KJEMPET: Matias sloss ikke bare mot kreften. Han kjempet også for at alle andre pasienter med føflekkreft skulle få den samme medisinen som ham selv.
 Foto: Privat
KJEMPET: Matias sloss ikke bare mot kreften. Han kjempet også for at alle andre pasienter med føflekkreft skulle få den samme medisinen som ham selv. Foto: Privat Vis mer

Føflekken kostet Matias (21) livet

To ganger unnlot hudlegen å sende Matias' føflekker til sjekk. Det fikk fatale følger for den tapre gutten.

Publisert

SEOGHØR.NO:  – Vi hadde aldri tenkt at vi skulle overleve et av våre egne barn, sier Trine Brenna Wilberg (50) og Rune Wilberg (50) fra Skedsmo i Akershus.

Ekteparets yngste sønn Matias var bare 21 år da han sovnet stille inn 18. oktober 2013.

Noen år tidligere hadde han som 15-åring gått til en hudlege ved et privat sykehus.

Klødde

Det skjedde etter at Matias hadde klødd mye på ryggen.

SISTE KVELD: Dette bildet av Matias er tatt bare noen timer før han sovnet inn klokken 22.30 om kvelden 18. oktober 2013. Mamma Trine gir sønnen sin et kjærlig klapp på kinnet.  
 Foto: PRIVAT
SISTE KVELD: Dette bildet av Matias er tatt bare noen timer før han sovnet inn klokken 22.30 om kvelden 18. oktober 2013. Mamma Trine gir sønnen sin et kjærlig klapp på kinnet. Foto: PRIVAT Vis mer

– Jeg syntes jeg så endring på en føflekk. Jeg var kjent for å være hønemor for våre tre sønner, forteller Trine.

Hudlegen følte seg sikker på at føflekken var helt ufarlig. I ettertid viste det seg at han kastet føflekken i søppelbøtta, uten å sende den videre for analyse.

To år senere synes Trine at hun nok en gang så en pigmentendring på ryggen til Matias.

Uvitende om at hudlegen kastet den første føflekken i søppelbøtta, ble samme hudlege valgt på ny for å undersøke Matias.

– Vi fikk beskjed om at alt var i orden. Senere har vi fått vite at legen heller ikke sendte denne føflekken videre for nærmere sjekk, forteller Trine.

Alarmen gikk

Året etter at Matias hadde fjernet føflekk for andre gang, kom det et sår på ryggen.
Matias begynte å blø, og for tredje gang gikk turen til den samme hudlege.

Da forsto legen at noe var galt. Han videresendte Matias til det lokale sykehuset før turen gikk til Radiumhospitalet.

Her gikk alarmklokkene.

Legene fastslo at Matias hadde ondartet føflekkreft. Kreften spredde seg etter hvert til ulike steder i kroppen.

Til slutt havnet den i blodbanen. Utsiktene til å få et langt liv var i ferd
med å svinne hen.

Matias fikk tilgang på føflekkreftmedisinen ipilimumab, etter at han ble med i et forskningsprosjekt ved Radiumhospitalet.

Dette er en veldig dyr medisin, og bare 100 personer fikk teste ut medisinen. Matias mente det var urettferdig at ikke alle fikk tilgang på den.

- MENINGSLØST: - Det er tøft å miste sitt eget barn. Mange ganger har vi følt sinne over at Matias ble tatt fra oss. En enkel rutine ble brutt - og det kostet sønnen vår livet, sier foreldrene Trine Brenna Wilberg og Rune Wilberg.  Foto: Espen Solli, Se og Hør
- MENINGSLØST: - Det er tøft å miste sitt eget barn. Mange ganger har vi følt sinne over at Matias ble tatt fra oss. En enkel rutine ble brutt - og det kostet sønnen vår livet, sier foreldrene Trine Brenna Wilberg og Rune Wilberg. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

Døde hjemme

– Matias brukte sine siste krefter på å hjelpe andre. Han hadde et stort hjerte for alle mennesker, sier mamma Trine.

Selv om Matias var svært syk, valgte han å kjempe for at alle kreftpasienter skulle få den samme medisinen.

En sen oktoberkveld for halvannet år siden sovnet Matias stille inn hjemme hos foreldrene.

- PERSONLIG HILSEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ga grønt lys for å gi alle føflekkpasienter den samme medisinen som Matias fikk. 
- Kjære Trine og Rune. Min dypeste medfølelse ved Matias bortgang. Jeg håper det kan være en trøst at den flotte gutten deres sin kamp har hatt stor betydning for veldig mange, skrev Høie i en hilsen til foreldrene. 
 Foto: Espen Solli, Se og Hør
- PERSONLIG HILSEN: Helse- og omsorgsminister Bent Høie ga grønt lys for å gi alle føflekkpasienter den samme medisinen som Matias fikk. - Kjære Trine og Rune. Min dypeste medfølelse ved Matias bortgang. Jeg håper det kan være en trøst at den flotte gutten deres sin kamp har hatt stor betydning for veldig mange, skrev Høie i en hilsen til foreldrene. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

– Gutten vår døde av kreften som spredde seg til alle kroppens organer. Hvis legen hadde sendt inn føflekkene til analyse, ville vi hatt yngstesønnen vår i live, sier Trine med tårevåte øyne.

Hun og Rune valgt å stelle sønnen hjemme den siste tiden.

– Matias ville ikke på sykehus. Vi gjorde alt for at sønnen vår skulle ha det best mulig den tiden han hadde igjen, sier Trine.

Vant kampen

En god stund før Matias døde fikk han utbetalt 1,5 millioner kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning. Dette var for tapt arbeidsfortjeneste.

Kort tid etter at Matias døde, fikk foreldrene 250 000 kroner i oppreisning fra det private sykehuset.

MISTET SØNNEN: Trine og Rune Wilberg savner sønnen Matias etter at han mistet livet på grunn av føflekk-kreft. Foto: Espen Solli, Se og Hør
MISTET SØNNEN: Trine og Rune Wilberg savner sønnen Matias etter at han mistet livet på grunn av føflekk-kreft. Foto: Espen Solli, Se og Hør Vis mer

Matias fikk aldri oppleve at han vant kampen for å gi alle føflekkreftpasienter muligheten til å bruke kreftmedisinen ipilimumab.

Ett år etter sin død snudde norske helsemyndigheter og ga grønt lys for denne kostbare kreftmedisinen. Da sendte helse- og omsorgsminister Bent Høie en personlig hilsen til foreldrene.

– Bortgangen til Matias har ført noe godt med seg. Det klarer vi å sette pris på når vi kjenner på savnet, sier mamma Trine og pappa Rune.

LES OGSÅ: Stolen knakk da Per Arne veide 155,6 kilo.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer