Fløysviks datter fikk ny rygg

Da Tor Fløysvik dømte finalen i «Skal vi danse», lå datteren Mathilde på Rikshospitalet med ny rygg.

ENDELIG FRISK: Tor Fløysvik reiste rett fra finalen i  «Skal vi danse» til Rikshospitalet for å være sammen med datteren Mathilde som hadde vært gjennom en krevende ryggoperasjon.
ENDELIG FRISK: Tor Fløysvik reiste rett fra finalen i «Skal vi danse» til Rikshospitalet for å være sammen med datteren Mathilde som hadde vært gjennom en krevende ryggoperasjon. Vis mer

SEOGHØR.NO: Mathilde Fløysvik (16) har ikke gått glipp av en eneste finale av «Skal vi danse» med pappa Tor Fløysvik (64) som dommer.

Men i fjor måtte hun se det siste spennende oppgjøret i opptak fra sykesengen. Hun lå nemlig på Rikshospitalet, hvor dyktige kirurger hadde gitt henne en helt ny rygg.

Mathilde ble operert for skoliose 19. november. Skoliose er en sideveis skjevhet i ryggsøylen, som kan dukke opp hos unge kvinner under puberteten. 

Før operasjonen hadde 16-åringen lest alt hun kom over om emnet, og hun hadde snakket med ungdom som hadde vært gjennom den krevende operasjonen. 

- Andres åpenhet hjalp meg, skoliose er jo noe de færreste vet noe om. Derfor ønsker også jeg å være åpen om det, sier Mathilde.

Hun fortalte tidligere i år sin historie til Se og Hørs lesere. 

- Datoen for operasjonen ble bestemt seks uker før. Det kolliderte med finalen i «Skal vi danse», og det finnes ingen argumenter for å utsette operasjoner av denne typen, sier pappa Tor.

Rett på sykehus

Han er fremdeles i tvil om han husket å gratulere Eirik Søfteland og Nadya Khamitskava med seieren i årets finale. 

Da oppgaven som dommer i det populære TV-programmet var fullført, hadde han nemlig full fokus på sin nyopererte datter Mathilde.  

- Hun ville at jeg skulle feire litt med vinnerne. Men jeg var helt tom, så engstelig hadde jeg vært for at jeg skulle sprekke under sending. Derfor dro jeg rett til Rikshospitalet for å besøke henne, forteller Fløysvik. 

NYOPERERT: Mathilde har sett hver eneste «Skal vi danse»-finale live. Men skoliose-operasjonen gjorde at 16-åringen måtte se årets finale i opptak fra sykesengen.
NYOPERERT: Mathilde har sett hver eneste «Skal vi danse»-finale live. Men skoliose-operasjonen gjorde at 16-åringen måtte se årets finale i opptak fra sykesengen. Vis mer

En tung kveld

Tor syntes det var sårt at Mathilde ikke var tilstede i TV2s studio under finalen.

På Facebook-siden sin skrev han en melding til henne:

«Kjære Mathilde. Syv år var du når Skal Vi Danse gikk på luften. Nærmere 100 sendinger har du fulgt «live» fra TV2 studio.

Med en glødende entusiasme og en utrolige sans for detaljer og estetikk, har ditt engasjement vært stort.

I kveld er det finalen i Skal Vi Danse, uten deg i salen. Tungt for både deg og pappa, så inderlig som jeg vet du hadde ønsket å være tilstede. 

Men i kveld finnes det ikke noe alternativ! På Rikshospitalet, og kun der, får du og din nye rygg, den ro og pleie du nå trenger og fortjener. God bedring. Hilsen pappa»

Mathilde hadde bestemt seg for å følge den direktesendte finalen fra sykesengen, men også hun var sliten og tom for krefter etter å ha blitt operert.

- Jeg sovnet fra alt før de hadde tatt første dansetrinn. Men jeg har sett opptak av programmet i ettertid, sier Mathilde.

Kvinnesykdom

Skoliosen ble oppdaget sommeren 2011.

Datter til tor Fløysvik *** Local Caption *** SKJEV RYGG: Skoliose er en sideveis skjevhet i ryggsøylen.
Datter til tor Fløysvik *** Local Caption *** SKJEV RYGG: Skoliose er en sideveis skjevhet i ryggsøylen. Vis mer

- Mamma så at noe var galt med ryggen min. Jeg gikk i bikini, så hun la merke til at ryggen min var i ferd med å bli s-formet med vridninger, forteller Mathilde.

Hun synes selv hun var heldig, ettersom hennes skoliose satt høyt oppe på ryggraden.

- På skolen kunne jeg ha gym som vanlig, skoliosen ga meg ingen smerter. Men skjevheten var så stor at den måtte behandles, forteller hun.

Grenseverdien for å behandle skoliose ligger på 40-45 graders bøyning. Ryggsøylen til Mathilde hadde en skjevhet på 50 grader.

Korsett

Det første året etter at skoliosen ble oppdaget gikk med til undersøkelser. Mathilde fikk etter hvert et spesialtilpasset korsett i plast.

KASTET KORSETTET: Mathilde er glad hun slipper å gå med det trange korsettet i plast. Hun brukte det i ett år, men det hjalp ikke på ryggproblemene hennes.
KASTET KORSETTET: Mathilde er glad hun slipper å gå med det trange korsettet i plast. Hun brukte det i ett år, men det hjalp ikke på ryggproblemene hennes. Vis mer

Tanken var at bruken av et stramt korsett var nok til å tvinge ryggsøylen til å bli rett igjen.

- Men etter ett års bruk var det ingen tegn til forbedring, sier 16-åringen.  Hun var ferdig utvokst da hun fikk tilbud om operasjon.

- Vi skjønte tidlig at det gikk den veien, sier Tor, og ser bort på datteren.

Han har tilbragt mange døgn sammen med henne på sykehus både før og etter operasjonen.

- Jeg leste mye om hvordan jeg kom til å få det etter operasjonen. Så ingen grunn til å gå rundt og grue seg i seks uker. Jeg ventet til dagen før, sier Mathilde.

Også Tor vet hvor krevende det er å komme seg etter en operasjon. Det er bare to år siden han ble operert for tosidig brokk. 

- Da passet jeg på pappa, sier Mathilde. - Nå passer han på meg. Så nå er vi skuls.

To kirurger

Tor glemmer aldri øyeblikket Mathilde ble trillet inn på opersajonssalen, og han ble stående igjen ved døren.

Han hadde ikke lenger kontroll over datteren og det som skulle skje.

- På operasjonsdagen tenkte jeg bare at det var for sent å snu. Jeg var glad for å få operasjonen unnagjort, og gledet meg til å se resultatet, sier Mathilde.

Rikshospitalets overleger Rolf Riise og Roger Sørensen ledet den krevende behandlingen, som må utføres av to kirurger samtidig. 

Det er snakk om høyavansert mikrokirurgi, men selve operasjonen var unnagjort på tre timer. Da var ryggsøylen til Mathilde rettet opp, og stivet opp ved hjelp av titanstenger og skruer.


En ny rygg

De første ukene etter operasjonen var Mathilde avhengig av smertestillende medisiner, men i dag er hun helt medisinfri. Og lykkelig over å ha fått en helt ny rygg.

- Det er rart å tenke på hvilken reise jeg har vært gjennom i løpet av de to siste årene, sier Mathilde, som drømmer om å utdanne seg til en jobb med arkitektur når hun er ferdig med videregående.

- Tre dager etter operasjonen var jeg oppe og gikk. En drøy måned etter operasjonen tar jeg ikke engang smertestillende , sier Mathilde fornøyd.

Hun er fast bestemt på å følge legenes formaninger om ikke å løfte eller bære noe som helt det neste året.

- Svømming er den eneste formen for trening jeg får lov til å drive på med. 

Dette er skoliose

Skoliose er en sideveis skjevhet i ryggsøylen, og kun de alvorligste tilfellene behandles med operasjon.

I følge ryggforeningen utvikles skoliose hyppigst i 10-15 års alderen.  Da det i all hovedsak er jenter som blir behandlingstrengende, regnes skoliose gjerne som en kvinnesykdom. Det latinske navnet er adolescent idiopatisk skoliose (AIS).

- Vi har ca 500 medlemmer i nettverket vårt. Og alt tyder på at de siste medlemmene har dukket opp etter reportasjen i Se og Hør. For oss som har skoliose er det veldig viktig at noen som har et kjent navn forteller at skoliose kan opereres, og at man som ungdom kan leve veldig godt med det, sier Lisa Skaret (61) fra Fredrikstad, leder i skoliosenettverket.