Døvblinde Regine er den eneste i Norge med en spesiell diagnose

- Hater å høre at det er synd på meg

Helseutfordringene stopper ikke denne jenta. Nå studerer hun juss på tredje året, og lever akkurat det aktive livet hun elsker.

STAKK AV: Regine Elvevold (23) sitter i rullestol, og fikk en uhyggelig opplevelse da hun hadde avtalt en Tinder-date. Video: Svend Aage Madsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regine Elvevold (23) fra Tromsø er en unik ung kvinne. Hun har dårlig funksjonsevne i beina, svakt syn og svekket hørsel. På ungdomsskolen ble hun registrert som døvblind.

- De mente det var medfødt cerebral parese som gjorde at jeg trengte rullestol og stadig mere hjelp, sier Regine til Se og Hør.

Eneste i Norge

Men forklaringen på hennes stadig større helseutfordringer viste seg å være noe helt annet.

Først som 17-åring fikk Regine riktig diagnose. For selv om det finnes rundt hundre ulike mitokondrie-sykdommer, er hun den eneste i Norge med akkurat sin variant av denne genfeilen.

– Mysteriet ble løst. Diagnosen jeg fikk, gjorde det lettere for helsevesenet å forstå at jeg hadde behov for hjelp, samtidig som det også innebar en stor usikkerhet om hva som kom til å bli verre med årene. Enkelt forklart er det som om sykdommen min gjør at kroppens muskler får stadig mindre energi til å gjøre det jeg vil at de skal gjøre.

Svekket hørsel førte til at Regine i niende klasse fikk operert inn et såkalt cochlea-implantat som ga henne hørselen tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.