Melanie Gaydos:

Født med sjelden genfeil - nå gjør Melanie suksess som modell

- Jeg er blitt vant til ubehag, sier den modige modellen til Seoghør.no.

UNIK: Melanie Gaydos er blant de fremadstormende modellene som utfordrer de tradisjonelle skjønnhetsidealene i motebransjen. Her er hun på en vernissage i Berlin forrige uke, der hun var blant de avbildede modellene. Foto: Max Bertani/Action Press/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
UNIK: Melanie Gaydos er blant de fremadstormende modellene som utfordrer de tradisjonelle skjønnhetsidealene i motebransjen. Her er hun på en vernissage i Berlin forrige uke, der hun var blant de avbildede modellene. Foto: Max Bertani/Action Press/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Motebransjen er mer enn én gang blitt kritisert for å sette unaturlige høye krav til modellene de bruker, og for å fremme et nærmest uoppnåelig skjønnhetsideal.

De par siste årene har det imidlertid vært mulig å spore en endring i bransjen.

Modeller som ikke passer inn i den tradisjonelle støpeformen gjør suksess, deriblant «plus size»-modellen Ashley Graham (29), interkjønn-modellen Hanne Gaby Odiele (28), og tidligere «America's Next Top Model»-deltaker Winnie Harlow (22) - som har hudsykdommen vitiligo.

Og nå er Melanie Gaydos (29) i ferd med å ta motebransjen med storm. Den amerikanske modellen er født med en sjelden genfeil, det arvelige syndromet ektodermal dysplasi. Til Seoghør.no forteller hun at hun ønsker å leve ærlig med syndromet.

Saken fortsetter under bildet.

INSPIRERENDE: Melanie Gaydos poserer foran et fotografi tatt av Sylwia Makris, der Gaydos er avbildet sammen med kunstner og modell Rick «Zombie Boy» Genest. Foto: Max Bertani/Action Press/ REX/Shutterstock/ NTB scanpix
INSPIRERENDE: Melanie Gaydos poserer foran et fotografi tatt av Sylwia Makris, der Gaydos er avbildet sammen med kunstner og modell Rick «Zombie Boy» Genest. Foto: Max Bertani/Action Press/ REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Øyevippene vokste innover

Tilstanden innebærer at utviklingen av hud, hår, tenner, negler, kjertler og sentralnervesystem blir påvirket i fosterstadiet, ifølge Senter for sjeldne diagnoser. Det kan blant annet medføre manglende eller misformede tenner, fravær av hårvekst og svært sensitiv hud.

Melanie Gaydos har imidlertid ikke latt seg stoppe av syndromet, og internasjonale medier som Independent, Harper's Bazaar, People Magazine, Huffington Post og Paper Magazine har allerede lagt merke til modellprestasjonene hennes.

Til Seoghør.no forteller Gaydos, som er oppvokst på USAs østkyst, at det langt ifra var enkelt å vokse opp med de helsemessige konsekvensene av ektodermal dysplasi.

🐣👽🐣👽🐣

Et innlegg delt av Melanie Gaydos (@melaniegaydos)

- Øynene mine var veldig sensitive for sollys og sterke lys, og ettersom øyevippene mine vokste innover var det veldig ubehagelig å se. Nå som jeg er 29 år gammel, er jeg blitt vant til ubehag, og vet hvordan jeg skal ta vare på øyene mine, ved hjelp av hvile og øyedråper, sier hun.

SKILTE SEG UT: I oppveksten skilte Melanie seg ut på skolen. Nå bruker hun utseendet sitt til å gjøre suksess som modell. Foto: NTB Scanpix
SKILTE SEG UT: I oppveksten skilte Melanie seg ut på skolen. Nå bruker hun utseendet sitt til å gjøre suksess som modell. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I oppveksten skilte hun seg ut fra de andre på skolen. Det dårlige synet gjorde at det var vanskeligere for henne å følge med i timene, og å delta i leker og spill med de andre elevene.

Sa nei til flere operasjoner

Til forskjell fra mange andre barn, måtte Gaydos også huske på å ta hensyn til kroppen sin og dens fysiske begrensninger. Dette bidro også til at ungjenta innså at hun var annerledes enn de fleste andre.

- Siden jeg ikke kunne svette, var det vanskelig for meg å være ute om sommeren. Jeg måtte tenke på hvordan jeg hadde det i solen.

Selv om hun ikke hadde «den beste opplevelsen» mens hun gikk på skolen, vil ikke Gaydos si at hun ble mobbet.

- Jeg holdt meg stort sett for meg selv og unngikk de andre elevene, erkjenner hun imidlertid.

I likhet med modell Hanne Gaby Odiele, som ble født med uklare kjønnskarakteristika, gjennomgikk Gaydos en rekke inngrep for tilstanden sin. På vei inn i tenårene bestemte hun seg imidlertid for å sette ned foten.

- Jeg var inn og ut av legetimer hver uke og gjennomgikk mange operasjoner, og det gikk utover lykkefølelsen og min indre ro. Da jeg var rundt 12 år gammel, sa jeg til faren min at jeg ikke ville ha flere operasjoner eller gå til legen mer, forteller hun i dag.

Modellen har dessuten avstått fra parykker og innsatte tenner, ettersom hun er komfortabel med seg selv slik hun er.

Saken fortsetter under bildet - tatt av fotograf Ekaterina Belinskaya:

@avine_ @sofichernyak @corvuscrux @heartofgolddesigns #melaniegaydos

Et innlegg delt av Melanie Gaydos (@melaniegaydos)

Tøft møte med motebransjen

I voksen alder begynte Gaydos å studere kunst ved Pratt Institute i New York. Mens hun gikk der, spurte en venn av henne som var fotograf om hun ville stille opp som modell for ham.

STUDERTE KUNST: Melanie har studert kunst ved Pratt Institute i New York. Det ble innfallsporten til karrieren som modell. Foto: NTB Scanpix
STUDERTE KUNST: Melanie har studert kunst ved Pratt Institute i New York. Det ble innfallsporten til karrieren som modell. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette ble hennes aller første møte med modellverdenen.

- Jeg ville teste ut det å være modell fordi jeg visste at jeg ennå ikke var veldig komfortabel med den jeg virkelig var, innerst inne. Og jeg visste at det å blottstille meg selv og bare være meg selv foran kamera, ville hjelpe meg med det. Det var en sosial og en terapeutisk opplevelse, sier hun til Seoghør.no.

Etter at hun begynte som modell har hun jobbet med fotografer som Eugenio Recuenco, Sylwia Makris og Christian Martin Weiss, og hun har vært på trykk i Galore, i-D og Love. Gaydos har dessuten en egen motereportasje i sommerutgaven av i-D, skutt av fotograf Tim Walker.

Saken fortsetter under bildene til Walker:

Hun har også en rolle i «Mein Herz Brennt»-musikkvideoen til Rammstein, et av verdens største metalband.

I tillegg har hun gått på catwalken under moteuka i New York. Likevel er Gaydos foreløpig ikke signert hos et modellbyrå, og hun er sin egen manager og agent.

Pia Tjelta på åpning av ny Fretex-butikk i Oslo. Intervjues om Fretex-mote Vis mer

- Møtet mitt med motebransjen har vært tøft. Det er ikke så glamorøst som folk tenker det kan være, det ser veldig gøy og skinnende ut, men det er masse arbeid som ligger bak alt sammen, sier hun til Seoghør.no, og legger til:

- Folk var ikke så veldig åpne overfor meg i starten, og noen folk forstår på mange måter ikke hva det er jeg driver med. Jeg prøver bare å leve ærlig og gjøre det jeg liker, uavhengig av hva andre folk synes.

Og på sosiale medier som Instagram, Tumblr og Facebook deler hun altså bildene sine, som en slags digital portfolio.

Saken fortsetter nedenfor.

Thank you Tim 😻🌹😻🌹😻 #timwalker #idmagazine #melaniegaydos

Et innlegg delt av Melanie Gaydos (@melaniegaydos)

Drømmer om Chanel-oppdrag

29-åringen er opptatt av å ikke la det fysiske utseendet hennes begrense hva hun kan gjøre som modell. Gaydos forteller at moteindustrien har satt pris på at hun er modig og har et friskt perspektiv.

- Det faktum at jeg skilte meg så tydelig fra andre modeller, var forfriskende. Men jeg ble fortalt at jeg bare kunne gjøre nisjejobber som eksempelvis mørke, gotiske kunstfoto-modelljobber, eller at jeg aldri kunne gå på catwalken på grunn av høyden min, sier 160 centimeter høye Gaydos.

Kendall Jenner og Gigi Hadid gikk på catwalken for Victoria Secret, og ble filmet på gaten på vei til etterfesten av pressen. Også klipp fra catwalken der man ser modellene. Vis mer

- Jeg vifter vekk alt det der, for jeg har allerede gjort disse tingene og mere til, sant? legger hun til.

- Hva er drømmejobben din som modell?

- Jeg hadde elsket å være i en egen kampanje, en veldig høythengende motekampanje for Chanel eller en skjønnhets-/ parfymekampanje. Hehe, jeg tror det ville vært drømmen.

Når det gjelder framveksten av modeller som skiller seg ut i motebransjen, er ikke Gaydos i tvil om hva slags betydning dette paradigmeskiftet kan ha.

- Det kan ha en stor og helt fantastisk innvirkning på selve samfunnet. Og når man viser at det finnes andre personer som ser unike ut, kan det skape relasjoner til andre som ser på mote og kunst som en måte å uttrykke seg på. Men når man ser at det er én type kropp som glorifiseres, tror jeg det er veldig lett å ikke tenke så godt om seg selv. For vi er alle så ulike, på inn- og utsiden, sier Gaydos.

FEMINISTISK «STATEMENT»: En usminket og uretusjert Uma Thurman er blant de berømte kvinnene som er med i Peter Lindberghs nye kalender for dekkprodusenten Pirelli. Video: Peter Lindbergh / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Ida Elise Eide Einarsdóttir, trendekspert og redaktør i nettmagasinet Vixen, har tidligere kommentert endringer i motebransjen og nye skjønnhetsidealer overfor Seoghør.no:

- Hele skjønnhetsidealet er i endring, og det kan virke som det er et skifte i modellindustrien, også. De siste årene har folk seg sett seg lei av det «perfekte», og det har vært større etterspørsel etter nye type modeller - der mangfold er stikkordet, uttalte Einarsdóttir i høst.

LES OGSÅ: Dronningen hylles for antrekket