Archie Battersbee:

Får ikke dø slik familien ønsker

Foreldrene til Archie Battersbee ønsket at sønnen deres skulle få dø på et hospice. Det får han ikke.

HJERNEDØD: Legene mener tolv år gamle Archie Battersbee er hjernedød. Foto: Hollie Dance / NTB
HJERNEDØD: Legene mener tolv år gamle Archie Battersbee er hjernedød. Foto: Hollie Dance / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tolv år gamle Archie Battersbee har de siste månedene skapt overskrifter verden rundt. Den britiske gutten har ligget i koma siden 7. april i år, og gutten har fått livsforlengende behandling på Royal Hospital i London.

Ifølge BBC mener legene som har behandlet Archie at 12-åringen er hjernedød, og at det er svært lite sannsynlig at han vil bli bedere. Legene anbefalte derfor å avslutte den livsnødvendige behandlingen av gutten.

ØNSKER: Archie sine foreldre, Paul Battersbee og Hollie Dance håper at sønnen deres kan få dø på et hospice. Foto: Pa Photos / NTB
ØNSKER: Archie sine foreldre, Paul Battersbee og Hollie Dance håper at sønnen deres kan få dø på et hospice. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer

Det resulterte i en lang juridisk kamp mellom sykehuset og foreldrene til Archie, som ønsker å holde sønnen sin i live.

Saken endte opp i høyesterett, og mandag 1. august, kom den nedslående beskjeden for foreldrene til tolvåringen. Domstolen bestemte at Archies livreddende behandling skulle avsluttes 3. august, men iverksettelsen ble imidlertid utsatt, da foreldrene gjorde sitt siste forsøk på å få bestemme hvordan gutten deres skulle dø.

NY KJÆRESTE: Dødssyke Shabana Rehman fikk rørende oppmerksomhet av ny kjæreste. Les hele saken i Se og Hør og Pluss. Video Espen Solli/Se og Hør Reporter: Stig H. Justad Klipp: Jakob Geir Grimsmo Vis mer

The Telegraph skriver at Hollie Dance har akseptert at den juridiske kampen om å holde Archie i live er over, men at hun hadde håpet at sønnen skulle få lov til å dø med «verdighet».

- Umenneskelig

Fire dager etter at høyesterett kom med sin kjennelse, argumenterte Battersbee og Dance på nytt i high court, som tilsvarer norsk lagmannsrett, for at sønnen skulle flyttes fra sykehuset til et hospice. Det skriver blant andre Sky News.

- Jeg håper at retten vil gjøre den riktige tingen. Hvis de nekter oss å ta ham med til et hospice for at han skal få oksygenbehandling, vil det rett og slett være umenneskelig, sa Hollie Dance i retten.

TRAGEDIE: Archie har ligget i koma siden april i år. Foto: Hollie Dance / NTB
TRAGEDIE: Archie har ligget i koma siden april i år. Foto: Hollie Dance / NTB Vis mer

Sykehuset på sin side hevdet at Archies tilstand er for dårlig til at han kan flyttes fra sykehuset, og mener at det mest sannsynlig vil framskynde en forverring av tolvåringens tilstand - selv med fullt intensivutstyr og personale på reisen.

Fredag 5. august kom den endelige avgjørelsen.

Lagmannsretten har bestemt at Archie får ikke lov til å bli flyttet til et hospice. Det skriver Sky News.

Hollie Dance sa at hun ønsket at sønnen hennes skulle få tilbringe sin siste stund sammen med bare familien.

Sykehuset har godtatt flere ordninger som de mener skal sikre at Archies beste vil være i fokus, og at han vil få dø fredelig sammen med familien.

Familien kan fortsatt anke saken. Dommeren har bestemt at familien eventuelt må gjøre det innen fredag 8. august klokka 15.00 norsk tid.

TikTok-challenge

Det var mammaen til Archie, Hollie Dance, som fant sønnen sin bevisstløs hjemme på gulvet i april i år. I rettsdokumentene står det at tolvåringen ble funnet med en snor rundt halsen, ifølge The Washington Post.

Moren hevder at sønnen kan ha pådratt seg en hjerneskade etter at han prøvde å gjennomføre en TikTok-utfordring.

Psykolog Peder Kjøs advarer om å gjennomføre slike virale trender.

- Det er ikke alltid det ender bra. Det har alltid ført til ulykker av ulike slag. Vi voksne må advare mot slike ekstreme utprøvinger, enten de skjer på nett eller andre steder. Ungdommer på TikTok er nødt for å vite hvor farlige enkelte utfordringer faktisk kan være, sier Kjøs til Dagbladet.

LES OGSÅ: - Det var ikke et tørt øye i kirken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer