Foreldrene fryktet at Sols 8 års-dag skulle bli hennes siste

Operasjon, stråling og cellegift har gjort 12 år gamle Sol kreftfri, men utfordringene står i kø. Vakre «Trollbu» på Geilo er hennes drømmested.

SEOGHØR.NO: 8-årsdagen til Sol Torkildsen Espeland (nå 12) fra Åsane i Bergen ble annerledes enn forventet. Hun hadde gledet seg til å feire den store dagen, 17. november 2010, men som ved et trylleslag var det som om alt hun hadde av krefter var borte.

-  Vi visste at noe var alvorlig galt, og fryktet innerst inne at hun var så syk at dette ville bli hennes siste fødselsdag, forteller mamma Mariann Torkildsen (42).

– Men det skulle gå ytterligere noen dager før vi fikk forklaringen.

PEISKOS PÅ TROLLBU: Sol Espeland Torkildsen og familien setter pris på den hyggelige atmosfæren i stuen. koser seg i den flotte stuen. Jan Terje Espeland sørger for fyr i peisen, mens mamma Mariann Torkildsen og barna koser seg i sofaen.

Jan Terje Espeland og Mariann Torkildsen
Foreldre til Sol 11, Ina 10, Håvard 6 og Sara 5

 Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
PEISKOS PÅ TROLLBU: Sol Espeland Torkildsen og familien setter pris på den hyggelige atmosfæren i stuen. koser seg i den flotte stuen. Jan Terje Espeland sørger for fyr i peisen, mens mamma Mariann Torkildsen og barna koser seg i sofaen. Jan Terje Espeland og Mariann Torkildsen Foreldre til Sol 11, Ina 10, Håvard 6 og Sara 5 Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Sol hadde vært sliten i forkant av bursdagen. Stadig oftere klaget hun over at det gjorde vondt i armen, noe som var svært ulikt den aktive jenta, som elsket både svømming og fotball.

TØFF KAMP: Sol var bare åtte år gammel da kirurgene fjernet en stor svulst fra hjernen hennes. Så fulgte en tøff behandling med stråling og cellegift. Foto: PRIVAT
TØFF KAMP: Sol var bare åtte år gammel da kirurgene fjernet en stor svulst fra hjernen hennes. Så fulgte en tøff behandling med stråling og cellegift. Foto: PRIVAT Vis mer

– På skolen følte jeg at jeg bare snakket tull. Ordene ble rare, akkurat som om jeg ikke kunne snakke, forteller Sol.

Livet snudd på hodet.

Se og Hør treffer henne på «Trollbu» på Geilo. Hun og familien nyter en helg i fantastiske omgivelser.

Hytta til over 10 millioner kroner er bygget av «Se og Hørfondet til barn med kreft» i samarbeid med nå avdøde prinsesse Ragnhild, Erling Lorentzen (91) og flere gode hjelpere.

For Sol og andre kreftsyke barn er «Trollbu» et paradis, der de sammen med familie og venner samler krefter til å takle hver-dagen. 

I år er det 25 år siden Se og Hør-fondet til barn med kreft ble opprettet. Siden 1989 har fondet brukt millioner av kroner på å gjøre livet litt gladere for kreftsyke barn.

– Det er fantastisk å se hvordan ungene smiler hele veien under kjøreturen fra Bergen til Geilo, sier pappa Jan Terje Espeland (43) takknemlig.

I siste liten

Han og kona Mariann glemmer aldri dagen for fire år siden hvor livet til Sol og søsknene Ina (10), Håvard (6) og Sara (5) ble forandret for alltid.

Beskjeden om at Sol hadde en ondartet svulst på hjernen kom som et sjokk. Diagnosen heter Medulloblastom, og mye tyder på at Sol ble født med svulsten.

OPTIMIST: – Vi visste at noe var alvorlig galt med Sol og fryktet innerst inne at hun var så syk at 8 årsdagen ville bli hennes siste fødselsdag, forteller mamma Mariann Torkildsen (42). Foto: PRIVAT/SE OG HØR
OPTIMIST: – Vi visste at noe var alvorlig galt med Sol og fryktet innerst inne at hun var så syk at 8 årsdagen ville bli hennes siste fødselsdag, forteller mamma Mariann Torkildsen (42). Foto: PRIVAT/SE OG HØR Vis mer

Hun ble operert to dager etter at svulsten ble oppdaget.

– Da var den på størrelse med en golfball, og den lå helt inntil hjernestammen hennes. Kirurgene som opererte fryktet med rette senskader, sier Mariann.

Haste-operasjonen reddet livet til Sol. Men kreft-marerittet var langt fra over. Noen uker etter den første operasjonen ble det nemlig oppdaget spredning.

– Den neste svulsten satt like bak synssenteret. Nå måtte hun stråles. Risikoen for at hun skulle bli blind ved en operasjon var stor, sier Mariann.

Den vellykkede behandlingen ble etter hvert fulgt opp med cellegift. Sol er i live, men hun sliter med store senskader.

Hørselen hennes er dårlig, og hun har vanskelig med å uttale enkelte ord. I tillegg plages hun av en kronisk tretthet, og hun får veksthormoner.

Drømmer om å gå

Sol har fått noe av styrken i beina tilbake, men hun er fremdeles avhengig av rullestol og at noen holder henne når hun skal gå.

Men det gode humøret hennes har hun beholdt.

– Nå skulle jeg ønske noen ville si at jeg snart kan gå igjen, sier hun optimistisk.

SENSKADER: Sol Espeland Torkildsen fra Bergen har vunnet kampen mot kreften, men senskader gjør at hun sitter i rullestol. Her koser hun seg på det flotte kjøkkenet på Trollbu. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
SENSKADER: Sol Espeland Torkildsen fra Bergen har vunnet kampen mot kreften, men senskader gjør at hun sitter i rullestol. Her koser hun seg på det flotte kjøkkenet på Trollbu. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer

Familien trøster oss med at ting kunne vært verre. For selv om Sol bare er 12 år gammel, har hun allerede vært i begravelsen til venner som ikke overlevde kreften.

Sol har fått noe av styrken i beina tilbake, men hun er fremdeles avhengig av rullestol og at noen holder henne når hun skal gå.

Omtanke

Selv om Sol bodde hjemme mens hun fikk behandling på Haukeland sykehus, glemmer hun aldri de små tingene som gjorde det hyggelig å være pasient på sykehuset. 

– Jeg elsker å bygge med Lego, sier den omtenksomme 12-åringen.

– Det fikk jeg gjøre så mye jeg ville hos på sykehusets leketerapi. Jeg er også veldig glad for at Sykehusklovnene fikk Wenche Foss hederspris. To av dem heter Trudelutt og Konstantisol. De er morsomme. Det er alltid gøy når de kommer på besøk.

Sammen med venninnene sine lager hun armbånd for salg. Til nå har de samlet inn nesten 20.000 kroner.

– Vi har kjøpt premier. Det er til barn som er flinke når de tar blodprøver, forklarer Sol.

Klikk her hvis du har en sterk historie du har lyst til å dele med Se og Hørs lesere.

I dagens Se og Hør kan du lese mer om Sol og Trollbu.

Du kan bidra:

Det koster penger å drive Trollbu, og du har muligheter for å hjelpe. Ved å sende SMS SHBARN til 2490 gir du 100 kroner.   Du kan også gi ditt bidrag på kontonummer 1503 12 04949

SAMLER INN PENGER: Sammen med søsteren Ina og gode venninner har Sol laget og solgt armbånd for nesten 20.000 kroner. Pengene går til å gi andre barn en oppmuntring når de er på sykehus. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR
SAMLER INN PENGER: Sammen med søsteren Ina og gode venninner har Sol laget og solgt armbånd for nesten 20.000 kroner. Pengene går til å gi andre barn en oppmuntring når de er på sykehus. Foto: MORTEN EIK/SE OG HØR Vis mer