Black Dahlia:

Etter 70 år leter politiet fortsatt etter Elizabeths mystiske morder

Drapsgåten som fortsetter å skape overskrifter.

DRAPSGÅTE: Elizabeth Short ble bare 22 år gammel. Drapssaken omkring henne har vært gjenstand for utallige spekulasjoner og teorier. I bildet til venstre er hun sammen med en venninne ved navn Marge Dyer. Foto: NTB Scanpix
DRAPSGÅTE: Elizabeth Short ble bare 22 år gammel. Drapssaken omkring henne har vært gjenstand for utallige spekulasjoner og teorier. I bildet til venstre er hun sammen med en venninne ved navn Marge Dyer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): 15. januar 1947 markerer starten på etterforskningen i det som senere skulle bli en av Los Angeles' mest berømte, uløste kriminalsaker.

For 22 år gamle Elizabeth Short skulle livet brått ta slutt, da hun ble funnet drept på bestialsk vis i et nabolag ved Leimert Park i Los Angeles.

Selv nå, 70 år senere, finnes det en stor allmenn fascinasjon for saken, der spekulasjonene og teoriene om hvem som kan ha stått bak den grufulle handlingen, lever i beste velgående.

Det var amerikanske Betty Bersinger, en lokal innbygger, som først skulle bli vitne til Shorts maltrakterte lik.

– Så ut som utstillingsdukke

Klokka var rundt ti på morgenen da Bersinger var på tur i nabolaget med sin tre år gamle datter. Ved en ubebygd tomt, var det plutselig noe som fanget oppmerksomheten hennes.

Bersinger har tidligere uttalt at hun ved første øyekast trodde det lå en demontert mannekeng på bakken. Ved en nærmere titt, innså hun at det ikke var tilfelle.

– Jeg kikket til høyre, og fikk plutselig øye på en veldig hvit, urørlig kropp. Herregud, det så ikke ut som noe annet enn en utstillingsdukke. Den var så hvit, og delt på midten. Så la jeg merke til det mørke håret, har Bersinger fortalt om hendelsen, ifølge LA Times.

Hun løp dermed til nærmeste nabo og fikk kontaktet politiet. Synet som møtte etterforskerne på åstedet, var grotesk.

GIGANTISK ETTERFORSKNING: Flere tusen skal ha blitt avhørt i forbindelse med drapet på Elizabeth Short. Her er en av etterforskerne, George Wheeler, avbildet i forbindelse med arbeidet på saken. Foto: NTB Scanpix
GIGANTISK ETTERFORSKNING: Flere tusen skal ha blitt avhørt i forbindelse med drapet på Elizabeth Short. Her er en av etterforskerne, George Wheeler, avbildet i forbindelse med arbeidet på saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kroppen kuttet i to

Ifølge BBC hadde en ukjent gjerningsperson kuttet Shorts kropp i to ved midjen, og hun hadde blitt tømt for blod. Innvollene var også blitt fjernet, i tillegg til at hun hadde alvorlige kuttskader i ansiktet.

Fra begge munnvikene hadde hun blitt snittet opp til ørene – et såkalt «Glasgow smile». Kroppen hadde blitt vasket, men det fantes ingen indikasjoner på at 22-åringen var blitt seksuelt misbrukt.

– Det var ganske grusomt. Jeg kunne ikke klare å forestille meg hvordan en person kunne få seg selv til å gjøre noe slikt mot et annet menneske, har Brian Carr, en av politibetjentene som jobbet med saken, tidligere uttalt, ifølge New York Daily News.

Siste gang Short ble observert i live, var 9. januar 1947 ved Biltmore Hotel i sentrum av Los Angeles. Hun forsvant deretter sporløst, før 22-åringen dukket opp død seks dager senere. Det er fortsatt ukjent hvor hun befant seg i tidsrommet fra forsvinningen til hun ble funnet.

Flere tusen avhørt

Saken, som fikk tilnavnet The Black Dahlia-mordet av pressen, ble raskt plukket opp av amerikanske og internasjonale journalister, som fulgte etterforskningen med argusøyne.

1991: Saken har vært oppe til etterforskning gjentatte ganger. Her graver politiet etter nye spor. Bildet er tatt i 1991. Foto: NTB Scanpix
1991: Saken har vært oppe til etterforskning gjentatte ganger. Her graver politiet etter nye spor. Bildet er tatt i 1991. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Begrunnelsen for kallenavnet The Black Dahlia er aldri blitt fastslått, og teoriene er mange. Flere mener imidlertid at tilnavnet skal ha kommet som følge av Shorts forkjærlighet for svarte klær – uten at dette er bekreftet.

På selve 70-årsmarkeringa i januar ble saken nok en gang satt på dagsorden i internasjonal presse. BBC snakket blant annet med tidligere politisersjant i Los Angeles, Glynn Martin, som kunne fortelle at Short hadde flyttet til byen fra Boston for å bli skuespiller.

– Hun bodde i Hollywood. Hun var en jente som drømte om noe større, og kom til Hollywood. Plutselig gikk alt galt. Mordet ble nærmest en trist klisjé, fortalte han.

Totalt skal flere hundre politietterforskere ha jobbet med granskningen, og flere tusen mennesker skal ha blitt intervjuet eller avhørt av politiet.

Lege blant de hovedmistenkte

Flere tiår senere vet man fortsatt ikke hvem som står bak drapet på Short, til tross for at over 50 forskjellige personer har tilstått ugjerningen, og hevdet at de har stått bak mordet på et av USAs mest kjente drapsofre.

Om lag en uke etter Shorts død, fikk politiet også inn en konvolutt fra en anonym avsender. Brevet inneholdt blant annet Shorts fødselsattest, en adressebok og flere andre personlige dokumenter. Det er usikkert om gjerningspersonen sto bak brevet.

BREVET: Litt over en uke etter Shorts død, fikk politiet et brev som blant annet inneholdt denne meldinga. Foto: NTB Scanpix
BREVET: Litt over en uke etter Shorts død, fikk politiet et brev som blant annet inneholdt denne meldinga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Først i 2013 fikk saken nytt liv, da det ble klart at den pensjonerte politietterforskeren og forfatter Steve Hodel hadde satt i gang egne undersøkelser og jobbet med saken over lengre tid.

Tre år senere, i januar i fjor, sto Hodel fram i The Guardian og påsto at han hadde sterke indikasjoner som tydet på at hans far, den avdøde legen George Hodel, kan ha stått bak drapet. Blant annet skal Steve ha funnet dokumenter som tilsier at hans far lenge var en av politiets hovedmistenkte.

– Kan ikke bevise det nå

Mistanken mot George skal ha blitt brakt på banen etter at hans sekretær ble funnet død av en overdose. Omstendighetene rundt dødsfallet virket å være mistenkelige, men Hodel ble aldri siktet i saken. Hans medisinske bakgrunn var også en faktor for politiet, da måten Shorts kropp var delt i to på, angivelig krevde en form for kirurgisk erfaring.

VILLE BLI SKUESPILLER: Elizabeth Short flyttet fra Boston til Los Angeles for å bli skuespiller. 22 år gammel ble hun funnet drept. Foto: NTB Scanpix
VILLE BLI SKUESPILLER: Elizabeth Short flyttet fra Boston til Los Angeles for å bli skuespiller. 22 år gammel ble hun funnet drept. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Politiet skal etter hvert ha satt inn avlyttingsutstyr i legens hjem, og lydopptakene ble senere funnet av hans sønn, som fikk hakeslepp av innholdet:

«Hva hvis jeg drepte The Black Dahlia. De kan ikke bevise det nå. De kan ikke snakke med sekretæren min, for hun er død.», skal George Hodel angivelig ha sagt.

Politiet mente etter hvert at de hadde samlet nok bevis, og var bare dager unna å skulle arrestere George, da han flyktet fra USA til Asia. Legen ble aldri formelt siktet i saken.

Familien ville se en slutt

Short ble gravlagt på Mountain View kirkegård i Oakland. Hun hadde fire søsken, og da de hadde vokst opp, flyttet hennes mor Pheobe til Oakland for å være i nærheten av datterens grav.

Familien har gjentatte ganger gitt uttrykk for hvor tungt det har vært å leve med en sak som aldri ser ut til å ta slutt.

– Saken dras opp konstant og ser aldri ut til å ta noen ende. Den er aldri blitt løst, har søster Virgina West tidligere uttalt i et TV-intervju i 1982.

– Jeg tenker det hadde vært fint å få en avslutning på saken. Jeg bærer ikke nag, men vil gjerne få en avslutning, uttalte mora Phoebe Short samme år.

Verken Virginia eller Phoebe Short fikk leve lenge nok til å se saken oppklart, hvis den noen gang i framtida skulle bli nettopp det.

LES OGSÅ: «Kongen av Queens»-stjernen fant kona død. Nå avslører han dødsårsaken

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer