<strong>MAMMAS
HELT:</strong> Kreftsyke
Martin er født med
Downs syndrom, og
ble seernes yndling i
TV-serien «Søsken».
Mamma Monica
Hennum Steen hadde
håpet at de skulle få
en kreftfri sommer - men slik ble det
dessverre ikke. Foto: Svend Aage Madsen
MAMMAS HELT: Kreftsyke Martin er født med Downs syndrom, og ble seernes yndling i TV-serien «Søsken». Mamma Monica Hennum Steen hadde håpet at de skulle få en kreftfri sommer - men slik ble det dessverre ikke. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

Martin (13) fra TV-serien «Søsken»:

Har fått kreft for fjerde gang

Han fikk kreft første gang i 2015. Nå er tøffingen fra TV-serien «Søsken» syk igjen.

Publisert

Martin Steen (13) fra Drammen har kjempet mot kreften i nesten fire år. Han har Akutt Lymfatisk Leukemi, og til nå har han vært gjennom to tøffe runder med cellegift og en runde med genmanipulert medisin.

Den siste behandlingen gjorde kroppen kreftfri på under en måned. Men kreft er en lumsk sykdom. For det tok ikke lang tid fra foreldrene Monica Hennum Steen (52) og ektemannen Håkon Steen (47) kjente på lykkefølelsen av å ha en ferdigbehandlet sønn etter vinterens kamp, før blodprøvene igjen ble illevarslende.

- De sa at det ikke hastet. Likevel ba vi dem om å ta benmargsprøver med det samme. De avslørte at kreften hadde kommet tilbake. Martin har fått kreft for fjerde gang, sier Monica.

MAMMAS HELT: Kreftsyke Martin er født med Downs syndrom, og ble seernes yndling i TV-serien «Søsken». Mamma Monica Hennum Steen hadde håpet at de skulle få en kreftfri sommer - men slik ble det dessverre ikke. Video: Svend Aage Madsen / Emilie Rydning. Vis mer

Først i Europa

Sist Martin ble behandlet, fikk han en såkalt CAR T-behandling - som handler om at kroppens eget immunforsvar blir genmanipulert til å drepe kreftcellene.

Rikshospitalet gjennomfører for tiden et Europastudium på denne medisinen, og Martin var det første barnet i Europa med Downs som fikk prøve denne avanserte og kostbare behandlingen.

- Vi ble informert om at det var en risiko for at behandlingen ikke ville virke, eller at kreftcellene kunne dukke opp i en annen form, sier mamma.

<strong>AVANSERT
BEHANDLING:</strong>
Martin har så langt
vært behandlet tre
ganger for kreft, den
tredje gangen ved
hjelp av en kostbar og
avansert ny metode. Foto: Privat
AVANSERT BEHANDLING: Martin har så langt vært behandlet tre ganger for kreft, den tredje gangen ved hjelp av en kostbar og avansert ny metode. Foto: Privat Vis mer

TV-kjendis

Hun og Håkon reagerte med sjokk da de i månedsskiftet mai/juni fikk beskjed om at Martin måtte starte på sin fjerde runde med behandling. Det var jo ikke slik de hadde sett for seg sommeren.

- Det føltes vondere enn noen gang. Mest fordi vi visste hvor mye Martin hadde gledet seg til en sommer uten kreft, hvor han bare skulle kose seg og samle krefter, sier mamma.

Gjennom TV2-serien «Søsken» ble hele Norge godt kjent med Martin og hans fantastiske storebror Markus (16). Serien vant Gullruten for beste dokumentarserie i mai i år.

Pasient igjen

Martin er født med Downs syndrom, og har neppe full forståelse for hvilke prøvelser han nok en gang må gjennom. Men han skjønner at han igjen er pasient på Rikshospitalet, hvor det er lett tilgang på smakfulle kioskvarer. Som pølser.

Vi møter familien her på sykehuset, og Martin har fått låne mammas kort.

- Det virket, sier han storfornøyd, og gir mamma kortet tilbake. Han har ingen forståelse for at brus og kioskvarer koster penger.

- Selvsagt er han lei seg når han har det vondt, men han har aldri vært redd slik som oss. Han har ingen oppfattelse av hvor syk han har vært, eller om at sykdommen kan få et utfall ingen ønsker, sier pappa Håkon og løfter sønnen opp på skuldrene.

<strong>FULL FART:</strong>
Martin liker å bruke
sparkesykkelen når
han ferdes på rundt
Rikshospitalet. Foto: Svend Aage Madsen
FULL FART: Martin liker å bruke sparkesykkelen når han ferdes på rundt Rikshospitalet. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

- Jeg blir sliten av å gå, forklarer Martin, som ikke har andre bekymringer rundt sin egen sykdom enn at det er kjedelig å måtte gjøre noe annet enn å spille dataspill og fiske småkrabber.

Tøff sommer

I sommer skal han pendle mellom hjemmet i Drammen og sykehuset i Oslo for å få immunterapi. Planen er at dette skal drepe de nye kreftcellene som har dukket opp.

- Vi er opptatt av å få så mange gode opplevelser som mulig. Fremtiden er uviss. Beinmargstransplantasjon er hans siste sjanse. Men de har allerede funnet mulige donorer, så vi har et håp om å at han vil være i stand til en stamcelletransplantasjon i september, sier Monica.

<strong>TV-FEST:</strong> Martin var syk da TV-serien «Søsken» hadde premiere. Likevel var han svært
fornøyd da han samlet familien for å se seg selv på TV. Fra venstre sitter Haakon, Monica,
Martin, storesøster Susanne og storebror Markus. Foto: Tor Lindseth
TV-FEST: Martin var syk da TV-serien «Søsken» hadde premiere. Likevel var han svært fornøyd da han samlet familien for å se seg selv på TV. Fra venstre sitter Haakon, Monica, Martin, storesøster Susanne og storebror Markus. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Hun er engasjert styremedlem i Barnekreftforeningen, som er opptatt av å gjøre livet lettere for kreftsyke barn og deres nærmeste. En av Barnekreftforeningens nyeste og viktigste støttespillere er sykkelentusiastene i Team Rynkeby - God Morgon Norway.

De overrakte nylig en sjekk på 7,4 millioner kroner til Barnekreftforeningen.

Autografjeger

En ekstra engasjert syklist er Ole Andreas Pettersen (48), kamerat av Martins pappa Haakon. Haakon ble både glad og positivt overrasket da Ole Andreas spurte om han kunne sykle til Paris for å samle inn penger i Martins navn.

- Den 130 mil lange sykkelturen starter straks. Fredag setter vi kurs mot Paris, sier Ole Andreas. Han er en av 200 mosjonister på de seks norske lokallagene i Team Rynkeby.

<strong>SAMLER INN
PENGER:</strong> Martins
foreldre Haakon og
Monica er glade for at
Ole Andreas Pettersen og
de 200 andre deltagerne
på Team Rynkeby sykler
til Paris for å samle inn
penger til Barnekreftforeningen.
Etterpå skal
Martin få sykkeltrøyen
full av autografer. Foto: Svend Aage Madsen
SAMLER INN PENGER: Martins foreldre Haakon og Monica er glade for at Ole Andreas Pettersen og de 200 andre deltagerne på Team Rynkeby sykler til Paris for å samle inn penger til Barnekreftforeningen. Etterpå skal Martin få sykkeltrøyen full av autografer. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer

- Jeg vil sykle for Martin, og gjøre mitt for at det samles inn enda mer penger til forskning på barnekreft enn i fjor, sier Ole Andreas.

Martin er ikke vond å be når han får skrive navnet sitt på den gule sykkelen som gir teamet et særpreg. Gutten skriver med tusj, både på sykkelen og på sykkeldrakten som Ole Andreas har planer om å fylle med autografer før Martin får den tilbake.

- God tur, sier 13-åringen.

LES OGSÅ: Harald Rønneberg klar for «Skal vi danse»

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer