Havnet i rullestol med usynlig sykdom

Medisinene som skulle gjøre Camilla frisk gjorde henne enda sykere. Selv den minste berøring gir timer med smerter.

USYNLIG SYKDOM: Camilla Kjærnet fra Jessheim får smerter når noen tar på henne, og hun er overfølsom for klær som berører huden - derfor trives hun best i shorts. Hadde det ikke vært for rullestolen, ville hun hadde en usynlig sykdom. Foto: FOTO: ESPEN SOLLI/SE OG HØR
USYNLIG SYKDOM: Camilla Kjærnet fra Jessheim får smerter når noen tar på henne, og hun er overfølsom for klær som berører huden - derfor trives hun best i shorts. Hadde det ikke vært for rullestolen, ville hun hadde en usynlig sykdom. Foto: FOTO: ESPEN SOLLI/SE OG HØR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Camilla Kjærnet (18) fra Jessheim i Akershus drømte om å bli danser, og hun danset «Glow» sammen med gutta i Madcon under finalen i Melodi Grand Prix.

Nå sitter hun i rullestol, uten krefter til å stå på egne bein.

USYNLIG SYKDOM: Camilla Kjærnet fra Jessheim får smerter når noen tar på henne, og hun er overfølsom for klær som berører huden - derfor trives hun best i shorts. Hadde det ikke vært for rullestolen, ville hun hadde en usynlig sykdom. Foto: FOTO: ESPEN SOLLI/SE OG HØR
USYNLIG SYKDOM: Camilla Kjærnet fra Jessheim får smerter når noen tar på henne, og hun er overfølsom for klær som berører huden - derfor trives hun best i shorts. Hadde det ikke vært for rullestolen, ville hun hadde en usynlig sykdom. Foto: FOTO: ESPEN SOLLI/SE OG HØR Vis mer

Camilla lider av tarmsykdommen Morbus Chrohn, som har gitt henne hissige innvendige betennelser.

– Jeg gråter hver dag, ofte flere ganger om dagen. Etter tre år med konstante smerter begynner jeg å bli vant.

Men når smerteanfallene kommer, klarer hun ikke lenger å skjule hvor vondt hun har det.

- Alt jeg drømmer om, er den dagen jeg blir frisk igjen, forteller Camilla.

Rammet brått

Sykdommen rammet plutselig en kveld hun var alene hjemme. Smertene i magen i magen ble så voldsomme at hun kastet opp hvert 10. minutt.

Etter mange og lange utredninger fikk mamma Anette (43) kranglet seg til at datteren fikk en innvendig undersøkelse av tarmene ved hjelp av koloskopi.

Det første som ble oppdaget var en cyste på hele fem centimeter.

Men Camillas smerter forsvant ikke selv om cysten sprakk.

Hennes problemer var langt mer omfattende – og kompliserte. TV bildene fra tarmene viste at alt var betent.

Sondemat

Camilla ble lenge sondematet gjennom en slange i nesen, slik at maten havnet direkte i magesekken hennes.

TØFF HVERDAG: Camilla ble syk av medisinene som skulle gjøre henne frisk, og hun har tilbragt måneder på sykehus med sondemat og surstoff.
TØFF HVERDAG: Camilla ble syk av medisinene som skulle gjøre henne frisk, og hun har tilbragt måneder på sykehus med sondemat og surstoff. Vis mer

Chrons sykdom behandles på ulikt vis. Etter ett år uten tegn til bedring ble Camilla satt på sterkere medisiner – med enda sterkere bivirkninger.

Les også: Martine mistet halve hodet i skateboard-ulykke

Den ene behandlingen fikk armen hennes til å dovne bort. Hun klarte ikke lenger å holde i noen ting.

Ville dø

Magen hennes ble riktignok bedre, men kroppen ble elendig. I tillegg til lammelsene fikk hun også voldsomme hodesmerter.

Det er bare 11 andre personer i hele verden som opplever denne uvanlige bivirkningen.

– Jeg glemmer aldri det natten Camilla skrek i smerte: «Jeg vil dø, jeg vil dø!» Vi skjønte at hun måtte på sykehus så fort som mulig, forteller moren Anette.

KJENDISMØTE: Margrethe Røed fra Barne-TV besøkte Camilla på sykehuset.
KJENDISMØTE: Margrethe Røed fra Barne-TV besøkte Camilla på sykehuset. Vis mer


Det er tre år siden Camilla fikk diagnosen. Så utviklet hun også tynnfibernevropati, som betyr at nervene ikke lenger sender vanlige sanseopplevelser fra beina.

Nå behandles hun med lavdose cellegift.

Sykdommen er usynlig, men Camilla beskriver følelsen som å være kraftig solbrent.

– Jeg tåler ikke å ha på meg klær, eller at folk berører meg. Derfor trives jeg best i shorts, sier Camilla.

Mye i sengen

Vennene er flinke til å komme på besøk, men hun orker ikke engang tanken på at noen skal løfte henne.

DRØMMEMØTE: Camilla og venninnen Frida Bø Myhre satte pris på å møte Tina og Bettina, alias Odd-Magnus Williamson og Henrik Thodesen.
DRØMMEMØTE: Camilla og venninnen Frida Bø Myhre satte pris på å møte Tina og Bettina, alias Odd-Magnus Williamson og Henrik Thodesen. Vis mer

Derfor tilbringer hun mye tid i sengen sin, og hun følger med på TV-serier
hver eneste dag.

– «House» er best, der lærer jeg hele tiden nytt om mystiske sykdommer, sier Camilla.

Det er to år siden hun havnet i rullestol. 18-åringen er likevel fast bestemt på at rullestolen så snart som mulig skal byttes ut med krykker.

- Nå trener jeg hardt med fysioterapeut to-tre ganger i uken. Det store målet er å gå til sommeren.

Camilla håper at kroppen er enig, og at hun blir frisk nok til å komme russetiden til våren.

SNART RUSS: Camilla elsker å fotografere. Hun går på linje for medie- og kommunikasjon og gleder seg til å bli russ til våren. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
SNART RUSS: Camilla elsker å fotografere. Hun går på linje for medie- og kommunikasjon og gleder seg til å bli russ til våren. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

- Jeg har bestilt alt av russeutstyr. Gleder meg til å bli russ, selv om helsen gjør at jeg deler opp det siste skoleåret. Fullfører fagene på medie- og kommunikasjon, samtidig som jeg har noen få fag som jeg må gjøre ferdig neste skoleår for å få studiekompetanse.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer