. Men mamma Hege, storesøster Silje og stefar Tore Simensen er enige i at kreft er en sykdom som ikke bare rammer pasienten som får en diagnose. Den rammer en hel familie, som brått må endre alt som er av planer. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
EN FELLES DRØM: Ingvild Sønsteli Aasen fra Lillehammer fikk kreft. Men mamma Hege, storesøster Silje og stefar Tore Simensen er enige i at kreft er en sykdom som ikke bare rammer pasienten som får en diagnose. Den rammer en hel familie, som brått må endre alt som er av planer. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

– Innimellom føles ting litt meningsløst. Jeg var mye sliten. Og ikke før hadde jeg kjempet meg tilbake til en god form, så måtte jeg i gang med en ny behandling. Men nå er ting heldigvis mye bedre.

Snart friskmeldt

I dag føler Ingvild seg frisk, men hun må vente til 16. oktober neste år før legene gir henne den endelige friskmeldingen.

- Før den tid skal jeg oppleve New York – og noen av Floridas mange attraksjoner. Det skal bli deilig å kjenne på livet igjen, sier Ingvild.

SKOLEJENTE: - Det er bedre å ha vondt for å stå opp om morgenen – enn å ha vondt i hele kroppen, sier Ingvild. Hun gleder seg til hun er ferdig med første år på videregående skole. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SKOLEJENTE: - Det er bedre å ha vondt for å stå opp om morgenen – enn å ha vondt i hele kroppen, sier Ingvild. Hun gleder seg til hun er ferdig med første år på videregående skole. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Det var storesøster Silje (21) som skrev søknaden til «Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris», der hun røpet at hennes kreftsyke lillesøster hadde en stor drøm om å oppleve New York. Moren Silje Hilde (45) og stefar Tore Simensen (43) blir også med på turen.

Fryktet døden

Ingvild husker dagen hun fikk kreft som om det var i går. Hun hadde i lenger tid hatt så sterke smerter at hun verken kunne sitte, ligge eller gå. Det var som om all energi var borte.

17-åringen er ærlig på at hennes første tanke var at hun ville dø.

- Det er en følelse ingen bør få kjenne på. Samtidig måtte jeg trøste mamma. Det var liksom tøffere for henne enn for meg. Så jeg bestemte meg for at dette var en utfordring jeg skulle klare – at jeg skulle bli frisk.

KJEMPET SAMMEN: Ingvild Sønsteli Aasen er glad for at mamma Hilde har stått ved hennes side under kampen mot kreften. Takket være 50.000 kroner fra «Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris» kan de snart reise på familieferie til USA. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
KJEMPET SAMMEN: Ingvild Sønsteli Aasen er glad for at mamma Hilde har stått ved hennes side under kampen mot kreften. Takket være 50.000 kroner fra «Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris» kan de snart reise på familieferie til USA. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Vi gråt og trøstet hverandre, vi var både engstelig og redde. Men Ingvild erklærte at ingen får mer i ryggsekken enn man klarer å bære, sier mamma Hilde.

Urettferdig

Ingvild synes fremdeles det er vanskelig å finne ord som er sterke nok til å beskrive følelsen når cellegiften brenner  innvendig. Og hvor meningsløst det er å erfare at nye vennskap nødvendigvis ikke varer evig.

MISTET HÅR: Ingvild visste cellegiften ville få henne til å miste håret, så hun brukte mye tid på å stelle den nye parykken.

# Foto: PRIVAT/SE OG HØR
MISTET HÅR: Ingvild visste cellegiften ville få henne til å miste håret, så hun brukte mye tid på å stelle den nye parykken. # Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Det føles urettferdig når venner som holdt meg oppe mens jeg var nede, bare dør, sier Ingvild. Men selv om vennene er borte fra livet, er de ikke borte fra 17-åringens tanker.

Hun valgte å være åpen om sykdommen og behandlingen hun har vært gjennom. Ingvild blogger om hvordan det er å være ung og syk, og håper hun inspirerer og hjelper andre i samme situasjon. 

Ungdomsrom

Den livsglade Lillehammer-jenta nøyer seg heller ikke med ord der hun ser det kreves handling. Innimellom tøffe kurer med cellegift, samlet Ingvild nemlig inn penger for å innredet et eget rom for ungdom på sykehusene i Lillehammer og på Gjøvik.

VIKTIG ARBEID: Midt i sykdommen har 17 år gamle Ingvild gjort et fantastisk arbeid for å etable egne ungdomsrom på sykehusene på Lillehammer og i Gjøvik.
# Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
VIKTIG ARBEID: Midt i sykdommen har 17 år gamle Ingvild gjort et fantastisk arbeid for å etable egne ungdomsrom på sykehusene på Lillehammer og i Gjøvik. # Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

- Jeg er valgt inn i nydannet ungdomsråd på Sykehuset Innlandet på Lillehammer, og fremdeles engasjert i arbeidet for å gjøre sykehusoppholdet spennende for ungdom. I sommer gjorde vi ferdig to nye pasientrom for ungdom. De minner mer om et hotell enn et sykehus, sier Ingvild fornøyd.

Sykdommen gjorde at hun valgte å starte på videregående skole på nytt.

Belønningen

- Nå går jeg på helse og oppvekst, hvor jeg føler jeg kjenner temaet. Sommerens tur blir både en motivasjon – og belønning for at jeg fullfører. For det er bedre å ha vondt for å stå opp om morgenen – enn å ha vondt i hele kroppen, sier Ingvild.

DEN LANGE VEIEN: Ingvild Sønsteli Aasen har hele tiden blogget om den lange veien - fra å bli kreftsyk til igjen å føle seg frisk. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
DEN LANGE VEIEN: Ingvild Sønsteli Aasen har hele tiden blogget om den lange veien - fra å bli kreftsyk til igjen å føle seg frisk. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Avdøde prinsesse Ragnhild og hennes ektemann Erling Lorentzen (93) ga i 2012 én millioner kroner til en stiftelse for kreftsyke barn. Én gang i året mottar en familie med barn under 18 år «Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzens Gledespris» på 50 000 kroner fra denne stiftelsen for å realisere en drøm eller gjøre noe hyggelig sammen.