OPERERT: En svulst i lillehjernen var årsaken til at Glenn kollapset. Foto: Privat / Morten Eik
OPERERT: En svulst i lillehjernen var årsaken til at Glenn kollapset. Foto: Privat / Morten EikVis mer

Fant kreft i lillehjernen etter kollaps

- Jeg visste ikke at jeg var syk, sier Glenn (21) til Se og Hør.

SEOGHØR.NO: Glenn Fletcher (21) tok andre året på videregående skole i Berlin. Etter ett år som utvekslingsstudent i Tyskland, var klar han for å flytte hjem til Norge igjen.

– Det var en fantastisk opplevelse. Jeg knyttet nære bånd med flere av dem jeg gikk sammen med, sier Glenn. 

Da skoleåret nærmet seg slutten i mai 2012, var en gjeng gode venner samlet i hyggelig lag utenfor den tyske hovedstaden.

Husker ingenting

– Jeg husker at jeg satt rundt et bål ut på kvelden. Så fikk jeg et anfall som flere trodde var epilepsi. Jeg var bevisstløs, og jeg holdt på å kvele meg selv med drikke jeg hadde i munnen idet jeg falt, forteller Glenn.

Han merket at han ramlet sammen, men husker ingenting mer før han våknet opp på sykehus.

– Jeg kunne ikke snakke. Taleevnen var borte. Jeg var helt i ørska, og trodde jeg var kidnappet av et romskip. Ganske sprøtt å tenke på, sier Glenn.

I én uke lå Glenn på sykehus i Tyskland. Her ble det tatt flere undersøkelser. Legene trodde det dreide som en hevelse i hodet. Kanskje hadde Glenn hjernehinnebetennelse.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK BESKJED: 10. september 2012 fikk Glenn vite at han hadde hjernesvulst. To dager senere ble han operert. Her ringer han rundt til venner for å fortelle om den alvorlige diagnosen. Foto: Privat
FIKK BESKJED: 10. september 2012 fikk Glenn vite at han hadde hjernesvulst. To dager senere ble han operert. Her ringer han rundt til venner for å fortelle om den alvorlige diagnosen. Foto: Privat Vis mer

Alt var usikkert

Det var det også da han kom hjem til Oslo. Nye prøver og undersøkelser ga ikke noe sikkert svar på hva kollapsen skyldtes.

Glenn følte seg noe bedre, og han ble med familien på ferie til USA samme sommer. Under oppholdet ble han brått dårlig.

– Jeg ble delvis lam i kroppen, og klarte ikke en gang å gå på do. Jeg ble lagt inn på sykehus. Hodesmertene var så kraftige at det var så vidt jeg klarte å holde ut, husker Glenn.

Tilbake i Norge ventet en omfattende helsesjekk. Det ble avdekket uregelmessige ondartede celler i hodet. Teoriene var mange, og en av dem var at det kunne være en lokal virusinfeksjon.

Saken fortsetter nedenfor.

TØYER GRENSER: 27-åringene Rina Kelly og Joakim Jæger Nordby er to gode venner som Glenn har blitt kjent med gjennom Ung Kreft. Her utfordrer de hverandre på Tryvann klatrepark i Oslo. Foto: Morten Eik
TØYER GRENSER: 27-åringene Rina Kelly og Joakim Jæger Nordby er to gode venner som Glenn har blitt kjent med gjennom Ung Kreft. Her utfordrer de hverandre på Tryvann klatrepark i Oslo. Foto: Morten Eik Vis mer

MR-bildene av hodet ga ikke et entydig svar. Men i 10. september 2012 – tre måneder at Glenn kollapset – fant legene en ondartet svulst i lillehjernen.

Svulsten var liten og farlig, og den kunne ramme hukommelsen og taleevnen. To dager senere lå Glenn på operasjonsbordet.

Svulsten ble fjernet, men han ble satt på stråling og cellegift for å forhindre spredning. 

TRIVES SAMMEN: Kjæresten Hanne Følling er en viktig person i Glenns liv. Foto: Privat
TRIVES SAMMEN: Kjæresten Hanne Følling er en viktig person i Glenns liv. Foto: Privat Vis mer

Glenn raste ned i vekt – fra være en veltrent idrettsmann på 75 kilo innen fotball og håndball – til å bli en mager gutt på 52 kilo. 

Det bjørneaktige, kraftige håret forsvant. Glenn følte seg som en annerledes mann.

Kjærligheten 

– Jeg måtte lære å gå på nytt. Jeg følte meg tappet for energi. Balansen var dårlig, men jeg beholdt mitt gode humør. Jeg fant raskt ut at galgenhumor var viktig for å komme gjennom hverdagen som alvorlig kreftsyk, forteller Glenn.

Symptomene etter kreften er borte. Glenn føler fortsatt at han har en lang vei å gå. Da hjelper det godt med støtte fra familie og venner.

Kjæresten Hanne Følling (19), som han møtte gjennom Ung Kreft, er viktig i livet hans. Det samme er hans gode venner. Dem har Glenn flere av i fylkeslaget til Ung Kreft for Oslo og Akershus, der han er leder.

– Da jeg var veldig syk fant jeg mye støtte hos medlemmer av Ung Kreft. Etter at jeg kom til hektene bestemte jeg meg for å gi noe tilbake i form av mine erfaringer som kreftpasient. Kjæresten min, vennene mine og familien betyr alt. Jeg klamret meg til livet – og lyktes.

Ung kreft:

  • Ung Kreft er en organisasjon som arbeider for at unge kreftpasienter og unge pårørende mellom 15 og 35 år skal ha det bra.
  • Foreningen arrangerer kurs, men finner også på felles aktiviteter, som for eksempel klatredag.
  • Ung Kreft arbeider for å fremme unge pasienter og pårørendes politiske, økonomiske og sosiale interesser.

 

LES OGSÅ: Valgte livet for hjertebarnet Ludvig