SAMME MANN: Petter veide 187 kilo da han ble fotografert på sitt største i 2009. I 2014 er han en veltrent 24-åring. Foto: CURT HJERTSTEDT/PRIVAT/SE OG HØR
SAMME MANN: Petter veide 187 kilo da han ble fotografert på sitt største i 2009. I 2014 er han en veltrent 24-åring. Foto: CURT HJERTSTEDT/PRIVAT/SE OG HØRVis mer

Gikk ned over 100 kilo

Petter elsker å trene, og dansen er hans nye liv. På fem år har 24-åringen fra Oslo gått gjennom en ekstrem forvandling.

SEOGHØR.NO:  Petter Nøding (24) fra Oslo veide 187 kilo. Mobbeofferet  taklet vonde følelser med mat. I dag er fedmen historie.  

Se de bildene som viser 24-åringens ekstreme forvandling, og les hvorfor han endelig er i stand til å danse videre i livet.

Petter er i sitt ess når sensuelle latino-rytmer strømmer ut av høyttalerne. Damene står i kø for å kaste seg ut i dansen med den veltrente ungkaren.

- Jeg har gått glipp av så mye, både når det gjelder nærhet og sosial omgang. Musikken får meg til å glemme fortiden, sier han stille.

Han elsker å danse braziliansk «Zouk», en moderne form for «Lambada.» Nye venner kjenner ham ikke igjen på fem år gamle bilder.

NYTT LIV: Petter Nøding (24) fra Oslo veide 187 kilo - så ble han slankeoperert.
NYTT LIV: Petter Nøding (24) fra Oslo veide 187 kilo - så ble han slankeoperert. Vis mer

Mørk musikk

Som opprørsk tenåring beskyttet Petter seg mot verdens ondskap ved å være destruktiv og depressiv. Hans stil var mørk og musikken var ekstrem.

- Jeg ble tidlig stor for alderen. Til å begynne med hang jeg med både på fotball, svømming, slalåm, innebandy, orientering og langrenn. Men jeg orket stadig mindre ettersom kiloene ble flere. Det gjorde meg til et mobbeoffer, sier Petter.

TOK GREP: Petter Nøding før operasjonen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR
TOK GREP: Petter Nøding før operasjonen. Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Siste rest av selvtillit forsvant det året han sluttet på barneskolen. En vanskelig familiær situasjon, og negative opplevelser i skolehverdagen brøt ham ned som person.

Matdemoner

Overvekten utviklet seg etter hvert til fedme.

Petter fikk sitt første sammenbrudd da han gikk i 8. klasse.  Da han i tillegg snakket om å ta sitt eget liv ble han tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling i halvannet år.

Petter spiste bare mat han likte. Fett og sukker var hans dop, han manglet kunnskap om ernæring.

FETTFORKLE: Den løse huden ble etterhvert et så stort problem for Petter at han lånte penger for å få huden fjernet. Han orket ikke vente i flere år for å få operasjonen på statens Regning. Foto: PRIVAT
FETTFORKLE: Den løse huden ble etterhvert et så stort problem for Petter at han lånte penger for å få huden fjernet. Han orket ikke vente i flere år for å få operasjonen på statens Regning. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg spiste når jeg var glad, når jeg var sint, og når jeg var nedfor og trist. Innimellom hadde jeg perioder hvor jeg tilsynelatende taklet livet, skolen og vekten. Men «matdemonene» tok snart kontroll igjen, den psykiske problematikken var stor.

- Jeg innså hva som måtte til, men jeg greide ikke å gjennomføre livsstilsforandringen på lang sikt. Årsaken til mine triggere og trøstespisingen var ikke behandler, sier Petter.

Siste utvei.

Han var 17 år gammel da han kom i kontakt med overvektsklinikken på Ullevål sykehus.

I 2009 veide Petter 187 kilo. Han hadde gjort mange forsøk på å gå ned i vekt, uten langvarig suksess.

- Ved slutten av 2009 hadde jeg lagt på meg 80 kilo i løpet av 2-3 år, og det etter at jeg hadde fullført måneders behandling med trening og kostholdsråd.

Han ble slankeoperert 10.juni 2010. For ham ble en Gastric Bypass operasjon både siste og eneste utvei.

TRENER MYE: Petter er stolt av å ha gjennomført halvmaraton. Foto: PRIVAT
TRENER MYE: Petter er stolt av å ha gjennomført halvmaraton. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg håpet å mestre alle mine andre problemer hvis jeg bare ble kvitt fedmen. Samtidig var jeg både skamfull og flau fordi jeg ikke klarte å gå ned i vekt på egenhånd. Operasjonen skulle være min hemmelighet. Jeg håpet folk ville tro at vektnedgangen kun skyldtes endrede matvaner og trening!

Lånte penger

IVRIG: Petter danser flere ganger i uken. Her med dansepartner Johanne Hofseth. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
IVRIG: Petter danser flere ganger i uken. Her med dansepartner Johanne Hofseth. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Som avtroppende nestleder i Landsforeningen for overvektige er han klar på at en operasjon bare er et verktøy mot sykelig overvekt, ikke letteste vei mot målet. Mat og riktig trening er vel så viktig.

Kiloene raste av Petter. Da vekten var nede i 82 kilo lånte han penger til plastiske operasjoner kroppen trengte etter et vekttap på over 100 kilo.

Petter har vært gjennom 17 ulike operasjoner etter sin Gastric Bypass. Helsebildet hans er komplekst, men han omtaler likevel seg selv som en stor suksess.

24-åringen skulle gjerne vært fortiden foruten, men han kan ikke gjøre noe med det som har skjedd. Nå handler alt om fremtiden.

- Skulle ønske jeg kunne si at jeg hadde en kjæreste, men et ordentlig seriøst forhold har jeg aldri hatt. Det er kanskje den siste brikken jeg føler at jeg mangler i livet mitt, da jeg har mye kjærlighet å gi, sier Petter.

LES OGSÅ: - Klart Arne er min, det er bare å se på høyden