Katie gleder seg over hver dag med Joey (3)

- Gutten min har demens

En ny genterapi kunne reddet Joey - hvis han hadde fått diagnose i tide.

SJARMØR: Joey viste ingen tegn til å være rammet av den alvorlige sykdommen det første halvannet året. Her er han i mammas armer etter at de fikk diagnosen. Foto:
SJARMØR: Joey viste ingen tegn til å være rammet av den alvorlige sykdommen det første halvannet året. Her er han i mammas armer etter at de fikk diagnosen. Foto: Vis mer
Publisert

Det høres like utrolig ut som det er grusomt: Lille Joey (3) har demens. Han var helt frisk og fin da han ble født, og som de fleste andre smårollinger lærte han seg å både gå og skravle.

Men nå er alt glemt - og det er lite sannsynlig at Joey vil leve til han fyller syv år. Mamma Katie Walton (35) forteller at alt var helt normalt til gutten var 16 måneder gammel.

- Han var rask til å krabbe og å reise seg opp. Alle andre milepæler i utviklingen nådde han når han skulle, som å si sine første ord. Men da han plutselig sluttet å gjøre fremgang, kontaktet jeg helsesøsteren, forteller hun.

NULL PROBLEM: Joey lærte seg å stå selv akkurat når han skulle. Foto:
NULL PROBLEM: Joey lærte seg å stå selv akkurat når han skulle. Foto: Vis mer

Bekymret

Den bekymrede moren fikk beskjed om å vente til han var 18 måneder, og komme tilbake da hvis det fremdeles var et problem.

- I løpet av de månedene begynte beina hans å bøye seg, og føttene vred seg utover, forteller Katie.

Gutten ble henvist til fysioterapeut, men innen de kom dit, hadde han mistet evnen til å sitte. Da skjønte alle at noe var alvorlig galt.

STORT SMIL: Den siste tiden har Joey mistet språket – men øyekontakt kan også uttrykke mye. Foto:
STORT SMIL: Den siste tiden har Joey mistet språket – men øyekontakt kan også uttrykke mye. Foto: Vis mer

Etter en omfattende testing, fikk Joey en diagnose da han var to år og fire måneder. Det viste seg at gutten fra West Yorks i Storbritannia har metakromatisk leukodystrofi, en genetisk stoffskiftesykdom som gradvis ødelegger nervene i hjernen.

Sykdommen finnes i tre varianter, og Joey har det som kalles den sen-infantile form, som normalt er dødelig etter et par år.

- Vi var helt knust da vi fikk diagnosen. Vi hadde aldri hørt om tilstanden før, og vi skjønte plutselig at vi har en begrenset tid sammen med ham, forteller Katie.

LYMFØDEM: Mahogany lider av sykdommen Lymfødem, noe som har gjort datinglivet vanskelig. Video: Truly via Youtube / Rød Løper. Vis mer

Raskt nedover

Hun har fullt fokus på å gi ham så mange opplevelser som mulig mens han fremdeles kan ta dem inn.

- Det siste året har det gått alvorlig nedover med ham. Han har en sjelden form for demens, og har mistet evnen til å gjøre alle tingene han kunne. Han kan ikke snakke mer, og han kan ikke sitte mer, sier Katie fortvilet.

SAMLER OPPLEVELSER: Katie passer på å være aktiv med Joey, i håp om at han skal huske de mange opplevelsene de har sammen. Foto:
SAMLER OPPLEVELSER: Katie passer på å være aktiv med Joey, i håp om at han skal huske de mange opplevelsene de har sammen. Foto: Vis mer

- Vi må bare sette pris på den tiden vi har igjen med ham! Kan hjelpe andre.

Nå jobber Katie for at alle nyfødte babyer skal undersøkes for tilstanden. Det finnes nemlig en genterapi som kan redde liv – dersom den blir satt i gang før symptomene oppstår.

- Det er for sent for å redde Joey. Men hvis vi kan hindre andre familier fra å gå gjennom denne smerten, er det verdt det, sier Katie.

VOKSER: Australske Pamelia har en sykdom som gjør at brystene hennes vokser uten stans. Reporter: Christian Fjermeros / Video: Lege Cindy Dahl / Video: @misspamme Vis mer

LES OGSÅ: - Frykter døden om jeg spiser kjøtt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer