NYTT LIV: Line Fjeld (41) fra Finnsnes i Troms fikk den sjeldne sykdommen LAM mens hun gikk gravid - og måtte transplantere begge lungen. 7 år etter transplantasjonen lever hun et godt liv med familien.  Hun giftet seg med kjæresten Mads Hanssen (42), de  er foreldre til Sofie (12) og Kristian (16).  Foto: Svend Aage Madsen/Se og Hør
NYTT LIV: Line Fjeld (41) fra Finnsnes i Troms fikk den sjeldne sykdommen LAM mens hun gikk gravid - og måtte transplantere begge lungen. 7 år etter transplantasjonen lever hun et godt liv med familien. Hun giftet seg med kjæresten Mads Hanssen (42), de er foreldre til Sofie (12) og Kristian (16). Foto: Svend Aage Madsen/Se og HørVis mer

Gravide Line ble dødssyk - fikk barn og nye lunger

Line gledet seg til å bli mor igjen, men en mystisk sykdom gjorde henne avhengig av rullestol og oksygen. Nye lunger var hennes eneste håp om å overleve.

SEOGHØR.NO: To unger, to lunger – og en ektemann! Ved første øyekast er det ikke mulig å se at det bare er noen få år siden Line Fjeld (41) fra Finnsnes i Troms var så syk at hun måtte ha nye lunger for å overleve.

Hun bærer sitt arr på brystet med stolthet, slik andre pynter seg med et smykke. Det er det synlige tegnet på at tobarnsmoren fikk livet i gave.

DØDSSYK: Line fikk den sjeldne sykdommen LAM mens hun gikk gravid. RASTE NERASnnPå det verste veide hun bare 42 kilo.   Foto: PRIVAT
DØDSSYK: Line fikk den sjeldne sykdommen LAM mens hun gikk gravid. RASTE NERASnnPå det verste veide hun bare 42 kilo. Foto: PRIVAT Vis mer

– Den dagen jeg fikk nye lunger vil alltid være en merkedag for meg. En gledens dag, for meg og mine. Men jeg tenker også på dem som har dette som en sorgens dag. Derfor vil jeg at de skal vite at jeg er takknemlig for at de sa ja til organdonasjon, slik at jeg fikk nye lunger og livet i gave, sier hun til Se og Hør.

Sjelden sykdom

Lines historie er spesiell. Hun gikk nemlig gravid med datteren Sofie (12) da hun fikk den svært sjeldne sykdommen Lymfangioleiomyomatose (LAM).

Sykdommen kan ha startet allerede da hun fikk sitt første barn, Kristian (16). Men under svangerskapet med Sofie ble et mareritt.

– Jeg, som var til å leve et aktivt liv, måtte plutselig ta alt med ro

Line opplevde sykdommen som om lungene hennes ble ”spist opp” innvendig. I tillegg fikk hun store lymfecyster som vokste ut ifra nyrene.

– Cystene var store, men heldigvis er de godartede. Den ene de opererte ut var faktisk på størrelse med en appelsin!

Venteliste

Helsetilstanden til Line ble raskt dårlig. Hun minnes med vemod hvordan hun ble sittende alene igjen hjemme med rullestol og oksygenflaske mens samboer Mads Hanssen (42) dro av sted for å sykle eller gå på ski med parets to barn.

Allerede i 2004 var Line så syk at lungetransplantasjon var siste utvei for å kunne leve videre. På det minste veide hun bare 42 kilo. Da hun ble satt på venteliste for nye organer var vekten oppe i 50 kilo, og hun ble anbefalt å gå opp ytterligere noen kilo i vekt før selve transplantasjonen. 

– Da klarte jeg ikke engang å gå opp trappen til soverommet vårt i annen etasje. Mads måtte bære meg.

TOPPEN AV LYKKE: Line har alltid vært glad i naturen. Etter transplantasjonen var en topptur i nabolaget hennes første store mål. Foto: Privat
TOPPEN AV LYKKE: Line har alltid vært glad i naturen. Etter transplantasjonen var en topptur i nabolaget hennes første store mål. Foto: Privat Vis mer

I to år ventet Line på lungene som skulle gi henne livet tilbake. Likevel følte hun seg alt annet enn klar den dagen for syv år siden da de ringte fra Rikshospitalet med beskjed om at hun måtte komme til Oslo så fort som mulig.

– Jeg følte jeg hadde god tid. Men det ble transport med ambulanse til Bardufoss, ambulansefly til Oslo, og transport med blålys helt fram til sykehuset. Her ble jeg klargjort med det samme.

Jubel i stua

Mads holdt henne med selskap. ”Vi ses”, var alt da sa til hverandre da Line ble trillet inn på operasjonsrommet.

Finnsnes-kvinnen var sterk i troen, overbevist om at alt ville gå bra. Under fire timer senere var de ødelagte lungene hennes byttet ut med noen friske. Line var på beina igjen etter bare noen dager. To dager etter transplantasjonen tok hun sine første skritt.

 – Det var fantastisk å gå, uten å miste pusten. Men jeg fikk ikke lov til å reise hjem til barna mine før etter en måned.

UTROLIG HISTORIE: Line har fått mange hyggelige tilbakemeldinger etter at Se og Hør fortalte hennes oppsiktsvekkende historie for noen uker siden. Foto: Faksimile Se og Hør
UTROLIG HISTORIE: Line har fått mange hyggelige tilbakemeldinger etter at Se og Hør fortalte hennes oppsiktsvekkende historie for noen uker siden. Foto: Faksimile Se og Hør Vis mer

Hun vet hun har vært utrolig heldig, for hun har ikke harr noen problemer med de nye lungene i ettertid.

ROMANTIKK: Det er to år siden Mads og Line inviterte slekt og venner til et romantisk bryllup i havgapet. Foto: Monica Gjendem
ROMANTIKK: Det er to år siden Mads og Line inviterte slekt og venner til et romantisk bryllup i havgapet. Foto: Monica Gjendem Vis mer

– Og jeg skal love for at det var jubel i stua da ungene fikk se at jeg klarte å gå opp trappen igjen, sier Line. – Jeg måtte gjenta turen gang på gang.

Mads sto som en klippe ved kjærestens side da hun var syk, men kort tid etter transplantasjonen ble de enige om å gå hver til sitt.

– Det var hardt, og absolutt ikke slik jeg ville ha det. Jeg drømte jo om at vi skulle få et fantastisk familieliv, bare jeg ble frisk, sier Line, og ser bort på mannen hun giftet seg med 16. juli 2011.

Begge er enige om at pusterommet i forholdet gjorde dem godt.

– Vi brukte tiden til å finne tilbake til oss selv – og til hverandre, sier Mads.

De var aldri direkte uvenner, og feiret både jul og andre merkedager sammen.
Barna er storfornøyde med at mor og far ble gift.

– Jeg trodde hele tiden at det skulle ordne seg, sier Kristian fornøyd.

– I de årene jeg var syk hadde jeg mer enn nok med å prøve å være sterk. Jeg bygde opp en slags mur mot omverdenen der det ikke var plass til å snakke om verken følelser eller problemer. Men etter at vi bestemte oss for å bli sammen igjen, har det hele utviklet seg til en kjempeforelskelse, sier Line lykkelig.

Hun er i dag med i frivilligarbeidet for Stiftelsen Organdonasjon , og hun forteller sin gripende historie om livet etter transplantasjonen for å få flest mulig til å ta stilling til organdonasjon. 26. oktober er det Donasjonsdagen 2013.