Fødte med corona

- Fikk aldri kjenne lukten av mine nyfødte barn

Først fikk hun påvist corona, deretter svangerskapsforgiftning. Utfordringene stod i kø da Miriam Vesterøy Kjølen skulle føde tvillinger.

FØDTE MED KORONA: Høygravid med tvillinger fikk Miriam påvist korona. - Å få beskjeden kom som et sjokk, sier hun. Foto: Privat
FØDTE MED KORONA: Høygravid med tvillinger fikk Miriam påvist korona. - Å få beskjeden kom som et sjokk, sier hun. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Som følge av corona har jeg aldri kjent lukten av mine nyfødte barn, sier Miriam Vesterøy Kjølen (29) vemodig.

Tobarnsmoren har ennå ikke fått tilbake luktesansen, etter at hun like før jul opplevde noe av det alle gravide frykter mest i disse pandemitider; hun testet positiv for corona. Miriams situasjon var riktignok litt tøffere enn mange andres, hun var nemlig høygravid med tvillinger.

De første symptomene kom på lillejulaften, bare tre dager før hun skulle inn til sykehuset for igangsettelse av fødselen. Miriam kjente seg ekstra sliten denne dagen.

Å være trøtt på slutten av et langt svangerskap, med to barn i magen, er i seg selv ikke unormalt. Men så var det denne irriterende kløen i halsen da, kunne hun være bittelitt forkjølet?

– Først tenkte jeg at jeg hadde fått en forkjølelse, da jeg ikke kunne skjønne hvordan jeg kunne ha blitt coronasmittet. Både jeg og mannen min Nicolai hadde vært veldig forsiktige gjennom hele svangerskapet og vi hadde ikke hatt noen nærkontakter, sier hun.

DRITSKUMMELT: Cecilie Kåss Furuseth avsørte 30 desember at hun hadde blitt mor til en liten gutt. Nå har hun vært på «P3morgen» og snakket om fødselen. Video: NRK Vis mer

Gråt av fortvilelse

De neste dagene kommer coronasymptomene som perler på en snor. Miriam får feber, leddene verker og hun fryser.

Første juledag våkner hun og er i kjempedårlig form. Hun gråter av fortvilelse, da hun kjenner at hun er så sliten at det vil være fysisk umulig for henne å gjennomgå en tvillingfødsel to dager etterpå.

Så kommer svaret på coronatesten; Miriam har testet positiv for Covid-19.

FØDTE ALENE: Fordi Miriam hadde testet positiv for corona, måtte Nicolai være i karantene og fikk ikke bli med inn på sykehuset den dagen fødselen skulle settes i gang. Foto: Privat
FØDTE ALENE: Fordi Miriam hadde testet positiv for corona, måtte Nicolai være i karantene og fikk ikke bli med inn på sykehuset den dagen fødselen skulle settes i gang. Foto: Privat Vis mer

- Å få den beskjeden kom som et sjokk og jeg begynte å hylgråte. Det rare var at Nicolais test var negativ, men vi fikk allikevel beskjed om at han ikke kunne være med på fødselen.

- Sykehuset beroliget meg om at det skulle gå helt fint å føde normalt med korona og at barna ikke ville bli smittet. Jeg hadde derfor ikke frykt for at jeg og barna skulle bli alvorlig syke, men heller bekymringer for den krevende fødselen jeg hadde fremfor meg. Nå måtte jeg gå gjennom den alene.

ENDELIG HER: Elin og CF møtte hverandre på «Paradise Hotel», og nylig ble de foreldre for tredje gang. Video: Rød Løper Vis mer

Fikk svangerskapsforgiftning

Kvelden før fødselen skal settes i gang, kjenner Miriam at det skjer noe i kroppen hennes. De verste coronasymptomene har begynt å gi seg, men hun har mer regelmessige kynnere og er veldig hoven i kroppen.

På sykehuset neste dag måler legene blodtrykket hennes til over 180 og de finner protein (eggehvite) i urinen. Det viser seg at hun på toppen av det hele har fått svangerskapsforgiftning (preeklampsi). Dette er en tilstand som ifølge Helsenorge kan være lett, men som også kan utvikle seg til å være farlig for mor og barn.

– På det tidspunktet hadde jeg begynt å få rier. Fødselen var i startfasen, men med bare én centimeter åpning var livmorhalsen ikke moden. Det ble derfor besluttet at tvillingene burde fødes ved keisersnitt. Da jeg fikk beskjeden ble jeg lettet, fordi jeg kjente hvor sliten jeg faktisk var.

Etter at beslutningen om keisersnitt er tatt, skjer ting fort og Miriam blir trillet inn på operasjonsstuen.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug delte klipp fra fødestua i en episode av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

– Plutselig slo det meg at dette var verdens største hendelse og at jeg ikke hadde noen å dele det med. Det hele var veldig sårt, så jeg ba en av legene om å holde meg i hånden. Etter en liten stund hørte jeg babygråt fra Maud som var kommet ut av magen og like etterpå hørte jeg Ole.

– Begge barna ble umiddelbart fraktet ut av operasjonsrommet gjennom et slags skap hvor de vanligvis henter sterile redskaper. Like etterpå hørte jeg at noen banket på vinduet på utsiden av operasjonsdøren og da jeg snudde meg fikk jeg se barna mine for første gang. Jeg rakk å se at de lignet veldig på pappaen sin før jeg sovnet av all smertestillende.

For syk til å ta seg av barna alene

De neste dagene skal vise seg å bli veldig tøffe. Miriam får intensivbehandling på grunn av svangerskapsforgiftningen og må være i isolat på grunn av coronasmitten.

Hun er for syk til å ta seg av barna alene, men dersom de tas med inn til henne vil de bli regner som coronaspasienter og hun vil ikke få den avlastningen hun trenger.

FØDSEL: Realitydeltaker Synøve Rex lot filmkameraet bli med inn da hun skulle føde datteren sin. Video: Dplay/ Rød Løper Vis mer

I tillegg har også Nicolai nå testet positiv for corona og er i isolasjon utenfor sykehuset. Tvillingene blir derfor tatt hånd om av sykepleierne på barselavdelingen, frem til Miriams mor får flytte inn på sykehuset for å passe på barna.

– Det første døgnet gikk det greit fordi jeg var så trøtt og sliten at jeg ikke klarte å tenke så mye på det. Men ettersom dagene gikk og sorgen over å ikke kunne ha barna nær meg bredde seg over meg, ble jeg som en hvileløs ulv på barsel. Jeg så på mitt eget speilbilde, med stor bleie og sprengte pupper, at jeg hadde vært gjennom noe stort, men «valpene» mine var ikke der.

– Det var en stor trøst både for Nicolai og meg, å vite at barna fikk omsorg og nærhet av mamma. Hun sendte meg blant annet videoer av babyene som suttet på tomlene, som jeg så på mens jeg pumpet brystene for å stimulere melkeproduksjonen.

Måtte ha oksygenbehandling

Til tross for medisinering er blodtrykket hennes fortsatt for høyt. Hun sliter dessuten med søvnen fordi hun har sår som gjør vondt.

På dag fire, dagen før isolasjonsperioden hennes egentlig er ferdig og ungene skal få komme inn til henne, får hun lav oksygenmetning og må ha oksygenbehandling. Legene kan ikke med sikkerhet si at det skyldtes coronaen, men resultatet blir uansett at isolasjonstiden hennes forlenges fra ti til 14 dager.

FØDSEL: Den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic ble mor etter mange vansker. Video: Kenza Zouiten Subosic. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

På dette tidspunktet begynner isolasjonen å røyne på for Miriam og hun står ovenfor et dilemma; skal hun få barna inn til seg og ta vare på dem alene, eller vente ut isolasjonstiden slik at hun får nok hvile?

– Jeg bestemte meg for å få barna inn til meg og det var det beste i hele verden, samtidig var det skremmende. Barna ble overlevert av Maria, min favorittsykepleier som gjorde oppholdet mitt lettere og som jeg hadde blitt så glad i. Hun kom inn ikledd «romdrakt» og da hun gikk, satt jeg igjen med to nyfødte babyer som skulle ha mat hver tredje time.

– Jeg kjente hvor utrolig sliten jeg var og hvor mye jeg savnet mannen min. Dette var et øyeblikk vi hadde gledet oss til å ha sammen og så satt jeg der alene.

To døgn alene med barna

Det skulle altså gå fem dager før Miriam fikk holde barna sine for første gang. Lykken er stor, men det blir to vanskelige døgn før Nicolai er ferdig med sin isolasjonsperiode og kan komme inn til henne.

– Først da begynte ting å bedre seg. Nå hadde jeg min viktigste støttespiller i livet hos meg, nå stod vi i dette sammen. Vigdis, den ene sykepleieren som jobbet der, hadde gitt ham et krasjkurs i barnestell, slik at han kunne bli litt tryggere. Det var jo også en veldig overveldende situasjon for en nybakt far.

AMMING: Miriam hadde pumpet brystene mens hun var separert fra barna, slik at melkeproduksjonen skulle være i gang til hun fikk dem inn til seg. Foto: Privat
AMMING: Miriam hadde pumpet brystene mens hun var separert fra barna, slik at melkeproduksjonen skulle være i gang til hun fikk dem inn til seg. Foto: Privat Vis mer

– Dagen etter fikk vi beskjed om at jeg var frisk nok til at vi kunne få lov til å reise hjem. Det å reise fra sykehuset med barna ga meg en overveldende lykkefølelse og jeg brast i gråt i døren hjemme. Sykehusoppholdet var det tøffeste jeg noen gang har vært gjennom.

Slitt med angst etter isolasjonen

Etter hjemkomsten skal det ta en hel måned før Miriam kommer seg til hektene igjen. Hun takker ektemannen Nicolai som måtte ta seg av henne i denne perioden og sørge for at hun fikk i seg mat og medisiner.

Hun har også slitt en del med angst etter isolasjonen og de første dagene hjemme klarte hun ikke være alene.

Nå som hun begynner å få ting litt mer på avstand sitter hun igjen med mange tanker om det hun har vært igjennom.

FØRSTE MØTE MED PAPPA: Tvillingene var syv dager gamle da Nicolai endelig var ferdig med isolasjonen og kunne komme inn til dem. Foto: Privat
FØRSTE MØTE MED PAPPA: Tvillingene var syv dager gamle da Nicolai endelig var ferdig med isolasjonen og kunne komme inn til dem. Foto: Privat Vis mer

– Som kvinne er jeg ekstremt stolt over kroppen min og hva den har håndtert og gjennomgått. Det jeg gikk gjennom gjør at jeg i dag sitter med økt respekt for kvinner, mødre og hva vi gjør for barna våre.

– Å høre andres fødselshistorier i ettertid har gitt meg en stor trøst og hjulpet meg til å komme til hektene fortere. Jeg kunne for eksempel blitt veldig fortvilet og lei meg over at jeg aldri fikk se barna mine på nært hold eller ha dem på brystet etter forløsningen, men jeg anser meg selv som utrolig heldig som kom helberget gjennom det hele og at barna kom ut i tide. Vi har vært gjennom mye, men hovedsaken er at vi sitter igjen med verdens største gevinst, sier hun.

VELDIG INTENST: Cenigiz Al og kjæresten Maiken ble foreldre til en liten i oktober i fjor. Her har de en Youtube-video der de forteller fødselshistorien. Vis mer

Få spedbarn som har blitt smittet

Foreløpig har det vært rapportert få tilfeller av coronasmitte blant spedbarn og de som har blitt smittet har hatt en mild sykdom.

Norske helsemyndigheter råder derfor kvinner til å amme barna sine selv om de har fått påvist corona, men at de bør være nøye med håndvask ved all nærkontakt med barnet.

Aase Pay, konstituert avdelingsleder ved fødeavdelingen på Oslo Universitetssykehus, forteller at det er svært uvanlig at kvinner blir så syke at de ikke kan få barnet nær seg før det har gått flere dager etter fødselen.

Når det gjelder nybakte mødre som har fått påvist corona, følger fødeavdelingene Norsk Gynekologis Forenings veileder om koronavirus ved svangerskap og fødsel.

BLITT FORELDRE: Ronny Brede Aase og Tuva Fellman er stolte foreldre, men den første tiden med baby er ikke like rosenrødt som alle skal ha det til, ifølge dem. Video: «Lindmo», NRK Vis mer

Her står det blant annet at det ikke er grunnlag for å skille mor og barn etter fødselen, med mindre alvorlig helsetilstand hos mor eller barn tilsier det er nødvendig for overvåking og/eller behandling.

Mor kan ifølge Pay vanligvis også få reise hjem fra sykehuset med barnet før hun har testet negativ. Det vil imidlertid alltid være restriksjoner når det gjelder fars deltagelse ved fødselen.

– Dersom mor har testet positivt er far i karantene. Han kan da ikke være med inn på sykehuset, men en annen frisk ledsager kan være med, sier hun.

LES OGSÅ: Hostet hver dag i fem år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer