- Gutten min veide bare 510 gram

Da legen endelig skjønte alvoret, sto det om livet til både Stina og hennes ufødte barn.

LITEN TØFFING: Lille Valdemar er veldig glad i orgelet som mamma har kjøpt til ham. Foto: All Over
LITEN TØFFING: Lille Valdemar er veldig glad i orgelet som mamma har kjøpt til ham. Foto: All Over Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Legen trodde at Stina bare hadde for mye magesyre. Det holdt på å koste både henne og hennes ufødte barn livet.

De sterke smertene viste seg nemlig å være en alvorlig svangerskapsforgiftning, med komplikasjoner. Derfor ble lille Valdemar født 15 uker for tidlig, 30 centimeter lang og 510 gram tung.

 

Sterke smerter

- Jeg hadde en fin graviditet helt til uke 23. Da begynte jeg å bli kvalm, og klarte ikke holde på maten. Jeg fikk også sterke smerter i magen. Jeg ringte til legevakten, som mente at jeg bare hadde for mye magesyre og at jeg skulle ta piller for det, forteller 22 år gamle Stina.

Hele den neste uken tok Stina en Panodil i timen, for å holde ut. Piller mot magesyre hjalp ikke.

Hun hadde sterke smerter hele tiden, og reiste etter hvert på legevakten. Legen kastet et blikk på henne, og sa at hun skulle fortsette med magesyretablettene.

Men så la moren hennes merke til at hun begynte å bli gul i huden. Etter nok en uke tok hun datteren med til sykehus, og ba en lege undersøke henne. Da ble det fortgang i sakene.

- "Stina, du er alvorlig syk og må legges inn på Rigshospitalet med en gang", fortalte legen meg. Og så ble jeg kjørt i ambulanse med blålys, og fikk en sprøyte i låret som skulle bidra til å modne lungene på mitt ufødte barn, forteller Stina nå.

Hun lå i ambulansen og skjønte ingen ting. Visst hadde hun vondt, men hun var da vel ikke så syk?

 

Forsto det ikke

Men det var hun. Det er faktisk et mirakel at hun og gutten hennes lever i dag. Stina hadde en alvorlig svangerskapsforgiftning, med HELLP-syndrom som tilleggskomplikasjon. Det innebærer at de røde blodlegemene blir ødelagt, og organene kan få varig skade. Hvis Stina og babyen skulle ha sjans om å overleve, måtte det keisersnitt til - med en gang.

- Jeg forsto det slettes ikke. Det føltes jo ikke som at jeg skulle dø? Og jeg var ikke klar for fødsel - det var da nesten fire måneder for tidlig, forteller Stina.

Men keisersnitt ble det, og den lille gutten ble lagt på prematuravdelingen mens Stina lå igjen på fødeavdelingen. Hun var svært syk. HELLP-syndromet hadde skadet leveren hennes, tallet på blodplater var ekstremt lavt og det var blodprosenten hennes også. Stinas mamma løp i skytteltrafikk mellom barnebarnet sitt og datteren sin.

SÅ LITEN VAR HAN: Valdemar kom nesten fire måneder for tidlig. Så liten var hånden hans. Foto: All Over
SÅ LITEN VAR HAN: Valdemar kom nesten fire måneder for tidlig. Så liten var hånden hans. Foto: All Over Vis mer

Glemte å puste

- Da jeg kom til meg selv etter fødselen, var jeg nesten redd for å se den lille gutten min. Han skulle ikke være her allerede! Men det var ham, og da jeg endelig så ham visste jeg var min - og at han var den vakreste gutten jeg hadde sett. Nå skulle vi bare være sammen, forteller Stina.

De fire neste månedene ble tøffe. I fem uker måtte gutten som fikk navnet Valdemar Hannibal ligge i respirator, fordi han titt og ofte glemte å puste.

Han ble operert fire ganger i løpet av disse månedene. Og så fikk han endelig komme hjem.

ØNSKEBARN: Valdemar er blitt 20 måneder, og henger litt etter i utviklingen - men det tar moren helt med ro. Han lever! Foto: All Over
ØNSKEBARN: Valdemar er blitt 20 måneder, og henger litt etter i utviklingen - men det tar moren helt med ro. Han lever! Foto: All Over Vis mer

Engstelig

Stina var engstelig over å ta den bittelille babyen med seg hjem. Men det gikk helt fint. Han er nå blitt 20 måneder gammel, og en blid og aktiv krabat. Fremdeles ligger han litt bakpå i utviklingen, men det bekymrer ikke den unge moren.

- På sykehuset sier de at det går fint med Valdemar. Han utvikler seg bare i sitt eget tempo, og det skal ikke andre blande seg i, sier Stina.

Nå har Valdemar begynt i barnehage, mens Stina har tatt opp igjen sin utdannelse på handelsskolen. Og de er godt fornøyd med å være bare de to.

- Jeg vil selvfølgelig gjerne gi Valdemar en far og noen søsken, men det skal være en mann vi kan stole på. En mann og en far som er der når man har bruk for ham. Inntil han dukker opp, tar vi det helt rolig, sier Stina.

 

Les også: Kreftsyke Selma (3) har startet panteaksjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer