England:

I dag skal Archie (12) dø

Høyesterett har besluttet at sykehuset skal koble fra respiratoren som holder 12-åringen i live i dag. En FN-komité har bedt om utsettelse.

I KOMA: Foreldrene til Archie har tatt saken videre til FN etter at de tapte den siste anken 25. juli. Foto: Hollie Dance / NTB
I KOMA: Foreldrene til Archie har tatt saken videre til FN etter at de tapte den siste anken 25. juli. Foto: Hollie Dance / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I skrivende stund venter et britisk foreldrepar i Southend i Essex på utfallet av en bokstavelig talt livsviktig avgjørelse fra regjeringen og fra ledelsen ved Royal London Hospital.

Siden 7. april i år har deres sønn, Archie Battersbee (12), ligget i koma. Legene som har behandlet ham, hevder at gutten er hjernedød, ifølge BBC.

Etter flere ankerunder, besluttet Høyesterett mandag forrige uke å støtte avgjørelsen om å avslutte Archies behandling.

Sykehusledelsen har bestemt at den livsforlengende behandlingen for Archie skal stoppes i dag, mandag 1. august, klokka 14 lokal tid.

Ifølge Sky News er foreldrene informert om at Acrhie vil kobles fra respiratoren, og dermed ikke få tilført oksygen, når behandlingen har stoppet.

Avslag i Strasbourg

Da høyesterettsdommen falt, fikk legene beskjed om å vente i 48 timer.

Den 48 timers forsinkelsen ble lagt til slik at familien skulle ha mulighet til å anke domsslutningen til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i Frankrike, ifølge BBC.

Onsdag forrige uke fikk familien avslag av menneskerettighetsdomstolen for å redde 12-åringens liv, meldte Sky News.

SYK: Mens Shabana Rehman var å se i tvekamp på TV i «Farmen Kjendis» i vinter, var det en helt annen kamp hun måtte stå i på privaten. Nå åpner hun opp om sykdommen som har tatt over livet hennes. Video: Espen Solli/Se og Hør Vis mer

Kjemper for sønnens liv

Foreldrene kjemper fremdeles for å få holde sønnen i live, og har tatt saken til FNs menneskerettighetskommissær hvor en komité skal ta stilling til saken.

Komiteen har bedt Storbritannia om ikke å stoppe behandlingen av Archie mens saken vurderes. Overfor Sky News har den britiske regjeringen bekreftet at de har mottatt beskjeden.

Sky News melder at sykehusledelsen har varslet at det ikke vil være «aktuelt å fortsette med den livsforlengende behandlingen, med mindre det foreligger en rettskjennelse».

Skuffet over sykehusledelsen

Dermed ser det ut til at det siste håpet for familien er at den britiske regjeringen griper inn i saken, slik FN-komiteen ber om.

Det er foreløpig ikke kommet noen kommentar fra den britiske regjeringen i den aktuelle saken.

FORELDRE: Archie sine foreldre, Paul Battersbee og Hollie Dance. Foto: Pa Photos
FORELDRE: Archie sine foreldre, Paul Battersbee og Hollie Dance. Foto: Pa Photos Vis mer

- Som familie er vi veldig skuffet over at sykehusledelsen gjemmer seg bak eufemismer og villeder publikum. Det er vanskelig å se noen annen grunn til oppførselen enn at de vet at det de gjør er ondt og galt, sier foreldrene til Sky News.

- Inntil det er guds vilje, vil jeg ikke akseptere at han skal dø. Jeg har hørt om mirakler der folk har kommet tilbake fra å være hjernedøde, har Hollie Dance uttalt tidligere.

- Pustet på egen hånd

Foreldrenes advokat hevdet i retten i forrige uke at moren hadde sett Archie forsøke å puste på egen hånd, ifølge The Washington Post.

Overfor The Guardian har moren tidligere hevdet at hun på et tidspunkt også følte at Archie klemte hånden hennes.

Hun skal angivelig ha følt at sønnen ikke hadde fått nok tid på seg til å våkne.

- Sykehuset ser ut til å velge hva de vil legge fram for retten. I dag har vi hørt at Archie går ned i vekt. Han la på seg 0,4 kilo i går. Hvordan er det å gå ned i vekt?, sier moren til BBC.

Ifølge The Washington Post mener legene ved The Royal Hospital i London at kroppen til Archie til slutt vil kollapse, selv om de fortsetter behandlingen.

Funnet bevisstløs

Det var Dance som fant sønnen sin bevisstløs hjemme på gulvet.

I rettsdokumentene står det at han ble funnet med ei snor rundt halsen, ifølge The Washington Post.

Moren hevder at sønnen kan ha pådratt seg en hjerneskade etter at han prøvde å gjennomføre en viral utfordring, også kjent som «Blackout Challenge».

SJELDENT: Virsaviya (11), som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

«Blackout Challenge» går ut på at folk holder pusten til de besvimer, ifølge The New York Times.

Siden han ble funnet, har 12-åringen ennå ikke kommet til bevissthet.

LES OGSÅ: Kona i tårer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer