SJOKK OG GLEDE: Helena Marielle Landstrøm-Olsen fikk baby og beskjed om at hun hadde kreft på samme dag.  Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
SJOKK OG GLEDE: Helena Marielle Landstrøm-Olsen fikk baby og beskjed om at hun hadde kreft på samme dag. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Helena fikk kreft og baby samme dag

I dag er 28-åringen fra Nordland overbevist om at graviditeten reddet livet hennes.

SEOGHØR.NO:  Helena Marielle Landstrøm-Olsen (28) fra Røsvik i Nordland gledet seg til å bli mor for tredje gang. Men blødningene hun hadde bekymret både henne og ektemannen Tom-Ivan (31).

- Likevel var vi alt annet enn forberedt da vi dro til sykehuset for en ekstra kontroll tre dager før termin, sier Helena.

Livmorhalskreften ble oppdaget i det man satte i gang fødselen med haste-keisersnitt. 28-åringen hadde tatt vevsprøver før, men disse var kreftfrie.

Sterke følelser

SENSKADER: Kreften er borte, men senskader gjør at  Helena ikke lenger har overskudd til å jobbe som frisør. Men både barna og Tom-Ivan setter pris på å ha henne hjemme. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
SENSKADER: Kreften er borte, men senskader gjør at Helena ikke lenger har overskudd til å jobbe som frisør. Men både barna og Tom-Ivan setter pris på å ha henne hjemme. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Tom-Ivan er glad han var med Helena på undersøkelsen. Keisersnittet gjorde at det var han som fikk holde parets nyfødte datter i armene sine først. Det ble dagen for de helt sterke følelsene.

– Meldingen om at Helena var syk er den verste nyheten jeg noen gang har fått, sier Tom-Ivan.

Både han og Helena innrømmer at det tok tid før de forsto alvoret i situasjonen.
– Jeg husker ingen ting av det som skjedde. Alt er liksom borte i et stort hull, sier Helena.

Et mareritt

Selv om kreftdiagnosen var som et mareritt, valgte Helena og Tom-Ivan å fokusere på det positive i løpet av dagene de var på barselavdelingen.

VONDT Å VENTE: Helena er glad hun valgte å fokusere på det positive med å være mor til Emma. Hun fikk baby og beskjed om at hun hadde kreft - samme dag. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
VONDT Å VENTE: Helena er glad hun valgte å fokusere på det positive med å være mor til Emma. Hun fikk baby og beskjed om at hun hadde kreft - samme dag. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

– Ammingen av mine to eldste barn, Linnea Marie (8) og Michael Erland (5), var alt annet enn vellykket. Denne gang hadde jeg bestemt meg for å gjøre alt riktig. Men allerede etter seks uker fikk jeg klar beskjed om å trappe ned, fordi jeg måtte gjennom både cellegift og stråling, sier Helena.

Snørr og tårer

Helena måtte vente på at livmoren skulle trekke seg sammen før kreften kunne behandles. Derfor tok det åtte uker før hun ble overført til universitetssykehuset i Tromsø.

Hun skulle hatt et enkelt inngrep i livmoren. Men MR-undersøkelsen viste at kreften hadde spredd seg til nærliggende lymfeknuter.

– Det var mye snørr og tårer mens jeg ventet på behandling. I disse ukene gikk opp for meg hvor mye selv enkle ting i livet betyr, sier Helena.
Den lille familien ble boende på sykehuset i syv uker. Helena måtte gjennom både cellegift og stråling.

– Jeg gråt av glede da de fortalte at hun ikke ville miste håret. Helena er frisør, så håret betyr mye for henne, sier Tom-Ivan.

Bryllup

Helena opplevde ikke kreftbehandlingen som smertefull.

– Det verste var likevel at kroppen min i perioder under cellegiftbehandlingen var så giftig at jeg ikke fikk lov til å ha hudkontakt med datteren min. Det føltes litt sårt å være til stede, uten å kunne trøste. Heldigvis søkte hun til Tom-Ivan når hun trengte hjelp for å komme til ro.

BRYLLUP: Barna Emma Elisabeth, Michael Erland og Linnea Marie var i fokus da Tom-Ivan og Helena Marielle Landstrøm-Olsen giftet seg i Saltdal kirke på Rognan 13. september 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
BRYLLUP: Barna Emma Elisabeth, Michael Erland og Linnea Marie var i fokus da Tom-Ivan og Helena Marielle Landstrøm-Olsen giftet seg i Saltdal kirke på Rognan 13. september 2014. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Det hører med til historien at de nybakte foreldrene brukte tiden mellom kreftbehandlingene til å planlegge bryllup. I løpet av ukene i Tromsø fikk de tak i både brudekjole og dress. Alt var klart da de giftet i Saltdal kirke på Rognan den 13. september 2014.

– Jeg var forsikret mot kritisk sykdom. Erstatningen vi fikk gjorde at vi hadde råd til å gifte oss, samtidig som det også var noe vi gjorde med tanke på en usikker fremtid.

Kreften er borte

To år senere er kreften borte, men Helena er sykmeldt på grunn av senskader og utmattelse.

Hun sliter med smerte i nervebanene, og føles ut som leddgikt.

– Jeg takler kreftbehandlingen bedre enn jeg hadde trodd. Regnet jo med å miste hår og bli avmagret. Men det ble snarere tvert imot. Jeg sliter med en kraftig vektøkning i forbindelse med at jeg er kommet i overgangsalderen. Har lagt på meg så mye at jeg for tiden har vondt for å trives i min egen kropp.

Mange tanker

Da hun ble syk fokuserte Helene først og fremst på å bli frisk, og på å nyte de dagene hun hadde igjen.

– Det viktigste for meg var å overleve, sier hun.

I ettertid har Helena forstått at sykdommen trolig hadde kommet langt allerede under hennes andre svangerskap.

– Hadde kreften blitt oppdaget da, ville jeg trolig aldri fått Emma. Derfor priser jeg meg lykkelig over at jeg ble gravid igjen. Det reddet livet mitt. Samtidig er der rart å tenke på at jeg i en alder av 28 år aldri kan bli mor igjen.

LES OGSÅ: Kreftsyke Inger Lise ble overrasket av Plumbo