ET FORBILDE: Ida Marie Eide Stenersen (17) fra Lørenskog utenfor Oslo holdt hodet kaldt da hun fikk kroppen forbrent.  Men arrene på kroppen gjør at hun aldri vil aldri glemme den skjebnesvangre ettermiddagen 9. september 2007.  Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR
ET FORBILDE: Ida Marie Eide Stenersen (17) fra Lørenskog utenfor Oslo holdt hodet kaldt da hun fikk kroppen forbrent. Men arrene på kroppen gjør at hun aldri vil aldri glemme den skjebnesvangre ettermiddagen 9. september 2007. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØRVis mer

Ida Maria fikk store brannskader av telys

- Jeg er stolt over at jeg har overlevd, sier Lørenskog-jenta om ulykken som merket henne for livet for åtte år siden.

SEOGHØR.NO: Ida Marie Eide Stenersen (17) fra Lørenskog utenfor Oslo holdt hodet kaldt da hun fikk kroppen forbrent.  Men arrene på kroppen gjør at hun aldri vil aldri glemme den skjebnesvangre ettermiddagen i 9. september 2007. 

Hun var alene hjemme etter skoletid da hun bestemte seg for å tenne et telys. Hun ville kose seg litt i høstmørket.

– Det gikk greit å tenne lyset. Men da jeg bøyde meg litt for langt fram tok det fyr i håret mitt, forteller Ida, som på rekordtid ble forvandlet til en levende fakkel.

I dag er det nøyaktig åtte år siden ulykken.

BRANNSKADD: Ida skulle bare tenne på et te-lys. Sekunder senere tok håret og klærne hennes fyr. I dag er det nøyaktig åtte år siden hun havnet på sykehus etter brannen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BRANNSKADD: Ida skulle bare tenne på et te-lys. Sekunder senere tok håret og klærne hennes fyr. I dag er det nøyaktig åtte år siden hun havnet på sykehus etter brannen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

- Jeg er stolt over at jeg har overlevd. Og da mamma skrev «gratulerer» til meg på Facebook tidligere i dag slo det meg at dette tross alt er en dag det er verd å markere. Jeg er jo i live, sier Ida Marie til Se og Hør.

Merket for livet

Det er åtte år er gått siden ulykken merket henne for livet. Hun lever med brannskader og transplantert hud på mesteparten av kroppen, og de utfordringer dette byr på.

– Jeg har det forholdsvis greit. Har hatt god tid til å venne meg til skaden min, og til at folk jeg ikke kjenner stirrer når de ser meg. Det siste får jeg ikke gjort noe med. Jeg er den jeg er, uansett.

Burn Camp

17-åringen er fast bestemt på å være positiv, og innstilt på at brannskaden ikke skal hindre henne i å leve livet.

Les også: Brannskadde Hanne fikk ny hånd

– På sommeren smører jeg meg veldig mye. Tynn hud gjør det lett å bli solbrent. Jeg sliter med både varme og kulde, og trives best i skyggen. Men vinteren er likevel verst. Jeg må alltid kle godt på meg for ikke å fryse, sier Ida Marie til Se og Hør.

Burn Camp 2015:  Ida Marie Eide Stenersen er fast bestemt på å bruke sin egen historie til noe positivt. Måten hun har taklet brannskadene på gjør henne til et forbilde for mange unge med brannskader.  Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR
Burn Camp 2015: Ida Marie Eide Stenersen er fast bestemt på å bruke sin egen historie til noe positivt. Måten hun har taklet brannskadene på gjør henne til et forbilde for mange unge med brannskader. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR Vis mer

De siste årene har sommerens desiderte høydepunkt vært ferieuken på «Burn Camp» sammen med andre brannskadde barn.

Årets leir for brannskadde barn ble arrangert i Stavern utenfor Larvik, og samlet 26 brannskader til en uke med felles opplevelser.

Bagateller

Når Ida Marie ser seg selv i speilet, vet hun at hun ser annerledes ut.

– Jeg rister på hodet over folk som klager over hår og kviser. For meg er det bagateller som ikke betyr noe som helst for utseendet. En brannskade er noe du må leve med hele livet, og mine skader er veldig synlige, understreker 17-åringen.

Gjorde alt rett

Hun var bare ni år gammel da hun ble sterkt forbrent. Likevel gjorde hun alt riktig da ulykken oppsto.

MOR OG DATTER:  Else Marie Eide Karlsen er stolt av hvor godt Ida taklet ulykken. Se og Hør møtte de to første gang på Burn Camp i 2010. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR
MOR OG DATTER: Else Marie Eide Karlsen er stolt av hvor godt Ida taklet ulykken. Se og Hør møtte de to første gang på Burn Camp i 2010. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR Vis mer

– Jeg hoppet opp i badekaret for å slokke brannen i klærne mine med dusjen. Deretter ringte jeg 110 og fortalte brannvesenet hva som hadde skjedd. Så gikk jeg ut på trappen for å vente på at de skulle komme.

Jeg heter Ida, jeg er ni år, vær forsiktig med meg, var hennes klare budskap til ambulansesjåførene som hentet henne.

Hylskrek

Hun husker at hun hylskrek, og at det var så vondt at det var som om smertene forsvant. Men hun er heldigvis ikke plaget av mareritt i dag.

– Jeg sliter med posttraumatisk stress og angst. Går til psykolog hver uke. For selv om jeg får mye skryt for at jeg er tøff og utadvendt, trenger jeg også hjelp til å takle hverdagen. Jeg blir livredd når jeg ser folk komme for nær bord med tente lys.

40 prosent av kroppen hadde tredjegradsforbrenninger da hun kom til Haukeland sykehus i Bergen. Ida Marie hadde ødelagt huden på overkroppen, på halsen, på deler av armene og store deler av ansikter.

Vil gi andre mot

Vil gi andre mot. Brannskadene er for lengst blitt en del av personligheten, men hun nekter å la den bli hennes identitet.

SOMMERLEIR:  Ida Marie Eide Stenersen og Simen Rye-Kittelsen hadde det hyggelig under årets Burn Camp i Stavern. De er glade for at noen samler brannskadd ungdom fra hele Norge til leir hver sommer. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR
SOMMERLEIR: Ida Marie Eide Stenersen og Simen Rye-Kittelsen hadde det hyggelig under årets Burn Camp i Stavern. De er glade for at noen samler brannskadd ungdom fra hele Norge til leir hver sommer. Foto: TOR LINDSETH/SE OG HØR Vis mer

– Skadene gjør meg sliten, men til høsten er jeg klar for å starte på skolen igjen.

Det er fem år siden Se og Hørs lesere første gang ble kjent med Ida Marie og hennes utrolig sterke historie. Da var hun bare 12 år gammel, men allerede den gang inspirerte pågangsmotet hennes mange i samme situasjon.

– Jeg vet jeg ser annerledes ut på overkroppen enn de fleste andre på min alder, men det skal ikke hindre meg i å gå i bikini. Jeg vil gi andre mot til å være den de er. Ikke bare med ord, men også med handling. Samtidig håper jeg også at min historie får folk til å forstå hvor viktig det er å være forsiktige når de er alene med tenke lys, fastslår Ida Marie Eide Stenersen.

LES OGSÅ: Tvillingene ble kokt levende