Føllet mistet mamma på tragisk vis. Emma (21) ble redningen

Hoppa døde på tragisk vis da føllet kom til verden. Redningen for den nyfødte ble melkeflasken til Emma.

MISTET MOREN: Da det lille føllet kom til verden døde moren. Emma Kisen ble redningen for den nyfødte. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
MISTET MOREN: Da det lille føllet kom til verden døde moren. Emma Kisen ble redningen for den nyfødte. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

Det var dramatikk hos familien Kisen rett før 17. mai. Hjemme på gården i Eidskog i Hedmark skulle hoppa «Augustas Love» bli mamma. Men hun var langt ifra i storform da fødselen startet om kvelden 13. mai.

- Vi trodde fødselen først ville skje en drøy uke senere, forteller Dag Terje Kisen (51). Han deler den store hesteinteressen med datteren Emma Kisen (21) og samboer Susanna Ingelsrudøya (49).

TILLITSFULL: Ingen tvil om at Emma og det lille føllet har fått et godt forhold. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
TILLITSFULL: Ingen tvil om at Emma og det lille føllet har fått et godt forhold. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Et velskapt føll kom til verden, men rett etter fødselen ble hoppa kritisk syk. Det viste seg at hun hadde fått tarmslyng. Veterinæren kunne lite gjøre for å redde den nybakte mammaen, som døde etter få timer.

Tilbake lå et lite morløst føll som trengte stell, melk og næring.

- Vi fikk tak i melk fra ei annen hoppe som nettopp hadde født. Melken tok vi over på en flaske, og jeg begynte å mate føllet, forteller Emma.

Føllet, som ble døpt «Survivor» etter alt hun hadde opplevd, aksepterte at Emma matet henne med flaske. Det gjorde at føllet overlevde de første kritiske døgnene uten mammaen sin.

Trenger en mor

- Det fungerte bra, men et føll trenger naturlig melk fra ei hoppe de to første månedene i livet sitt. I tillegg har føllet godt av å bli sosialisert. Vi forsøkte derfor å få tak i ei hoppe som hadde født for kort tid siden, ettersom hun da har både melk og morsinstinkt, forteller Dag Terje.

LYKKETREFF: Hoppa «Premiere Lindy» har tatt til seg det lille føllet, og nå nyter de sommeren - til stor glede for Dag Terje Kisen, Emma og Susanna.
LYKKETREFF: Hoppa «Premiere Lindy» har tatt til seg det lille føllet, og nå nyter de sommeren - til stor glede for Dag Terje Kisen, Emma og Susanna. Vis mer
IDYLL: «Premiere Lindy» har tatt over morsrollen for føllet «Survivor». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
IDYLL: «Premiere Lindy» har tatt over morsrollen for føllet «Survivor». Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Lykken var stor da familien fikk tak i ei hoppe som kom til gården. Men lykken ble kortvarig; hun avviste den vesle. Jakten fortsatte, og til slutt kom «Premiere Lindy» til stallen. Føllet ble smurt inn med melk og lukt fra varmblodshesten, slik at hun skulle tro at føllet er hennes eget.

Det fungerte fra første stund. «Premiere Lindy» tok til seg «Survivor» med eneste gang.

- Vi er heldige som kan beholde hoppa helt fram til jul, slik at «Survivor» kan vokse seg sterk, sier Dag Terje. Flere av hestene i stallen er travere – og flere av dem har familien Kisen på fôr. En av dem er hesten til Svein Østvik (58), bedre kjent som Charter-Svein.

Dyrevenn

- Svein har et bankende hjerte for dyr - og hest spesielt. Han tar turen hit så ofte han har tid. Svein var veldig glad da han hørte at føllet vårt ville overleve, forteller Dag Terje.

Kanskje blir det mer liv i stallen når Charter-Svein dukker opp. Både han og føllet har på hvert sitt vis kommet seg gjennom tøffe påkjenninger her i livet.

Den svenske TV-profilen Ola-Conny Wallgrendeltar i årets sesong av «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» og var underveis i reisen utsatt for en ulykke på hesteryggen som han kjenner smertene av den dag i dag. Vis mer

LES OGSÅ: - Fødselen endte dramatisk, men godt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer