LUKTER SYKDOM: – Jeg er imponert over hva disse to hundene klarte å snuse seg fram til, sier Per Morten Holmen. Han har mye å takke Annie (t.v.) og T-Rex for.  Foto: Tore Skaar/Se og Hør
LUKTER SYKDOM: – Jeg er imponert over hva disse to hundene klarte å snuse seg fram til, sier Per Morten Holmen. Han har mye å takke Annie (t.v.) og T-Rex for. Foto: Tore Skaar/Se og HørVis mer

- Hundene reddet livet mitt

Per Morten (67) fra Lier takker «Annie» og «T-Rex» for han oppdaget kreftsykdommen i tide.

SEOGHØR.NO: Det sies at hunden er menneskets beste venn. I Lier i Buskerud finnes det levende bevis for at hunden også redder menneskeliv.

– Jeg vil si at hundene Annie (3) og T-Rex reddet livet mitt, sier Per Morten Holmen (67).

De to hundene påviste at pensjonisten for andre gang var rammet av en hissig variant av prostatakreft.

I Røyken, nabokommunen til Lier, holder Krefthunder AS til. Firmaet tilbyr hjelp til menn som vil teste seg for prostatakreft. Firmaet drives av ekteparet Siri (52) og Jens Stedje (54).

Hun har over 20 års fartstid fra politiet, og jobbet som etterretningsanalytiker i Kripos før hun startet Krefthunder AS.

Ektemannen Jens jobber som hundefører i politiet i Drammen.

KREATIVE: – Vi føler at vi gjør en samfunnsmessig viktig jobb, sier ekteparet Siri og Jens Stedje – begge med lang fartstid i politiet.  Foto: Tore Skaar/Se og Hør
KREATIVE: – Vi føler at vi gjør en samfunnsmessig viktig jobb, sier ekteparet Siri og Jens Stedje – begge med lang fartstid i politiet. Foto: Tore Skaar/Se og Hør Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Totalt 14 firbeinte fordelt på ni hundeførere er godkjent som krefthunder i stallen til Siri og Jens. De er trent opp til å snuse opp en spesiell lukt som en positiv prøve gir, men det er ikke slik at hundene snuser mannfolkene i skrittet for å avsløre om de har kreft.

– Det er ingen kontakt mellom hundene og pasientene. Hvis du ønsker å finne ut om du har prostatakreft, tisser du på et glass, legger to bomullspads på toppen av glasset og lar dem trekke til seg duftmolekylene i en halvtime.

Deretter legger du dem i en lukket plastmappe og sender dem i posten til oss, sier Siri.


Når Krefthunder AS får prøven, legges den i et lukket boks. Totalt ni bokser settes på rekke og rad. I de andre boksene er det negative prøver fra tidligere tester av andre pasienter.

Hvis den innsendte prøven er positiv, vil hunden markere på boksen, slik hundene Annie og T-Rex gjorde med prøven til Per Morten.

– Vi kjører et søk med tre ulike hunder for å være sikre. Statistikken vår gjennom de tre siste årene viser at hundene treffer i 99,6 prosent av tilfellene. Våre resultater er
medisinsk bekreftet med vevsprøver og/eller PET-skanning, forteller Siri.

LES OGSÅ: Droppet cellegift og ble frisk i Dødehavet

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.