Mystisk sykdom

- Fettet mitt kan ikke slankes bort

Hun har vært stor og tung siden puberteten. Nå vet hun at vektøkningene utløses av en sykdom de færreste har hørt om.

ÆRLIG: - Det er dessverre lite hjelp og oppfølging å få fra helsevesenet for folk med lipødem, sier Elise Markset Olsen. Takket være et spesielt kosthold har hun i dag en bedre hverdag med sykdommen. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
ÆRLIG: - Det er dessverre lite hjelp og oppfølging å få fra helsevesenet for folk med lipødem, sier Elise Markset Olsen. Takket være et spesielt kosthold har hun i dag en bedre hverdag med sykdommen. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer
Publisert

- Jeg har alltid hørt at jeg må spise mindre og trene mer. Men det er ikke slik denne sykdommen fungerer, sier Elise Markset Olsen (29) fra Skien.

Hun har lipødem – en smertefull sykdom i kroppens fettvev. Det er nesten umulig å kvitte seg med de betente fettcellene uten behandling.

Tobarnsmoren har gjort det til en livsoppgave å spre kunnskap om sykdommen som ikke har fått en egen diagnosekode her i Norge.

Et normalt barn

Som barn var Elise like aktiv som andre, og prøvde seg innenfor flere ulike aktiviteter.

- Jeg kan ikke huske annet enn at jeg på den tiden så ut som, og følte meg som, en hvilken som helst jevnaldrende jente.

I dag sitter hun igjen med en følelse av at problemene startet allerede i puberteten, uten at noen tenkte at det kunne ha en alvorlig årsak.

- Jeg ble omtalt som en «stor jente». Sammenlignet med de andre jentene i klassen fikk jeg plutselig unormalt store bein og armer. Og til tross for en normal aktivt hverdag og et vanlig sunt kosthold, var det som om jeg bare ble større og større.

De eneste rådene hun fikk under oppveksten i Porsgrunn handlet om å gjøre noe med vekten, enten ved å spise mindre eller trene mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer