FEDRENE DREPT: Ekteparet Janne Gry Steen og Jarle Kristensen Steen fra Porsgrunn støtter hverandre i sorgen. Begge har i løpet av få måneder fått sine fedre brutalt myrdet.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FEDRENE DREPT: Ekteparet Janne Gry Steen og Jarle Kristensen Steen fra Porsgrunn støtter hverandre i sorgen. Begge har i løpet av få måneder fått sine fedre brutalt myrdet. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØRVis mer

Først ble hans far myrdet - så rystet et nytt drap familien

- Vi gråt, og orket ikke tanken på enda flere begravelser, sier ekteparet Jarle Kristensen Steen og Janne Gry Steen fra Porsgrunn.

SEOGHØR.NO: Ekteparet Jarle Kristensen Steen (46) og Janne Gry Steen (46) fra Porsgrunn koser seg ikke lenger med å se krimserier på TV.

Til det er virkeligheten de har opplevd alt for nær og skremmende. De har mistet hver sin far i løpet av de siste månedene. Begge ble drept.

– Vi er ikke bitre eller sinte, bare utrolig sorgtunge, sier paret til Se og Hør.

12. september 2013 ble Jarles far Jan Kristensen (74) drept i sitt hjem i Kenya.

Han hadde flyttet fra hjembyen Porsgrunn, og bosatt seg i storbyen Kisumu ved Victoriasjøen. Sammen med kona Anne ledet han sitt livsverk «Prosjekt gatebarn».

FEDRENE DREPT: Ekteparet Janne Gry Steen og Jarle Kristensen Steen fra Porsgrunn støtter hverandre i sorgen. Begge har i løpet av få måneder fått sine fedre brutalt myrdet.
 Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
FEDRENE DREPT: Ekteparet Janne Gry Steen og Jarle Kristensen Steen fra Porsgrunn støtter hverandre i sorgen. Begge har i løpet av få måneder fått sine fedre brutalt myrdet. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

MINNEKONSERT: Hilde Norland Gundersen sang under minnekonserten, mens det ble vist bilder fra Jans liv og virke i Kenya.
MINNEKONSERT: Hilde Norland Gundersen sang under minnekonserten, mens det ble vist bilder fra Jans liv og virke i Kenya. Vis mer

- Pappa jobbet som misjonær på heltid, svært bevisst på at det ikke er noen vits i å preke Guds ord til sultne mennesker før de har fått mat og hjelp. Gjennom årenes løp bygget han langt flere skoler enn kirker, forteller Jarle stolt.
 Dødsbudskapet kom som et sjokk. Misjonæren fra Porsgrunn ble drept inne i sin egen stue. De tre gjerningsmennene ble henrettet av politiet med maskinpistoler da de overga seg. Fire mennesker døde i Jan Kristensens hus den dagen.

Et mysterium

Ingen vet hva som egentlig skjedde, og hvem som egentlig sto bak det brutale drapet.

- Politimennene som skjøt ungdommene roses for måten de håndterte kriminelle på. Jeg er redd vi aldri får noe svar på hvorfor Jan ble drept, sier Jarle.

Han reiste til Afrika så fort han kunne, for med egne øyne å se stedet faren ble drept. Men marerittet om hvordan Jan må ha hatt det i livet siste øyeblikk ødelegger fremdeles nattesøvnen.

Nytt sjokk

MYRDET: Jan Kristensen og John Gerhard Steen ble brutalt myrdet med få måneders mellomrom. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR
MYRDET: Jan Kristensen og John Gerhard Steen ble brutalt myrdet med få måneders mellomrom. Foto: SVEND AAGE MADSEN/SE OG HØR Vis mer

Bare noen måneder etter at det første dødsbudskapet rystet familien, inntraff en ny tragedie som ingen av dem var forberedt på.28. januar 2014 ble Jannes far, John Gerhard Steen (71), funnet død i boligen i Langesund.

Han var påført over 100 knivstikk av en tidligere samboer og kjæreste. Hun har erkjent drapet, men rettssaken er ennå ikke berammet.

Kunne vært unngått

Paret følte at de hadde bearbeidet sorgen etter Jan, og at de hadde kommet seg gjennom julehøytiden.

- Men alt kom opp igjen da også min far ble drept, forteller Janne.

Hun mener farens dødsfall kunne vært unngått.

– Han hadde anmodet om besøksforbud, men verken politi eller psykiatri gjorde stort for å holde henne unna, sier hun.

Enda et dødsfall

Den andre begravelsen var tøff, om ikke tøffere enn den første. Samme dag som John Gerhard ble myrdet, fikk paret også beskjed om at en jevnaldrende fetter var død av kreft.

GODE MINNER: Paul Robin Nordahl opptrådde under veldedighetskonserten.
GODE MINNER: Paul Robin Nordahl opptrådde under veldedighetskonserten. Vis mer

– Vi gråt, og orket ikke tanken på enda flere begravelser.Uten parets kristne tro ville trolig ting gått helt galt.

- Tanken på at Jesus tok bort våre fedres verste smerter, og på at vi en dag skal møtes igjen gjør at vi kommer videre, sier Jarle og Janne, som den siste tiden er kommet hverandre nærmere enn noen gang.

Savnet er det verste

Ekteparet driver klesbutikken Jans klær i Porsgrunn sentrum, og paret tilbringer det meste av døgnets timer i hverandres selskap.

– Savnet er det verste. Heldigvis opplever vi nå at de aller mørkeste skyene forsvinner, fordrevet av gode minner. For begge fedrene våre var engasjerte mennesker, sier Janne.

Hennes far var en stor kulturpersonlighet – som blant annet bygget opp Wrightegaarden i Langesund til å bli kommunens viktigste scene.

Prosjektene lever videre

Jarle og Janne beskriver fedrene sine som veldig like, selv om de vanket i forskjellige miljøer.

– Begge hadde en fortid som dansebandmusikere. Men det viktigste var at de var flinke til å skape entusiasme omkring det de drev på med.

Paret forteller sin sterke historie for at prosjektene fedrene deres var engasjerte i skal leve videre.

 – Selv om de tok våre kjære fra oss, skal de ikke klare å drepe arbeidene deres, sier de to.

Hedres med konserter
De siste månedene har de grått med kjente, ukjente, kunder og leverandører.

- All støtten har gjort oss takknemlige, og gjort sorgen lettere å bære. Vi føler at folk oppriktig sørger med oss.

Lørdag 26. april ble Jan Kristensen hedret med en stor minnekonsert, opprinnelig planlagt som en veldedighetskonsert. Senere i år blir det også en konsert til ære for John Gerhard Steen, Wrightegaardens grunnlegger.

30 barn reddet

Monica Kleven tok initiativet til veldedighetskonserten. Hun gleder seg over at det ble en suksess.

-  Vi planlegger allerede en ny konsert i oktober. Overskuddet ble nesten 80.000 kroner, før frisørkjeden Tango ga beskjed om at de sponser 30 barn.  Det siste betyr at de redder 30 barn fra et liv i rus på gaten. Nå får de en varm seng, mat og skolegang, sier Monica entusiastisk.

Har du en sterk historie du vil dele med Se og Hørs lesere? Klikk her!

Et livsverk

Prosjekt Gatebarn i Kenya var Jans livsverk. 

Har du lyst til å støtte arbeidet som drives i Kenya kan du sende ditt bidrag til «Prosjekt Gatebarn», konto 26011662268.

Her kan du lese mer om Prosjekt Gatebarn (Ekstern link)