SØSKENBARN: Even Kvien (midten)  er egentlig for ung til å delta på Burn Camp, men han fikk dispensasjon siden søskenbarna Stian og Silje Mari skulle med. De tre ble skadet i den samme teltbrannen. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
SØSKENBARN: Even Kvien (midten) er egentlig for ung til å delta på Burn Camp, men han fikk dispensasjon siden søskenbarna Stian og Silje Mari skulle med. De tre ble skadet i den samme teltbrannen. Foto: Svend Aage Madsen/Se og HørVis mer

- Hos oss ser de at de ikke er alene

«Burn camp» er sommerens fristed for brannskadde barn. Nå hedres de med «Wenche Foss' ærespris».

SEOGHØR.NO: «Wenche Foss' ærespris» på 50.000 kroner går i 2013 til «Burn camp». Det ble kjent under Se og Hørs kjendisgalla søndag.

Dette er en frivillig organisasjon hvor brannmenn, sykepleiere og brannskadde i fellesskap lager en ukes uforglemmelig sommerferie for brannskadde barn. På Burn Camp lærer barna å mestre sine skader, samtidig som de møter andre barn med vond erfaring fra ild, varme og branntragedier.

- En av hensiktene er å utfordre ungdommene til å teste grenser, og å få dem til å våge å vise seg i det offentlige rom med sine brannskader, sier Glenn Lauvik.

Fra 21.30 søndag kveld kan du se gallaen hos oss.

Brannkonstabelen fra Bergen har jobbet med Burn Camp i 11 år, og er nå leder for barne og ungdomsleirene. Peter Eggli er leder for norsk forening for brannskadde.

- Denne prisen betyr veldig mye for oss, og for alle som har støttet vårt arbeid gjennom mange år. Barn trenger veldig ofte hjelp til å mestre brannskader, sier han til Se og Hør.

Saken fortsetter under bildet

JUBEL: Brannskadd ungdom fra hele Norge var i sommer samlet på leir i Oslo. Glenn Lauvik fra Bergen Brannvesen er leder for Burn Camp, og stolt av å motta Wenche Foss’ ærespris 2013.  Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
JUBEL: Brannskadd ungdom fra hele Norge var i sommer samlet på leir i Oslo. Glenn Lauvik fra Bergen Brannvesen er leder for Burn Camp, og stolt av å motta Wenche Foss’ ærespris 2013. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør Vis mer

Mestring og styrking av selvfølelsen er stikkord for sommerleirens aktiviteter. Mange har vært overbeskyttet etter ulykken som gjorde dem brannskadde.

- Hos oss ser de at de ikke er alene. Og ikke minst lærer de å takle utfordringer på en positiv måte, sier Glenn.

Et høydepunkt

Burn Camp har gjennom årenes løp vært arrangert forskjellige steder i Norge. I sommer var leiren i Oslo, hvor besøket på hovedbrannstasjonen ble et av mange høydepunkt. Neste sommer blir det samling i Kristiansand.

Norge er det landet i Europa som har flest branner årlig. Statistisk sett skades 700 nordmenn i brann hvert år. 10 % så alvorlig at de må behandles ved brannskadeavdelingen på Haukeland Sykehus i Bergen.

Med tanke på at brannsår aldri vil forsvinne, og at hardt brannskadde vil trenge oppfølging resten av livet, startet Norsk Forening for Brannskadde (NFFB) opp Burn Camp sammen med frivillige på Haukeland sykehus.

- Burn Camp er et tilbud til mennesker som lever med brannskader i Norge, sier Glenn.

GODE VENNER: Burn Camp handler også om å lære brannskadd ungdom å vise seg på offentlige steder igjen, som her i Østfoldbadet. Her løftes Stian Kvien i været av Simon Wingsternes, Dale, Emma Thorsen, Øygarden, Christine Dæhlen, Jaren, Ingrid Beate Ringstad, Førde, Solveig Sofie Meling, Sandnes, Victoria Syrstad, Bergen. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
GODE VENNER: Burn Camp handler også om å lære brannskadd ungdom å vise seg på offentlige steder igjen, som her i Østfoldbadet. Her løftes Stian Kvien i været av Simon Wingsternes, Dale, Emma Thorsen, Øygarden, Christine Dæhlen, Jaren, Ingrid Beate Ringstad, Førde, Solveig Sofie Meling, Sandnes, Victoria Syrstad, Bergen. Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør Vis mer

Barn og voksne

Det arrangeres to leire årlig, med økonomisk støtte fra Fagforbundet og Kiwanis. Barn og ungdom tilbys en uke med opplevelser på sommeren, mens voksne med alvorlige brannskader samles under en langhelg i september. Kriteriet for å delta er at vedkommende har vært gjennom minst en operasjon, og dermed har arr på kroppen for resten av livet.

Foreningens visjon er å hjelpe brannskadde og pårørende, og å fremstå som en seriøs og kompetent organisasjon som vekker positive tanker om håp, mestring og fremtid.

Hva man har vært gjennom og hvordan man takler en brannskade varierer fra person til person. Reaksjonen kan komme umiddelbart, eller etter lang tid.

- Det er viktig å ha noen med felles erfaring å dele tankene med. Vårt langsiktige mål er å gi brannskadde tro på seg selv som mennesker. Mitt håp er at oppmerksomheten rundt denne prisen vil gjøre enda flere oppmerksomme på at vi eksisterer, og hva vi har å tilby, sier Glenn Lauvik.

SE «KJENDISGALLAEN 2013» HER:

 

Se video direkte fra den røde løperen her: