Jerry ble «Liz»:

Flyktet fra loven i 40 år

Elizabeth Carmichael skulle endre bilindustrien med en energieffektiv trehjulsbil: The Dale. Den kunne blitt en sensasjon – hvis hun ikke var blitt innhentet av sin hemmelige fortid.

STORE AMBISJONER: Elizabeth Carmichael drømte om å styre motorbransjen som en dronning. Foto: HBO
STORE AMBISJONER: Elizabeth Carmichael drømte om å styre motorbransjen som en dronning. Foto: HBO Vis mer
Publisert

Geraldine Elizabeth Carmichael ble født som Jerry Dean Michael i 1927, i en liten by i Indiana i det amerikanske Midtvesten. Hun har beskrevet oppveksten som fattig, men ifølge barndomsvennene var ikke familien dårligere stilt enn andre.

Da Jerru Dean Michael vervet seg i hæren i 1946, ble han stasjonert i det krigsherjede Tyskland, der han traff sin første kone, tyske Marga. Paret fikk to barn, før Jerry flyttet tilbake til USA og etterlot familien i Europa.

På den tiden var dette ulovlig, og han ble stilt for retten for å ha overgitt kone og barn. Han ble dømt til tusen dollar i bot, som han ikke kunne betale. I stedet fikk han tre års fengsel.

Jerry hadde imidlertid en egen evne til å vri seg unna konsekvensene av handlingene sine og ble sluppet ut kort tid etter dommen.

VAR MANN: Jerry Dean på et politibilde før han byttet kjønn.
VAR MANN: Jerry Dean på et politibilde før han byttet kjønn. Vis mer

Omreisende i svindel

I 1954 giftet han seg med Juanita Haseman, hvis far betalte for parets første leilighet.

Nå startet Jerrys kriminelle løpebane for alvor. Han begynte å livnære seg som omreisende selger og lurte kvinner til å kjøpe de hjemmelagde symaskinene hans, med det premisset at han skulle kjøpe av dem alt de sydde. Men da de forsøkte å få kontakt senere, oppdaget de at han hadde gitt dem et falskt telefonnummer.

I løpet av de nesten tre årene paret var gift, flyttet de ikke mindre enn 21 ganger og bodde i seks forskjellige stater.

Juanitas far sa senere at Jerry var «en udugelig slamp som alltid prøvde å finne uetiske snarveier til rikdom». I 1956 fikk Juanita nok. Hun tok med seg barna og forlot ektemannen.

TRAILER: Her er traileren for «What Happened, Brittany Murphy?». Video: HBO MAX Vis mer

Ville bli rik

Etter skilsmissen flyttet Jerry rundt omkring i hele landet, mens han prøvde å pønske ut det neste store bedrageriet, det som skulle gjøre ham like rik og mektig som rollefigurene i filmene han så som liten.

Han gjorde et feilslått forsøk på å slå seg inn i mediemarkedet ved å starte en avis, og en stund solgte han støvsugere – et sjeldent forsøk på å tjene til livets opphold på ærlig måte. Dette tok imidlertid en brå slutt da han ble tatt i å stjele fra firmaet.

Etter nok et mislykket ekteskap, som bare varte i to måneder, traff han den 16 år gamle servitrisen Vivian. Romansen førte dem til California, der de giftet seg og fikk barn.

Det førte i sin tur til at Vivians lillebror, Charles, snart ble Jerrys medsammensvorne på forbryterbanen.

De to klarte å forfalske ID-papirer og trykte falske lønnssjekker. På den måten kunne de hente ut tusenvis av dollar for arbeid de aldri hadde utført.

Til slutt havnet de i politiets søkelys, men Jerry nektet å avsløre svogeren, og tok på seg skylden for svindelen alene. Jerry og Charles fortsatte å være venner og kumpaner resten av livet.

- Jeg hang i hælene på ham som en hundevalp, sa Charles om Jerry i dokumentarfilmen «The Lady and the Dale», som vises på HBO Nordic.

SLENDERMAN: Trailer for «Beware the Slenderman. Video: HBO Vis mer

Kona hjalp til

Ekteskapet med Vivian holdt, og grunnen til det var nok at de var så like. Ikke bare aksepterte Vivian de forskjellige svindelforsøkene hans, hun hjalp ham med å forbedre og utføre dem.

En av disse var å trykke egne penger, men politiet knyttet de forfalskede sedlene til Jerry, og han måtte flykte med familien. Denne besto nå av kone og fire barn.

- Det var helt vanlig for meg å bli vekket midt på natten og bæres ut i bilen, for så å våkne i en helt ny stat neste dag, kunne datteren til Jerry fortelle om familiens liv på flukt fra politiet.

Jerry pønsket ut en glimrende måte å lede forfølgerne på villspor. Hvis han ganske enkelt forsvant, ville det jo ikke være noen å forfølge lenger. Han krasjet bilen med vilje, skjøt noen hull i den og la igjen litt av blodet sitt på førersetet.

Dette var tilsynelatende nok for politiet og FBI, og familien kunne puste ut. Men ennå hadde ikke familiefaren, eller rettere sagt moren, hatt nok tid i rampelyset.

PÅ RØMMEN: Familien måtte ofte stikke av fra loven. Foto: NTB
PÅ RØMMEN: Familien måtte ofte stikke av fra loven. Foto: NTB Vis mer

Oppfinnsomt bilprosjekt

I den store oljekrisen på 70-tallet slo entreprenøren og forretningskvinnen Elizabeth Carmichael seg sammen med oppfinneren Dale Clifft, og startet Twentieth Century Motor Car Company. Målet var å markedsføre Cliffts ferskeste oppfinnelse, The Dale.

The Dale var en bil med bare ett bakhjul, som kunne vise til et enestående lavt drivstofforbruk. I en tid da prisen på bensin hadde steget med mer enn tre hundre prosent, var dette nesten for godt til å være sant.

Bilen og dens merkelige design fikk betydelig oppmerksomhet i mediene. Liz, som Elizabeth oftest ble kalt, var ofte i tv, radio og aviser. Hun utfordret eplekjekt Ford, General Motors og de andre store bilprodusentene i landet.

THE DALE: Liz fikk en strålende forretningsidé: en energieffektiv trehjulsbil. Foto: HBO
THE DALE: Liz fikk en strålende forretningsidé: en energieffektiv trehjulsbil. Foto: HBO Vis mer

- Folk trodde at Henry Ford var gal også, men jeg skal vise dem. Jeg skal styre motorbransjen som en dronning, sa hun til People Magazine.

Hun fikk stadig flere bestillinger på bilen, som ikke engang var satt i produksjon.

Kjønnsskifte med bonus

I historien som pressen fikk presentert, fortalte Liz at hun var utdannet ingeniør og at hun var blitt enke som svært ung.

Det ingen andre enn Liz' nærmeste visste, var at hun ikke alltid hadde vært Geraldine Elizabeth Carmichael. Hun var født Jerry Dean Michael, og hadde gjennomført et kjønnsbytte noen år tidligere.

Hun hadde alltid følt seg som kvinne, og det faktum at hun med et kjønnsbytte kunne legge bak seg identiteten som beryktet og etterlyst forbryter, var en bonus som kom godt med.

Etter at en tv-kanal hadde begynt å interessere seg for Liz, begynte også myndighetene å gå henne nærmere etter i sømmene.

Pengene som folk betalte for bilen, var gått til å finansiere produksjonen, lønninger og andre utgifter i forretningsdriften. Dette var ulovlig, og etter at Liz ble identifisert som Jerry via fingeravtrykk, ble hun arrestert sammen med nære kolleger.

SLIPPER BILDER: HBO har endelig sluppet traileren til «Euphoria» sesong to. Video: HBO Vis mer

Stakk av fra dommen

Rettssaken ble et kaotisk mediesirkus, og da Elizabeth innså at hun sannsynligvis ville bli dømt til fengsel, gjorde hun som hun alltid hadde gjort. Hun flyktet.

Nok en gang var Elizabeth på rømmen med familien. Og det kunne virke som om øvelse gjør mester, for det var først etter ni år, i 1989, at hun ble tatt igjen.

NY SERIE: Vi har lagt vår elsk på HBO Max' nye serie «The Sex Live of College Girls». Denne serien har ALT! Video: Rød Løper Vis mer

En tv-produksjon om uløste kriminalsaker laget en episode om henne, og et par uker senere ringte noen inn et tips til politiet om at hun var blitt sett.

Liz ble dømt til å sone for flere tiår med bedragerier, men kom seg unna denne gangen også. Etter mer enn 40 år på flukt sonet hun bare 18 måneder bak murene.

I 2004 døde hun som fri kvinne, omgitt av barn og barnebarn.

Historien om bedrageren Jerry/Liz er blitt dokumentar på HBO.

LES OGSÅ: Dette har aldri skjedd før

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer