Gledesprisen 2022:

- Gutten min er tøffere enn de fleste

Han er født med et sjeldent syndrom. Nå har han overlevd en enda sjeldnere form for kreft.

ET MINNE: Mette har tatt vare på den spesielle ansiktsmasken Aleksander brukte da han fikk proton-stråling i Tyskland. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
ET MINNE: Mette har tatt vare på den spesielle ansiktsmasken Aleksander brukte da han fikk proton-stråling i Tyskland. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer
Publisert

Aleksander Homme Øverby (9) fra Kvinesdal er lykkelig uvitende om hvor små marginene var når han i dag leker på stuegulvet sammen med søsknene Sebastian (12) og Sofie (6).

- Kreften som vokste i hodet hans ble oppdaget ved en tilfeldighet, fordi han tok en MR-undersøkelse med tanke på at han kunne ha epilepsi, forteller mamma Mette Homme (45) takknemlig.

Aleksander kom til verden ved akutt keisersnitt. Mor beskriver ham som en nydelig gutt som trengte mye nærhet, samtidig som han var slapp i kroppen. 13 måneder gammel ble han ble gentestet.

- Jeg klamret meg lenge til håpet om at han bare var litt sen i utviklingen. Beskjeden om at han hadde et sjeldent syndrom kom som et sjokk. Jeg fikk følelsen av at hele min verden raste sammen, sier ­firebarnsmoren.

Autistiske trekk

Testen avslørte at han er født med det sjeldne syndromet Phelan-McDermid, som fører til alt fra moderat til alvorlig utviklingshemning.

Atferden til barna blir ofte beskrevet som autistisk – med håndvifting, aktiv unngåelse av øyekontakt og avvising av sosial kontakt. Noen reagerer negativt på berøring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer