- Fikk sjokk da kroppen min kollapset

Celestina trodde hun bare var sliten. Så sviktet synet og den ene armen.

SYK: Celestina Andreassen fikk sykdommen multippel sklerose (MS) i 2014. Foto: Daniel Millan / Privat
SYK: Celestina Andreassen fikk sykdommen multippel sklerose (MS) i 2014. Foto: Daniel Millan / Privat Vis mer
Publisert

Hun ser frisk og rask ut, men skinnet bedrar. Celestina Andreassen (23) kjenner at smertene er der, men gjør alt for ikke å trigge dem.

– Det er ille nok som det er, sier Celestina fra Nesodden utenfor Oslo.

I barne- og ungdomsårene var hun en aktiv jente – helt fram til hun ble rammet av kyssesyken som 16-åring.

– Det startet med at jeg kjente meg veldig sliten. Først trodde jeg det hadde sammenheng med overgangen fra ungdomsskolen til videregående. Det ble mer skolearbeid, i tillegg til at jeg danset på fritiden, forteller Celestina.

Men trettheten forsvant ikke. Det tok ikke lang tid før hun fikk påvist kyssesyken, en virusinfeksjon som oftest rammer barn og unge.

– Jeg følte meg helt utkjørt. Alle krefter var brukt opp. Jeg gikk rett i kjelleren, og brukte lang tid på å komme opp igjen.

DRØMMEN BRAST: – Jeg drømte om å bli ballettdanser, sier Celestina. Sykdommen ville det annerledes, men jenta fra Nesodden utenfor Oslo gir slettes ikke opp. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
DRØMMEN BRAST: – Jeg drømte om å bli ballettdanser, sier Celestina. Sykdommen ville det annerledes, men jenta fra Nesodden utenfor Oslo gir slettes ikke opp. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

Diagnosen

Men det skulle vise seg å bli enda mer alvorlig. Celestina besvimte i gymtimen, det medførte at hun ble grundig undersøkt på sykehus. MR-bilder av hjernen og ryggmargen viste klare tegn på multippel sklerose (MS). Det samme gjorde undersøkelsen av spinalvæsken som ligger rundt hjernen og ryggmargen.

– Det var på en måte en lettelse å få beskjeden. Jeg fikk svar på hvorfor jeg hadde følt meg så dårlig, og kunne forholde meg til det.

Likevel legger ikke Celestina skjul at det var tøft.

PÅ SYKEHUS: Her blir Celestina undersøkt på sykehus i 2014. Da fikk hun diagnosen multippel sklerose (MS) Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: Her blir Celestina undersøkt på sykehus i 2014. Da fikk hun diagnosen multippel sklerose (MS) Foto: Privat Vis mer

– Det gikk opp for meg at dette er en sykdom jeg kommer til å ha hele livet – og som de fleste blir dårligere av jo eldre de blir. Det gjorde at jeg begynte å tenke på hvor raskt sykdommen ville utvikle seg.

Hun rakk ikke å tenke lenge. Allerede uken etter at hun fikk påvist MS for seks år siden, sviktet venstre arm.

– Jeg klarte ikke å løfte armen, og samtidig ble synet på høyre øye veldig tåkete. Jeg fikk sjokk da kroppen min kollapset, sier hun. Medisiner. Det gikk nesten tre måneder før symptomene forsvant, men det hadde gjort Celestina bekymret.

– Jeg tok det som et tegn på hvor ille sykdommen kan utvikle seg til å bli. Heldigvis ble jeg fra første dag satt på bremsemedisiner. Disse medisinene tar jeg intravenøst på sykehus. Noen av de hardest rammede MS-pasientene her i landet får tilbud om stamcellebehandling, men langt ifra alle blir bedre.

BESTEVENNER:– Det er mye god trøst og støtte i en liten hund, sier Celestina om sin flotte pomeranian som lyder navnet Luca. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
BESTEVENNER:– Det er mye god trøst og støtte i en liten hund, sier Celestina om sin flotte pomeranian som lyder navnet Luca. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

- Jeg har ikke noe ønske om det, fordi jeg synes inngrepet er litt for risikabelt, sier Celestina.

Sunn mat

Hun har funnet sin måte å takle sykdommen på – i tillegg til at hun regelmessig blir medisinert.

– Løping og styrketrening hjelper på kroppen. Det gjør også sunn mat. Mye frukt og grønt er viktig, og for meg som er vegetarianer, passer det som hånd i hanske.

Støtten fra foreldrene betyr også mye.

- De er der uansett for meg, og det er jeg takknemlig for.

En trofast støttespiller har Celestina også i hunden sin Luca (2) som følger matmor i tykt og tynt.

– Han merker det på meg når formen min ikke er på topp. Da er han ekstra kosete!

MS: Celestina Andreassen, deltaker i Miss Norway, fikk MS som 17-åring. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
MS: Celestina Andreassen, deltaker i Miss Norway, fikk MS som 17-åring. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

Livet er ingen dans på roser for Celestina – selv om det kunne ha vært nettopp det.

– Jeg danset mye i barne- og ungdomsårene, og min store drøm var å bli ballettdanser. Min største nedtur var at den drømmen brast.

Men så dukket det opp noe annet. Celestina har tatt utdannelse innen makeup, og ville prøve seg som modell. Hun tok sjansen, og meldte seg på Miss Norway. Nå har hun kommet til semifinalen, og håper å komme til finalen senere i år!

– Det handler om langt mer enn å stille i bikini og se flott ut. De indre verdiene, hva du står for som menneske, teller mye. I konkurransen er det viktig å vise sosialt engasjement. Jeg er med i besøkstjenesten til Norges Røde Kors her lokalt. Jeg har et brennende engasjement for å hjelpe andre, sier Celestina.

Men hennes viktigste motivasjon for å stille i Miss Norway, er at hun vil fokusere på MS.

– Det er ikke en veldig synlig sykdom, men det gjør den ikke mindre alvorlig. Jeg ønsker å være et forbilde ved å vise at jeg klarer å følge drømmene mine, selv om jeg er syk. Jeg kan gå på scenen i 12 centimeter høye hæler, bare få år etter at jeg knapt kunne stå på to bein. Missedrømmen min lever videre. Tenk om jeg går til topps!

LES OGSÅ: Røper babynyhet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer