STOR FAMILIE IGJEN: Hele familien til Richard Kiwanuka ble drept i Uganda. I Norge møtte han den store kjærligheten i Unni. De har fått barna Maria Valentine (13), Jonathan Bosco (9) og Patrick Vincent (7)  Foto: Se og Hør
STOR FAMILIE IGJEN: Hele familien til Richard Kiwanuka ble drept i Uganda. I Norge møtte han den store kjærligheten i Unni. De har fått barna Maria Valentine (13), Jonathan Bosco (9) og Patrick Vincent (7) Foto: Se og HørVis mer

Forlovet seg da hun var 15 og han var 17

Familien ble drept i Uganda. Langt mot nord ventet et nytt liv og en spesiell kvinne for Richard fra NRK-serien «Overleverne».

SEOGHØR.NO: – Minnene om det som skjedde, vil alltid hjemsøke meg, men jeg tenker mest på den familien jeg har i dag. Å få egne barn var som å bli født på ny. Da kjente jeg virkelig at jeg lever, påpeker Richard Kiwanuka (37).

I NRK-serien «Overleverne» fortalte han sin dramatiske livshistorie. 16 år gammel ble han plutselig alene i verden etter at hans mor, far og øvrig familie ble drept av Joseph Kony og hans grusomme LRA, «Herrens motstandshær», i Uganda.

Militsen kidnappet barn som ble brukt som soldater. I 1995 klarte Richard som FN-flyktning å komme seg til Norge.

– Det ble både et klima- og kultursjokk. I Uganda var jeg vant til å få svar når jeg sa hei til folk. Nå unngikk de fleste blikket mitt.

Det tok lang tid å bli vant til, medgir Richard.

Ung og forlovet

Men en som ikke vek unna, var to år yngre Unni. Noen ville kanskje tro det bare ville bli en ungdomsforelskelse, men på Richards 17-årsdag ble de kjærester. Nyttårsaften samme år forlovet de seg.

Hun var 15 år, han 17.

HJELPER HJEMLANDET: Norge startet Richard organisasjonene Bring Children From Streets og Way Forward som hjelper foreldreløse barn i hjemlandet Uganda. Foto: Kyrre Merg
HJELPER HJEMLANDET: Norge startet Richard organisasjonene Bring Children From Streets og Way Forward som hjelper foreldreløse barn i hjemlandet Uganda. Foto: Kyrre Merg Vis mer

– Det var ungt og naivt, men vi hadde aldri forlovet oss om vi ikke trodde at det ville bli oss to. Han var en så ung og flott mann, sier Unni Espenes Kiwanuka (34) med et smil.

For i 2005 tok hun hans etternavn, etter et storslått bryllup i hans hjemland. 600 gjester var invitert, kardinalen i Uganda foretok vielsen som ble direktesendt på ugandisk TV. En overveldende og uforglemmelig opplevelse.

Glemte aldri Uganda

Richards livsprosjekt er organisasjonen Bring Children From Streets. Allerede 17 år gammel jobbet han for å bedre livsvilkårene for foreldreløse barn i Uganda.

– Jeg kunne vært ett av de barna. Mottoet for organisasjonen er: Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen, framholder Richard Kiwanuka.

I dag har den veldedige organisasjonen 400 barn i barnehjem i Uganda, flere skoler og et prosjekt i slummen som involverer over tusen barn og ungdommer. Boksedronning Cecilia Brækhus (34) er Bring Children-ambassadør, mens rikfolk som Marianne Rieber og Torstein Tvenge har vært trofaste støttespillere.

FORLOVET SEG SOM TENÅRINGER: Richard og Unni visste tidlig at de var ment for hverandre. De forlovet seg da hun var 15 og han var 17 år gammel. Foto: Se og Hør
FORLOVET SEG SOM TENÅRINGER: Richard og Unni visste tidlig at de var ment for hverandre. De forlovet seg da hun var 15 og han var 17 år gammel. Foto: Se og Hør Vis mer

Må passes på

Selv har Richard, Unni og deres tre barn Maria Valentine (13), Jonathan Bosco (9) og Patrick Vincent (7) bodd flere perioder i Uganda. Tanken om å slå seg til der for godt, har vært drøftet flere ganger. Men den norske frihetsfølelsen er det vanskelig å konkurrere mot.

– Fortsatt er det sånn at barn må holdes under oppsyn i Uganda. Både på skoler og ved private hjem er det vakter som passer på. Men vi vender alltid tilbake. Barna vet utmerket godt at de har et opphav der, påpeker Unni.

LES OGSÅ: Kreftsyke Ida tok farvel med familien