Ventesorg:

- Forberedt på å miste ham en gang til

Inger Johanne kaller seg enke, selv om hun fortsatt har en mann hun kan besøke. Men Magne er dement, og ikke lenger til stede.

ENKE: Inger Johanne kaller seg enke, selv om hun fortsatt har en mann hun kan besøke. Men Magne er dement, og ikke lenger til stede. Video: Svein Aage Madsen Vis mer
Publisert

Inger Johanne «Nanne» Nilsen Schille (70) fra Narvik lever med ventesorg. Hennes mann Magne Schille (72) er dement, med diagnosen Alzheimers Sykdom.

- Jeg kaller meg selv for enke, selv om jeg fremdeles har en mann å besøke. Men jeg er allerede vant til å sove alene i ektesengen, sier Inger Johanne, som siden barneårene har brukt navnet Nanne.

Utslitt

Narvik-kvinnen er sliten etter mange år som pårørende til en mann med en demenssykdom. En mann som de siste årene har bodd på Furumoen sykehjem, mens sykdommen har tatt mer og mer kontroll over det som en gang var en kjærlig ektemann, far og bestefar.

72-åringen sitter i rullestol, og flyttes opp og ned fra sengen ved hjelp av heis. Han har ikke lenger språk, men i gode øyeblikk kan han besvare et spørsmål om mat eller drikke med et ja.

- Han har det veldig bra på sykehjemmet, alltid nyklippet og velstelt. Jeg føler at han blir behandlet med verdighet. De er også flinke til å vise omsorg for oss pårørende, skryter Nanne, usikker på om ektemannen kjenner henne igjen lenger.

Hun besøker Magne to-tre ganger i uken. De andre dagene kommer hans mor Marie (92) på besøk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.