Sterke historier:

Hostet hver dag i fem år

Helt siden 1. klasse har Michael hatt kraftige hosteanfall. Ingen tenkte på å sjekke nakken hans – før én mann tok grep.

SLITEN: Michael fra Lillestrøm følte seg sliten og litt motløs av all hostingen. - Det ble ikke bedre av at ingen fant ut hva som var galt, sier han. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
SLITEN: Michael fra Lillestrøm følte seg sliten og litt motløs av all hostingen. - Det ble ikke bedre av at ingen fant ut hva som var galt, sier han. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer
Publisert

- Jeg hostet tre-fire timer hver dag i fem år. Det godt å endelig slippe det, sier Michael Hagen (11).

Det var rett etter at Lillestrøm-gutten begynte i førsteklasse at plagene begynte.

- Jeg hostet litt om ettermiddagen, men mest om nettene, forteller han. Pappa Erik Hagen (55) og mamma Agnieszka (48) tenkte ikke så mye over det i starten.

- Vi trodde at det var noe som ville forsvinne av seg selv. Michael hadde ikke feber, så vi antok at han neppe hadde en infeksjon i kroppen, sier foreldrene.

Men sønnens hosting bare fortsatte og ble verre og verre.

SJELDENT: Virsaviya (11), som bor i Florida med familien, er født med en sjelden sykdom. Video: @legendari_love / @virsaviya_art_heart / @little_prince_ervin_joseph / @legenDari_Liquid_Love. Reporter: Ingebjørg Iversen Vis mer

Kraftig lyd

- Han kunne hoste tre-fire timer sammenhengende. Det var kraftig tørrhoste, og mønsteret var at det som oftest skjedde når han var liggende. Derfor kom hostekulene mest om nettene, forklarer pappa Erik og setter på en lydfil på mobilen med sammensatte opptak av sønnens hoste nattetid.

Den dokumenterer usedvanlig kraftige hosteanfall som ikke går over etter en stund. Foreldrene søkte tidlig etter hjelp, både i inn- og utland. Eksperter i Polen, hjemlandet til mamma Agnieszka, ble forsøkt uten hell.

FARTET RUNDT: Michael var til utredning både i inn- og utland, som her i Polen der mamma Agnieszka opprinnelig kommer fra. Foto: Privat
FARTET RUNDT: Michael var til utredning både i inn- og utland, som her i Polen der mamma Agnieszka opprinnelig kommer fra. Foto: Privat Vis mer

Diagnose

- Vi trodde det skulle være lett å finne årsaken, men det viste seg å bli en lang ørkenvandring mellom offentlige og private helseinstitusjoner. Vi var hos et titalls eksperter for å få hjelp, sier pappa Erik.

I stedet mente det lokale helsevesenet at Michael hadde Tourettes syndrom.

- Det alvorlige var at han fikk diagnosen uten etter vår vurdering en tilstrekkelig utredning. Merkelappen innebærer i så fall at han har ufrivillige bevegelser eller lyder, men det er ikke tilfelle. I en periode blunket ofte Michael med øynene, men ikke mer enn andre barn på hans alder gjør i en forbigående periode, sier mamma Agnieszka.

Kviet seg

Det var mest nærliggende for Michael å søke hjelp hos leger som er spesialister på øre, nese og hals. Familien trodde at det skulle gi resultater.

- Vi fikk ikke noe klart svar, selv ikke da Michael fikk et kraftig hosteanfall utover det «vanlige», forteller pappa Erik.

AMBULANSE: Abubakar Hussain blir hentet av ambulanse etter et stunt. Vis mer

Michael kviet seg mer og mer for å være sammen med andre. Han følte at han ikke hadde kontroll, selv om det aller meste av hostingen skjedde om nettene.

- Etter at koronapandemien inntraff var det selvsagt krevende for Michael. Heldigvis har han en veldig forståelsesfull lærer, sier foreldrene.

11-åringen var innom flere spesialister og også kiropraktorklinikker. Men det var kun én som klarte å løse gåten. Det skjedde få uker før jul.

- Nå hoster jeg ikke noe mer enn det andre gjør ved forkjølelse, sier han fornøyd.

Ekspert

Michael og foreldrene retter en stor takk til Tom G. Bjargo (73) ved Colosseum Kiropraktorklinikk/Bjargosenteret i Oslo. Han er en av Norges mest profilerte kiropraktorer.

GIKK FORT: - Jeg gjorde et knekk som er like nøyaktig som et mikrokirurgisk inngrep. Da stoppet Michael å hoste, sier kiropraktor Tom Bjargo. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
GIKK FORT: - Jeg gjorde et knekk som er like nøyaktig som et mikrokirurgisk inngrep. Da stoppet Michael å hoste, sier kiropraktor Tom Bjargo. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

- Jeg har vært pasient hos Tom, og fortalte om sønnen min. Da ble det fart i sakene. Allerede etter første time hadde vi fått en sønn som var kvitt plagene sine!

Tom G. Bjargo går ofte under navnet «mirakel-mannen», noe han selv ikke er spesielt komfortabel med.

- Det jeg driver med er ikke noe mirakel. Det handler om høy faglig kompetanse og lang klinisk erfaring, sier han.

Tom er spesialist på spesifikk kiropraktisk leddkorreksjon, såkalt justering.

TAKKNEMLIG: Michael er veldig takknemlig for hjelpen han fikk. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
TAKKNEMLIG: Michael er veldig takknemlig for hjelpen han fikk. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

- Det tar mange år med trening for å få de ulike justeringene så spesifikke som de skal være. Alle er jo forskjellige.

Et stående røntgenbilde av Michael viste eksakt hva som måtte gjøres.

- Nå, etter behandlingen, vil jeg si at nakken hans er i orden, med riktig kurve og god bevegelighet. Dermed er det også slutt på all hostingen. Justeringen i nakken er som et mikrokirurgisk inngrep som krever lang klinisk erfaring, forteller Bjargo.

LØSTE GÅTEN:– Jeg fant punktet i nakken din som påvirker hosterefleksen, sier den anerkjente kiropratoren Tom G. Bjargo til Michael. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
LØSTE GÅTEN:– Jeg fant punktet i nakken din som påvirker hosterefleksen, sier den anerkjente kiropratoren Tom G. Bjargo til Michael. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Ny start

Hele familien er svært glade for at kiropraktoren løste gåten.

- Endelig er gutten vår frisk. Det betyr en ny hverdag for oss alle!

Den gleden deles av Christine Olbjørn (51), overlege ved barne- og ungdomsklinikken på Akershus universitetssykehus. Hun har ikke hatt Michael som pasient, men er kjent med hans historie.

- Det er flott at Michael fikk hjelp til slutt. Jeg har, etter egen erfaring med behandling hos Tom, full tillit til den behandlingen Michael fikk hos akkurat denne kiropraktoren med overlegen kvalitet på behandlingen.

Hun synes det er gledelig at foreldrene ble hørt og fikk hjelp.

- Det er de som kjenner barnet best, sier Olbjørn.

HÅP: Michael er klar for en ny hverdag uten plager. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
HÅP: Michael er klar for en ny hverdag uten plager. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Må lytte

Overlegen mener Michaels historie belyser behovet for å legge mer vekt på funksjonell nevrologi i legeutdannelsen.

Michaels foreldrene håper fremtidige leger er enda flinkere til å lytte og være mer åpne for å tenke bredt. De understreker at det er resultatet av behandlingen som teller.

- Vi ønsker å dele vår historie for å vise at det nytter å stå på. I perioder var vi litt motløse, men likevel tydelige på at vi skulle lykkes. Du kan aldri gi opp ditt eget barn.

NYTT LIV:- Hele familien opplevde at vi fikk en helt «ny» Michael da hostingen forsvant, sier pappa Erik, mamma Agnieszka og søsknene Jenny og Daniel. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
NYTT LIV:- Hele familien opplevde at vi fikk en helt «ny» Michael da hostingen forsvant, sier pappa Erik, mamma Agnieszka og søsknene Jenny og Daniel. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

LES OGSÅ: - Føltes som en ekte begravelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer