Føllet mistet mamma på tragisk vis. Emma (21) ble redningen

Hoppa døde på tragisk vis da føllet kom til verden. Redningen for den nyfødte ble melkeflasken til Emma.

MISTET MOREN: Da det lille føllet kom til verden døde moren. Emma Kisen ble redningen for den nyfødte. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
MISTET MOREN: Da det lille føllet kom til verden døde moren. Emma Kisen ble redningen for den nyfødte. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

Det var dramatikk hos familien Kisen rett før 17. mai. Hjemme på gården i Eidskog i Hedmark skulle hoppa «Augustas Love» bli mamma. Men hun var langt ifra i storform da fødselen startet om kvelden 13. mai.

- Vi trodde fødselen først ville skje en drøy uke senere, forteller Dag Terje Kisen (51). Han deler den store hesteinteressen med datteren Emma Kisen (21) og samboer Susanna Ingelsrudøya (49).

Et velskapt føll kom til verden, men rett etter fødselen ble hoppa kritisk syk. Det viste seg at hun hadde fått tarmslyng. Veterinæren kunne lite gjøre for å redde den nybakte mammaen, som døde etter få timer.

Tilbake lå et lite morløst føll som trengte stell, melk og næring.

- Vi fikk tak i melk fra ei annen hoppe som nettopp hadde født. Melken tok vi over på en flaske, og jeg begynte å mate føllet, forteller Emma.

Føllet, som ble døpt «Survivor» etter alt hun hadde opplevd, aksepterte at Emma matet henne med flaske. Det gjorde at føllet overlevde de første kritiske døgnene uten mammaen sin.

Trenger en mor

- Det fungerte bra, men et føll trenger naturlig melk fra ei hoppe de to første månedene i livet sitt. I tillegg har føllet godt av å bli sosialisert. Vi forsøkte derfor å få tak i ei hoppe som hadde født for kort tid siden, ettersom hun da har både melk og morsinstinkt, forteller Dag Terje.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer